Universiteter brygger på nationalt certifikat til forskere, der kan håndtere persondata

Illustration: MicroOne/Bigstock
Databeskyttelse kan blive en konkurrencefaktor for danske universiteter og forskere, mener DPO.

Danske universiteter arbejder på en national certificerings-ordning, hvor forskere kan få papir på, at de ved hvordan man skal håndtere persondata forsvarligt – og lovligt efter EU’s kommende databeskyttelsesforordning, GDPR.

Certifikatet skal efter planen give de danske forskere en fordel, fortæller Lisa Ibenfeldt Schultz, der er databeskyttelsesrådgiver – eller DPO – ved Københavns Universitet og initiativtager til certifikatet.

»Det ville være godt, hvis vores forskere havde noget de kunne brande sig på i forhold til persondata. Derfor undersøger vi muligheden for at lave en ordning for certificering af forskere, som skal garantere, at de ved hvordan man håndterer persondata,« forklarer hun og fortsætter:

»Det skal give en fordel, når forskerne søger bevillinger, og når de laver forskningssamarbejder.«

Den holdning deler man ifølge Lisa Ibenfeldt Schultz på landets øvrige universiteter. Derfor undersøger universiteterne lige nu de certificeringsordninger, der eksisterer på markedet, med henblik på at lave et nationalt certifikat.

»Vi skal stadig blive enige om det præcise indhold, og om hvilken lomme vi skal grave i for at finde pengene. men det har vi prøvet før, så det skal nok gå fint,« siger Lisa Ibenfeldt Schultz.

Data-beskyttelse som konkurrencefaktor

I slutningen af maj træder GDPR i kraft med nye, strammere regler for brug af persondata. For universiteterne betyder det dog også en mindre lempelse.

Siden 2015 har de danske universiteter haft mulighed for at lave en generel fællesanmeldelse af den databehandling, universitetet har gang i. Til gengæld har Datatilsynet krævet at universiteterne gennemfører en intern kvalitetssikring af forskningsprojekterne.

Læs også: Kontroversielt forslag om sundhedsdata: Staten vil give dine data til mediko-giganter

Med EU’s nye regler ryger kravet om anmeldelser til Datatilsynet. Og i samme ombæring forsvinder kravet om intern kvalitetssikring.

Ikke desto mindre har Lisa Ibenfeldt Schultz og Københavns Universitet valgt at fastholde kontrollen med forksningsprojekternes databrug.

Kontrollen giver ifølge DPO'en et godt grundlag for at sikre kvaliteten i håndteringen af forskningsdata, og det giver i sidste ende tryghed for de borgere og myndigheder, som giver forskerene adgang til deres data.

»Det giver os også noget at prale af og brande os på,« siger Lisa Ibenfeldt Schultz.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere