Den er fast inventar på næsten alle mobiltelefoner. Er du usikker på din rute? Skal du til et sted, du ikke har været før? Vil du tjekke åbningstiderne i Netto? Svarene finder du ved at åbne Google Maps.
Der findes selvsagt andre applikationer for kort og navigation. Men ingen har bare tæt på lige så mange downloads eller brugervurderinger som Google-appen.
Men en gennemgang udført ved Wirtschaftsuniversität Wien viser, at du måske bør tænke dig om en ekstra gang, før du bruger netop Google Maps.
Tidligere er det kommet frem, at Google har indsamlet positionsdata, selv når funktionen var slået fra.
Også i gennemgangen fra universitetet i Wien ligger navigationsappen meget dårligt, når det gælder privacy.
Den og andre lignende tjenester indsamler store mængder data om sine brugere. Det gælder nogle gange også, når tjenesten ikke er i brug, såkaldt passiv dataindsamling.
Dataene bliver typisk brugt til at inddele brugerne i segmenter, før en sælger målretter annoncer til interesserede tredjeparter.
Analyse af positionsdata gav opsigtsvækkende fund
Rapportens forfattere foretog en analyse af to anonyme brugeres positionsdata over én måned.
En dataforsker fik til opgave at udarbejde profiler for de to brugere ved at bruge Googles ‘timeline’-applikation.
Kombinationen af positionsdata og relaterede brugerdata endte med to meget nøjagtige profiler.
Den første bruger var en 35-årig mand. Barnløs, men med kæreste. Han arbejder i filmindustrien og rejser meget i arbejdssammenhæng - men også i fritiden.
Bruger nummer to blev endnu bedre identificeret: Analytikeren kunne slå fast, hvor han boede, at han var advokat i JB&P, at han var bilejer med bankkonto hos Wells Fargo, og at han har børn. Han kan godt lide at gå på café og at gå ture.
Positionsdataene viste altså ikke bare, hvor de to opholdt sig, men gjorde det derudover let at identificere de to. Således kan man observere både deres opførsel, interesser og holdninger.
Spørgsmålet er ikke, hvad Google ved, men hvad de ikke ved
Tobias Judin, juridisk rådgiver i det norske Datatilsynet, opfordrer til forsigtighed, når man bruger navigationstjenester.
Hvis appen lagrer data om dig og er amerikansk, vil dataene være tilgængelige for den amerikanske efterretningstjeneste, siger han.
Judin minder om, at vores personoplysninger er meget værd i markedsføringsbranchen, og at de i værste fald kan blive solgt til tredjeparter.
»Hvis det sker, mister du al kontrol over dine data. Hvor du er fire gange i løbet af dagen, er nok til at lave en unik profil af dig. Man bør desuden huske på, at Google kan kombinere oplysninger om dig fra flere af sine tjenester såsom Google-søgninger, Youtube og Google Maps.«
»Hvis du ikke har gennemgået dine privacy-indstillinger, så er spørgsmålet ikke, hvad Google ved om dig, men snarere hvad Google ikke ved,« mener Judin.
Han opfordrer endvidere brugere af navigationsapps til at tænke over, om de stoler på virksomheden, og om prisen står mål med det, appen leverer.Kort om kriterierne:
»En god tommelfingerregel er at undgå at downloade flere kort-apps end strengt nødvendigt og at kigge efter apps med gode privacy-indstillinger.«
Here Wego og Osmand topper listen
De fem kort- og navigationstjenester, som var med i gennemgangen, blev vurderet på parametrene, som kan ses i faktaboksen.
Vi har valgt at vise de kriterier, som angår privacy.
De tre, som ligger dårligst i testen, er Google Maps, Maps.me og Waze. Samtlige scorer svagt på brugerinddragelse og adfærdskontrol.
På privacy i standardindstillingerne får både Google Maps og Waze bundplaceringer, mens Maps.me ligger lige en hestemule foran.
Vurderingen af privacy by design ser noget bedre ud. Maps.me får ‘godt’, Google Maps ligger på ‘rimelig’, mens Waze scorer ‘dårlig’.
Rapportens forfattere har fremhævet to privacy-venlige alternativer. Amsterdam-baserede Heres tjeneste Here Wego og Osmand, som er baseret på open source-kode og OpenStreetMap.
Tag dine forholdsregler
Uanset om du vil skifte tjeneste eller ikke, så er der meget, du kan gøre for at forbedre beskyttelsen af dine egne data.
»Alle, som bruger Googles tjenester, bør foretage et ‘privacy-tjek’, og vurdere om de ønsker at slå positionsloggen fra,« opfordrer Judin.
Yderligere forholdsregler, du kan tage, er følgende:
Før du bruger appen:
- Læs navigations-appens privacyerklæring. Tjek, hvordan de definerer ‘i brug’, og om appen foretager passiv dataindsamling. Her er der nemlig meget forskellige praksisser.
- Når du skal starte appen, så tjek indstillingerne, og se efter om du for eksempel har sat flueben ved dataindsamling, som du ikke er komfortabel med.
- Hvis du benytter skrivebordsudgaven af appen, så sørg for at slå indsamling af cookies fra.
Mens du bruger appen:
- Hvis appen tilbyder deling af din placering med venner, så tjek med jævne mellemrum, hvem du har delt din placering med.
- Brug offline-kort, hvis det ikke er nødvendigt at bruge online-versionen. Slå alternativerne til dataindsamling fra.
Efter du har brugt appen:
- Slå altid positionsdata fra. Slå dem kun til, når du faktisk har brug for dem og bruger navigations-appen.
- Slå altid navigations-apps, som kører i baggrunden på din mobiltelefon, fra.
- Del aldrig automatisk positionsdata med navigationstjenester eller andre applikationer.
- Hvis du ikke kan slå cookies fra, kan du slette disse efter brug af navigationstjenesten.
Skriv en kommentar under artiklen her, hvis du har forslag til andre forholdsregler eller navigationstjenester end dem, som er nævnt i artiklen.
Denne artikel er fra digi.no.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.