Universitet: Google Maps blandt de værste når det gælder privacy

8. juni 2018 kl. 12:2014
Universitet: Google Maps blandt de værste når det gælder privacy
Illustration: Screenshot google maps.
Se, hvilke to du bør skifte til, og hvilke forholdsregler du kan tage.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den er fast inventar på næsten alle mobiltelefoner. Er du usikker på din rute? Skal du til et sted, du ikke har været før? Vil du tjekke åbningstiderne i Netto? Svarene finder du ved at åbne Google Maps.

Der findes selvsagt andre applikationer for kort og navigation. Men ingen har bare tæt på lige så mange downloads eller brugervurderinger som Google-appen.

Men en gennemgang udført ved Wirtschaftsuniversität Wien viser, at du måske bør tænke dig om en ekstra gang, før du bruger netop Google Maps.

Tidligere er det kommet frem, at Google har indsamlet positionsdata, selv når funktionen var slået fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i gennemgangen fra universitetet i Wien ligger navigationsappen meget dårligt, når det gælder privacy.

Den og andre lignende tjenester indsamler store mængder data om sine brugere. Det gælder nogle gange også, når tjenesten ikke er i brug, såkaldt passiv dataindsamling.

Dataene bliver typisk brugt til at inddele brugerne i segmenter, før en sælger målretter annoncer til interesserede tredjeparter.

Analyse af positionsdata gav opsigtsvækkende fund

Rapportens forfattere foretog en analyse af to anonyme brugeres positionsdata over én måned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En dataforsker fik til opgave at udarbejde profiler for de to brugere ved at bruge Googles ‘timeline’-applikation.

Kombinationen af positionsdata og relaterede brugerdata endte med to meget nøjagtige profiler.

Den første bruger var en 35-årig mand. Barnløs, men med kæreste. Han arbejder i filmindustrien og rejser meget i arbejdssammenhæng - men også i fritiden.

Bruger nummer to blev endnu bedre identificeret: Analytikeren kunne slå fast, hvor han boede, at han var advokat i JB&P, at han var bilejer med bankkonto hos Wells Fargo, og at han har børn. Han kan godt lide at gå på café og at gå ture.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Positionsdataene viste altså ikke bare, hvor de to opholdt sig, men gjorde det derudover let at identificere de to. Således kan man observere både deres opførsel, interesser og holdninger.

Spørgsmålet er ikke, hvad Google ved, men hvad de ikke ved

Tobias Judin, juridisk rådgiver i det norske Datatilsynet, opfordrer til forsigtighed, når man bruger navigationstjenester.

Hvis appen lagrer data om dig og er amerikansk, vil dataene være tilgængelige for den amerikanske efterretningstjeneste, siger han.

Judin minder om, at vores personoplysninger er meget værd i markedsføringsbranchen, og at de i værste fald kan blive solgt til tredjeparter.

»Hvis det sker, mister du al kontrol over dine data. Hvor du er fire gange i løbet af dagen, er nok til at lave en unik profil af dig. Man bør desuden huske på, at Google kan kombinere oplysninger om dig fra flere af sine tjenester såsom Google-søgninger, Youtube og Google Maps.«

»Hvis du ikke har gennemgået dine privacy-indstillinger, så er spørgsmålet ikke, hvad Google ved om dig, men snarere hvad Google ikke ved,« mener Judin.

Han opfordrer endvidere brugere af navigationsapps til at tænke over, om de stoler på virksomheden, og om prisen står mål med det, appen leverer.

Kort om kriterierne:

 • Informationskontrol: Vurderer, om tjenesten informerer fyldestgørende og sandfærdigt om sin praksis for databehandling.
 • Brugerinddragelse: Vurderer, i hvilken grad brugere informeres om og kan nægte deling, behandling og videresalg af egen persondata uden at blive ‘straffet’ for det i form af dårligere funktionalitet.
 • Adfærdskontrol: Ser på, om tjenesten respekterer brugernes valg og implementerer deres præferencer i tjenesten, eller om der ganske enkelt sendes nye forespørgsler om dataindsamling.
 • Privacy ved udformningen: Vurderer, hvor meget vægt der blev lagt på privacy ved udformningen af tjenesten. Er dataoverførslerne gennemgående krypterede og tilgængelige for afsender og modtager?
 • Privacy ved standardindstillinger: Ser på, i hvilken grad tjenesten varetager privacy, uden at brugeren ændrer på indstillingerne. Vurderer, om leverandøren kun indsamler det minimum af data, som kræves for at kunne levere meddelelsestjenesten.

»En god tommelfingerregel er at undgå at downloade flere kort-apps end strengt nødvendigt og at kigge efter apps med gode privacy-indstillinger.«

Here Wego og Osmand topper listen

De fem kort- og navigationstjenester, som var med i gennemgangen, blev vurderet på parametrene, som kan ses i faktaboksen.

Vi har valgt at vise de kriterier, som angår privacy.

De tre, som ligger dårligst i testen, er Google Maps, Maps.me og Waze. Samtlige scorer svagt på brugerinddragelse og adfærdskontrol.

På privacy i standardindstillingerne får både Google Maps og Waze bundplaceringer, mens Maps.me ligger lige en hestemule foran.

Oversigten fra Wirtschaftsuniversität Wien viser, at Google Maps, Maps.me og Waze ligger i bunden, når det gælder privacy.

Vurderingen af privacy by design ser noget bedre ud. Maps.me får ‘godt’, Google Maps ligger på ‘rimelig’, mens Waze scorer ‘dårlig’.

Rapportens forfattere har fremhævet to privacy-venlige alternativer. Amsterdam-baserede Heres tjeneste Here Wego og Osmand, som er baseret på open source-kode og OpenStreetMap.

Tag dine forholdsregler

Uanset om du vil skifte tjeneste eller ikke, så er der meget, du kan gøre for at forbedre beskyttelsen af dine egne data.

»Alle, som bruger Googles tjenester, bør foretage et ‘privacy-tjek’, og vurdere om de ønsker at slå positionsloggen fra,« opfordrer Judin.

Yderligere forholdsregler, du kan tage, er følgende:

Før du bruger appen:

 • Læs navigations-appens privacyerklæring. Tjek, hvordan de definerer ‘i brug’, og om appen foretager passiv dataindsamling. Her er der nemlig meget forskellige praksisser.
 • Når du skal starte appen, så tjek indstillingerne, og se efter om du for eksempel har sat flueben ved dataindsamling, som du ikke er komfortabel med.
 • Hvis du benytter skrivebordsudgaven af appen, så sørg for at slå indsamling af cookies fra.

Mens du bruger appen:

 • Hvis appen tilbyder deling af din placering med venner, så tjek med jævne mellemrum, hvem du har delt din placering med.
 • Brug offline-kort, hvis det ikke er nødvendigt at bruge online-versionen. Slå alternativerne til dataindsamling fra.

Efter du har brugt appen:

 • Slå altid positionsdata fra. Slå dem kun til, når du faktisk har brug for dem og bruger navigations-appen.
 • Slå altid navigations-apps, som kører i baggrunden på din mobiltelefon, fra.
 • Del aldrig automatisk positionsdata med navigationstjenester eller andre applikationer.
 • Hvis du ikke kan slå cookies fra, kan du slette disse efter brug af navigationstjenesten.

Skriv en kommentar under artiklen her, hvis du har forslag til andre forholdsregler eller navigationstjenester end dem, som er nævnt i artiklen.

Denne artikel er fra digi.no.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
15. juni 2018 kl. 05:59

Havde google fri telefon (tror jeg), ind til jeg skiftede arbejde der selvefølg brugte google suite. (øv og 3 gange øv).

Telefonen var ikke logget ind på google eller samsung konto. havde selvefølige slettet alt data google havde på mig først (google er faktisk yderst bruger venlig også på det punkt). placeringtjenester var sat til kun GPS. Brugte f-droid.org til at finde forskellige apps. Google apps var deaktiveret. Netbank og e-boks over browser. Alternativet kunne man bruge Yalp Store fra f-droid.org. Men at bruge en 3 part for at få adgang til google play virker ikke særligt sikkert.

Kunne havde været rart hvis bankerne og andre offentlige app kunne hentes igennem andre end google play.

13
14. juni 2018 kl. 15:45

Google maps leverer så en masse ekstra informationer, der som regel er up to date. Det skal jo også betales.

Jeg har købt og betal med Kroner for Osmand, men mest kun på grund af offline navigations delen.

Hvis man skal sammenligne, er man også nødt til at tage features med. Man kan sagtens lave en gratis tjeneste, men skal den være god, så skal der bruges penge på at udvikle den!

12
10. juni 2018 kl. 17:30

Du kan købe dem et hav af steder hvis ikke du kræver du vil handle direkte med Google selv. En hurtig søgning på f.eks. edbpriser.dk viser flere typer Pixels til salg:

https://www.edbpriser.dk/telefoni/mobil/mobiltelefon/?q=google+pixel

Ellers kan Nokia (blandt andre) fåes med Android one og gamle (nye) Nexus telefoner har de også mange steder hvis du vil spare penge.

10
10. juni 2018 kl. 14:09

Google play kræver ikke adgang til placering. Hverken på version 6 eller 8. Kender ikke 7. Har ikke givet adgang til placering og er aldrig blevet spurgt til det efterfølgende. Mht listen. Så har jeg på Motorola Moto kun tastet min google konto ind. De kører i øvrigt på en ren Android de nye modeller. Kun nogle apps man selv kan vælge at bruge som giver udvidet funktionalitet. Og sjovt du nævner One plus når den her får tæv for sin privacy.https://meremobil.dk/2018/06/oneplus-6-test/

Den liste er intet værd.

8
9. juni 2018 kl. 12:03

Selvom det sådan set ikke vedrører artiklens emne, svarer jeg alligevel.

Google accepterer, at man køber deres produkter via alle deres Google Stores. Man er således ikke bundet til det enkelte lands Google Store. Man vælger Google Store her:https://store.google.com/countrypicker

Danske (og belgiske) kreditkort accepteres.

Jeg har selv gennem årene købt Google-produkter i den tyske, engelske og amerikanske Google Store.

Udfordringen er, at modtageradressen skal modsvare det enkelte lands Google Store. Her skal man så bruge en lokal mellemadresse. Jeg bruger generelt selv disse forwarding services, når jeg køber varer fra butikker, der ikke vil levere direkte til Danmark:

Tyskland: https://www.mailboxde.com/UK: https://www.forward2me.com/USA: https://www.shopusa.com/youshopweship/denmark/

Returnering af varer er meget simpelt. Google udleverer et UPS mærkat, der giver ret til direkte returnering til Google (i hvert fald indenfor EU, som jeg har prøvet).

7
9. juni 2018 kl. 10:18

Google play virker ikke hvis den ikke får adgang til position. hvis den ikke virker, så lukker den også ned for flere installeret programmer.

Det passer jo ikke, Google Play skal ikke, og spørger ikke, om adgang til placering, og fungerer fint uden det. De eneste tilladelser der bruges, og spørges om, er adgang til telefon og sms, som bruges ved 2-faktor auth.

Nogle der kender en måde at komme om det ved play, evt installation og nemt brug af pakker, eller anden app store ?

Hvis du endelig vil være sikker, så slår du bare tilladelsen til placering fra for app'en. Men det er også rigeligt af alternativer, fx F-Droid, Yalp Store, Apptoide.

6
9. juni 2018 kl. 00:18

Hvordan vil I købe nogen af Google telefonerne? Så vidt jeg kan finde ud af, er de ikke tilgængelige hverken i Danmark, eller i Belgien hvor jeg bor.

https://support.google.com/store/answer/2462844?hl=en

Er der et trick man kan bruge? Og vil de overhovedet kunne forbinde til Play Store i DK eller BE?

5
8. juni 2018 kl. 22:50

++ Google Nexus (root)
++ Google Pixel (root)</p>
<ul><li>Apple</li>
<li>Google Nexus</li>
<li>Google Pixel</li>
<li>Nokia
0 huawei</li>
</ul><ul><li>Motorola Moto</li>
<li>SONY
-- Samsung
--- ZTE
--- Archos
--- Prestigio
--- One.Plus (Root)
---- One.plus

Du har sikkert ret i dine betænkninger, min sidste one var en 3'er. Men hvis du læser min tekst, og forstår den, så er listen nu rimelig OK. Men nu prøver jeg lige at udlægge den igen.... :-)

Når jeg taler om at telefonen er OK og får et Plus, eller NUL som huawei, som jeg synes vi skal bruge som Benchmark.

Så er det , at telefonen stadig virker fornuftigt, og ikke hele tiden popper op med besked om at det ene eller ikke virker, eller ikke virker optimalt. Hvis man IKKE opretter en konto ved producenten, og kvæler producentens addon. Plus/Minus give også, for om det er muligt at fjerne, eller deaktivere software. Og hvor nemt den er at roote.

En Oneplus er nemt (var nemt, som jeg husker det) at root. Det giver et Plus.

Altså, vi snakker om en karakter, når man selv har pil,rode raget lidt i telefonen. Ikke ud af boksen. Ved godt at meget af den nye sikkerhed og mulighed for at lukke applikationer ned, må tilskrives at Andriod i de nye versioner, har givet lidt mere magt til brugeren. Ikke at producenter har fået en bedre tilgang til privacy.

At Apple får ++ .. Vi må acceptere at indtil andet er bevist. Så er Apple den producent, som forsøger at beskytte deres bruges data mest.-- Hvis du har en Android, og ikke root den, og bruger play, så er du i både google og producentens vold. Det jeg mente med at gifte sig med en, selv om det er dyrt. i forhold til Apple Så er det kun EN producent som du delvis sælger din krop til. Da software og hardware er fra samme producent.

PS. Listen er ikke videnskabeligt, og meget subjektiv. Men hold jer dog alligevel fra telefoner med minus..

4
8. juni 2018 kl. 18:15

++ Google Nexus (root) ++ Google Pixel (root)

 • Apple
 • Google Nexus
 • Google Pixel
 • Nokia 0 huawei
 • Motorola Moto
 • SONY -- Samsung --- ZTE --- Archos --- Prestigio --- One.Plus (Root) ---- One.plus
3
8. juni 2018 kl. 18:07

++ One.Plus (Root) meget nemt at roote,

Jeg forstår som skrevet før ikke at OnePlus -som er blevet taget i at støvsuge data fra deres kunders telefoner- kan ligge over en Nexus. OnePlus har samlet ikke-anonyme data og er blevet taget i det to gange. Hvor mange gange de har gjort det kan man kun gisne om, men lur mig om ikke det er mere end to...

Alt nedenunder skal man holde sig fra, hvis man ikke har lyst til også at gifte sig med producenten.

Hvis der er nogen på den liste som kræver "man gifter sig med dem" så er det da helt klart Apple. Hvad det har med privacy kan jeg for øvrigt ikke se, men hvad din liste end dækker bør den have Nexus som nummer et og Apple i bunden, med mindre det er ren privacy men så giver den stadig ingen mening som den er nu.

2
8. juni 2018 kl. 14:47

Google play virker ikke hvis den ikke får adgang til position. hvis den ikke virker, så lukker den også ned for flere installeret programmer.

Nogle der kender en måde at komme om det ved play, evt installation og nemt brug af pakker, eller anden app store ?


Angående privacy på telefoner. Her min opdateret liste.

har lavet denne liste, over telefoner man kan vælge, hvis man kun vil nøjes med at sælge sit liv til google, og ikke producenten.

Har nogle tilføjelser så sig skriv, opdatere løbende.

Huawei er valgt som Nulpunkt, da man her kan bruge telefonen fornuftigt, uden at have en konto ved dem. Alt nedenunder skal man holde sig fra, hvis man ikke har lyst til også at gifte sig med producenten.

++ One.Plus (Root) meget nemt at roote,

 • Apple - her kan man også nøjes med at gifte sig med en. Men hun tager til gengæld også pension :-)
 • One.plus
 • Google Nexus (Skulle næsten have et plus mere for opdateringer)
 • Nokia 0 huawei
 • Motorola Moto -- Samsung -- SONY --- ZTE --- Archos --- Prestigio
1
8. juni 2018 kl. 14:22

Google lever af vores data - ergo indsamler de. Bum.

Ikke at det gør det ok..