Uni-C kæmper mod Skoleintra-nedbrud: Har ikke fundet fejlen

19. oktober 2012 kl. 13:2314
Uni-C kæmper mod Skoleintra-nedbrud: Har ikke fundet fejlen
Illustration: arkiv.
Skoleintra, Forældreintra og Børneintra har i over et døgn været ramt af et stort nedbrud. Uni-C ved endnu ikke, hvad der er galt med portalerne, som er helt centrale for folkeskolen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I nu 25 timer har portalen Skoleintra nu været sat ud af spillet for halvdelen af landets skoler. Men fejlen er stadig ikke fundet hos Uni-C, en statslig styrelse, der driver det store it-system for folkeskolen.

»Vi har mange folk, der knokler nu, også eksterne eksperter, men vi ved ikke præcist endnu, hvad der har forårsaget den omfattende fejl,« siger Jakob Harder, vicedirektør for kunder og digitalisering hos Uni-C, til Version2.

Pilen peger på infrastrukturen bag systemerne som synderen, for både Skoleintra og Børneintra er ramt af nedbruddet, selvom det er to selvstændige systemer.

»Derfor er vi relativt overbeviste om, at det er er en fejl i infrastrukturen. Men vi er i gang med et større allround-tjek, hvor vi går det hele igennem, en ting ad gangen,« forklarer han.

Reddet af efterårsferie

Siden torsdag ved 12-tiden har Skoleintra - og dermed også Forældreintra - været ude af drift for halvdelen af landets folkeskoler, mens Børneintra, der bliver brugt af dagsinstitutioner, har været offline for alle brugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og havde det ikke været efterårsferie i denne uge, ville nedbruddet have været et alvorligt handicap for skolerne, forklarer Uni-C.

»Det er ikke sådan, at skolerne må lukke, men uden Skoleintra bliver en lang række opgaver, som lærerne har, besværliggjort. Så kan lærerne ikke lægge lektier ud til eleverne, eller kommunikere med forældrene. Hvis der er vigtige beskeder, må de sende dem ud manuelt,« forklarer Jakob Harder om situationen, hvis Skoleintra stadig ikke fungerer på mandag, hvor skolerne igen er fyldt med elever.

Lærerne har også undervisningsmateriale og elevplaner liggende i Skoleintra, og skolebørnenes forældre kan ikke logge på Forældreintra for at se, om der er nyt om barnet eller undervisningen.

Nedbruddet er det største for Skoleintra i mange år, måske nogensinde. Da Skoleintra har eksisteret i over 15 år, er det svært at opgøre præcist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har ikke oplevet en situation som denne før, i denne skala. Vi har ikke en track-record for lange nedbrud, heldigvis,« siger Jakob Harder.

Uni-C håber bestemt, at systemerne igen er klar til brug over hele landet på mandag, men kan i sagens natur ikke love noget. Situationen kan følges løbende på styrelsens driftsinfo om Skoleintra.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
22. oktober 2012 kl. 22:45

Men se jer lige omkring. Skoleintra er da langt bedre og meget hurtigere at anvende, end mange af de JAVA og grafik forurenede interfaces man støder på rundt omkring. Jeg kender Forældreintra, og på børnenes skole er det sat udmærket op. Sidebemærkning: Det ikke være alt for nemt for forældre at smide en besked. Lærerne bliver oversvømmet af egocentrede forældre, som tror læreren ikke har andet at lave end at besvare spørgsmål vedr. deres lille guldklump.

11
21. oktober 2012 kl. 19:22

Jonas, jeg vil da foreslå dig at få sagen om behovet for ForældeIntra taget op i jeres skolebestyrelse. Hvis alt hvad du har brug for at simpel information FRA skolen, kan I da fint opsige abonnementet på ForældreIntra, og vælge en simpel blog. Hos os er vi dog glade for at kunne sende personfølsomme beskeder sikkert, havde en kontaktbog hvor ting gemmes, tilbyde on-line adgang til elevplaner inkl. kommentarer retur, debatfora for forældrer og meget andet. Men behovene er jo forskellige fra skole til skole - og der findes også andre løsninger end lige denne her fra Uni-C.

Personalet vil nok være knap så glade for at miste deres intranet, reservationsmodul til div. undervisningsting/lokaler, skemaer, oversigter over elever/forældrer, opslagstavler mm. For ikke at tale om muligheden for at eleverne afleverer opgaver et sted, hvor de også rettes og sendes retur, lektiedagbog mmm. Men alt dette kan godt kører uden ForældreIntra er tilkøbt - dog er det bare meget let som ansat at smide indhold ud på ForældreIntra, da det typisk kan klares med et enkelt hak i en checkboks, når man alligevel taster det ind på PersonaleIntra.

Men få da taget skolens forældrekommunikation op i skolebestyrelsen

7
21. oktober 2012 kl. 11:02

Personligt håber jeg at det brænder helt ned og bliver væk i et hul, så kunne mine drenges skole få en simple Wordpress blog og jeg kunne få en email notifikation når der var nyt.

Må dette system gå til de evige UNI-C systemers jagtmarker og være forevigt glemt.

6
20. oktober 2012 kl. 17:22

Ja, var der ikke kommet en masse brok over SkoleIntra her, så var jeg nok også blevet overrasket. MEN kærer forældrer, I er nok nød til at indse at I ikke er kunderne. På præcis samme måde som jeg ikke er kunde hos DanID - det er min bank, og jeg er nærmest en del af det produkt min bank køber... Derfor er DanID heller ikke specielt interesseret i hvad jeg mener om deres løsning, jeg er jo ikke kunde. På samme måde med SkoleIntra - her er det skolerne der er kunden. Og det eksisterer et forbilledeligt samarbejde mellem de mange kunder og udviklerne - der er mange indlæg dagligt i det nationale fora der er for produktet.

Hvis I som forældre oplever menupunkter der ikke anvendes, eller at ting ligger dumme steder - så tag det op med skolen. SkoleIntra er et stort og temmelig komplekst system, hvoraf ForældreIntra (som jeg antager de fleste her udtaler sig på aggrund af) kun er en lille del. De enkelte skoler kan selv konfirgurere hvordan ForældreIntra skal se ud enten på hele skolen, eller i de enketle klasser. Der er et væld af funktioner, og jeg tror heller ikke at nogen skole i landet bruger dem alle - men de er alle i brug på tværs af skolerne. Så hvis I oplever mystisk menupubnkter aktiveret hos jer, så tag den med skolen, det er med meget stor sandsynlighed dem der har sat noget forkert op.

På samme måde hvis man som forældrer er oprettet som bruger to gange - det virker dog meget mystisk da alle forøldrer lan oprettes med cpr nummer som id, og derfor bør søskende, papbørn mmm opdages af sig selv. Hvis det ikke sker vil jeg gætte på at skolen har en fejlegistrering i deres elev-administrative system, som synkroniserer med SkoleIntra.

Manglende understøttelse af e-mail: tja, den havde jeg ikke skulle komme på et medie som Version2, hvor brugerne da om nogen ved hvad reglerne for e-mail sikkerhed i det offentlige er. Folkeskolerne må ikke kommuniker på alm åben e-mail hvis den indeholder personfølsomme oplysninger. Nu kunne man så bruge det der nye nemPost, men muligheden for at kommunikerer sikkert og efter datatilsynets regler har jo eksisteret i mange år vha SkoleIntra - så det er jo ligesom det der bruges nu, men det kan da sikkert laves om i fremtiden - ligesom mange skoler (igen noget man selv kan sætte op) tilbyder login med nemID, og nogle kræver det for at bestemte funktioner (fx elevplaner) kan ses eller kommenteres.

Så er der noget der ikke virker logisk, så prøv lige at tage den med skolen først, jeg vil næsten væde på at det er dem der har lavet noget mystisk i deres opsætning a det produkt de har købt... Dog er layoutet forholdsvis låst (man kan ændrer farver, vælge mellem et par forskellige menuer, samt nogle steder sætte lidt css ind), og det kunne godt trænge til en opfriskning - men så vidt jeg ved er der noget på vej der.

Og for god ordens skyld, jeg har intet med SkoleIntra at gøre, udover at jeg via mit arbejde er en af deres kunder.

8
21. oktober 2012 kl. 15:15

Manglende understøttelse af e-mail: tja, den havde jeg ikke skulle komme på et medie som Version2, hvor brugerne da om nogen ved hvad reglerne for e-mail sikkerhed i det offentlige er. Folkeskolerne må ikke kommuniker på alm åben e-mail hvis den indeholder personfølsomme oplysninger.

De fleste brugere her på siden har formentlig en grundlæggende viden om internet kommunikation.

Med den omtalte viden, er man klar over at man godt kan kryptere sin kommunikation med en mailserver.

Nu er spørgsmålet så, hvorfor gider Uni-C i ikke lave et pop3/smtp/imap interface til skoleintra?

10
21. oktober 2012 kl. 18:00

Og det giver hvor meget garanti for at mailen ikke ryger i plaintext mellem et par servere på vejen? Og giver sikkerhed for at afsenderen er hvem vedkommende giver sig ud for at være? :-)</p>
<p>(Jaja, det er ikke ligefrem statshemmeligheder der bliver sendt ud, but still...)

Jeg tror du missede pointen, jeg beskrev situationen hvor skoleintra er et post system uden adgang til andre post servere.

Kunne vi så ikke i det mindste få lov at hente og sende post på systemet med en mail klient i stedet for en web klient.

(så kunne man også få en lokal kopi der ikke selvdestruerer efter 3 måneder, (hvilken syg kunde har stemt for den funktion?))

12
21. oktober 2012 kl. 19:41

(så kunne man også få en lokal kopi der ikke selvdestruerer efter 3 måneder, (hvilken syg kunde har stemt for den funktion?))

Igen noget der opsættes lokal på den enkelte skole - hos os kører vi fx med 6 mdr. Under alle omstændigheder (det kan man nemlig ikke ændre som skole) så kan du altid vælge at arkiverer beskeden i dit beskedarkiv. Oplysninger af mere blivende karakter kan med fordel skrives i kontaktbogen (hvis skolen har aktiveret denne funktion) - og under alle omstændigheder har skolen jo naturligvis et ansvar for at gemme beskeder der indgår i en "sag" jf forvaltningsloven. Det kan de så gøre på mange måder - fx ved at printe det og arkiverer det i gammeldags hængemapper, som mange skoler sikkert stadig har på alle elever - men læreren kan også vælge at klikke på "Gem i klasselog" når en besked modtages, og så er den automatisk arkiveret efter de regler der gælder for opbevaring af sådanne borgerhenvendelser.

4
20. oktober 2012 kl. 13:30

Jeg undrer mig mest over den tilsyneladende stålsatte vilje til at genopfinde alting. For folkene bag skoleintra er email ikke noget, der er godt nok - næeh... lad os endelig lige genopfinde det. Mailinglister? Not invented here.

1
19. oktober 2012 kl. 21:48

Vil det sige, at det kan blive mere nedbrudt, end sædvanlig? I forvejen virker det komplet hovedløst struktureret. Et system, der er forsøgt over-systematiseret i en grad, der gør det komplet umuligt at hitte ud af, hvor man finder tingene. Som forælder er jeg jo f.eks. ligeglad med, om en information kommer fra 'kontoret', 'klassen' eller bare er generel. Jeg kan aldrig findet noget i det mylder af punkter og menuer.

Og ja, jeg er en gnavpot. Jeg hader det system. Det kunne være befriende, hvis det system blev gentænkt, og denne gang ud fra, at information er noget, brugerne skal kunne finde. Ikke som det er nu, hvor information er noget skolerne skal af med.

Håber alligevel I får det bragt op igen - god weekend :-)

2
19. oktober 2012 kl. 22:40

Allerede da jeg så overskriften vidste jeg at der ville være en kommentar om hvor forfærdeligt ringe skoleintra er, og jeg blev da heller ikke skuffet. Hvis ikke den havde været her, kunne jeg jo være nødt til at skrive den selv :-)

Min egen yndlings hade egenskaber ved det, er det faktum at email notifikationer kun udsendes en gang i døgnet. Kom nu ind i kampen, det er 2012 og cron har eksisteret ca. altid. Og så at systemet ikke helt har styr på at faderen til Emil i 5.A er den samme som faderen til Marie i 3.A, og derfor ikke behøver få generelle opslag to gange.

3
20. oktober 2012 kl. 09:20

I bund og grund er jeg et venligt og forstående menneske, og jeg udviser gerne overbærenhed med fejl og mangler ved IT systemer :)

Men når et system er så modent som SkoleIntra, synes jeg bare man har lov at forvente, at brugerne på begge sider har været inddraget. Det er uhyre vanskeligt at se, at andre end administratorer har givet deres besyv med til dette system.

En helt tredje ting, der er dårligt tænkt: layoutet er tilsyneladende forskelligt, så når en lærer skriver at noget kan findes 'i menuen til venstre', så gælder det åbenbart kun i lærer-delen. I forældre-delen er det anderledes. Ikke videre hensigtsmæssigt.

Jeg håber virkelig, at lærerene ikke er belastet i samme grad som forældrene - de fortjener bedre.