Universitet: Der er simple løsninger på problemer med mangfoldighed i it-fag

26. august 2021 kl. 10:331
Universitet: Der er simple løsninger på problemer med mangfoldighed i it-fag
Illustration: IT-Universitetet.
Nyt studie fra IT-Universitetet peger på en simpel løsning for at gøre it-fagene mere mangfoldige.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Traditionelt set er it-fagene præget af mænd. Det ses igennem hele uddannelsessektoren og også på arbejdsmarkedet. Nye studier peger dog på en simpel løsning til mere mangfoldighed i it-fagene.

Det skriver IT-Universitetet.

Det ene studie har været et simpelt forsøg, hvor 500 danske gymnasieelever skulle vælge mellem to forskellige opgaver i it-undervisningen. Opgaverne var identiske bortset fra temaet. Det ene tema handlede om mennesker, og det andet handlede om ting. Studiet viste, at der er 2,7 gange højere odds for, at kvinderne valgte opgaverne om mennesker i forhold til mændene.

»Vi anbefaler, at it-undervisere favoriserer opgaver og projekter med menneske-temaer over opgaver med ting-temaer. Dette vil få opgaverne til at appellere mere til kvinder og til de mandlige ­– og kvindelige – studerende, som ikke har programmeret før,« lyder anbefalingen fra Claus Brabrand som er leder af Center for Computing Education Research, og har stået i spidsen for den interdisciplinære forskergruppe bag artiklerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er IT-Universitetets Center for Computing Education Research, som står bag studierne. De har netop udgivet to forskningsartikler, som peger i retning af, at it-undervisningen kan tilrettelægges, så de appellerer mere til kvinder, og samtidig også mænd, der ikke har prøvet at programmere før.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. august 2021 kl. 18:49

Der er ingen simple løsninger i social ingeniørkunst. De er jo oppe imod biologi og evolution. Jeg forventer at deres ændringsforslag ingen effekt vil have.

F.eks. er det slet ikke sikkert at deres resultater kan replikeres af andre forskere. Og selv hvis de kan, er det langt fra sikkert at forsøget kan generaliseres til det problem som forskerne vil løse. De indgreb man designer vil sandsynligvis have en meget ringere effekt når de implementeres. Osv.