Unge testpiloter skal sikre friskt blod til KMD's mainframes

7 kommentarer.  Hop til debatten
Unge testpiloter skal sikre friskt blod til KMD's mainframes
Illustration: IBM.com.
Tre ud af fire mainframe-specialister i KMD falder for pensionsalderen inden for en kort årrække. Nu forsøger it-virksomheden at hente unge kræfter ind.
1. august 2012 kl. 06:29
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den danske it-virksomhed KMD forsøger i disse år at knække koden for, hvordan man henter friskt blod ind i mainframe-verdenen.

KMD siger nemlig farvel til tre fjerdedele af de 25 ansatte i virksomhedens egen mainframe-afdeling inden for de næste 6-7 år, fordi pensionisttilværelsen kalder.

Dermed er der ikke mange år til, at afdelingen svækkes alvorligt. Og derfor har KMD sat jagten ind på unge kræfter, der kan tage kampen op med teknologien, der trods et tvivlsomt ry og adskillige nekrologer i pressen de senere år nægter at lægge sig i graven.

»Vi baserer en stor del af vores load på mainframes. Vi kører blandt andet outsourcingdrift for en del mainframe-kunder på det administrative område, så for fem år siden begyndte vi at rykke, fordi vi kunne se, at de fleste af de ansatte var på vej mod pensionsalderen,« fortæller driftschef for mainframe-området hos KMD, Peter Aksel Mortensen, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mainframes har i mange år haft et ry blandt især de yngre it-professionelle som en stor, støvet maskine nede i kælderen hos banker og forsikringsselskaber.

En computertype, der i årevis har kværnet data for kritiske forretningsapplikationer og derfor ikke lige sådan er til at skille sig af med. Men også en brugerfjendsk kolos, der ofte kodes i det ejendommelige sprog Cobol gennem et gammeldags terminalinterface.

Hos KMD råder man over to styk IBM z196-mainframes til et trecifret millionbeløb, der blev sat i drift i maj 2011.

KMD råder over to styk IBM z196-mainframes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Peter Aksel Mortensen er fordommene langt hen ad vejen ubegrundede, og mainframe-teknologien lever i bedste velgående, siger han.

»Der har hersket et paradigme om, at mainframes er noget stort og gammeldags. Det skyldes nok delvist, at man på uddannelsesstederne har gjort for lidt ud af at promovere det.«

»Men det er forkert at sige, at det er en gammeldags teknologi, for mainframes har nogle af de hurtigste processorer på markedet og kan i dag køre Linux, Windows, IBM AIX, eller hvad du nu har lyst til. Og så er virtualisering en del af platformen, hvor den ellers skal tilkøbes på andre platforme,« siger han.

KMD har inden for de seneste tre år ansat tre personer på henholdsvis 32, 28 og 19 år i mainframe-afdelingen med hver deres it-baggrund i et forsøg på at finde ud af, hvem der egner sig bedst, når virksomheden i fremtiden skal rekruttere nye folk.

En er hentet direkte fra endt uddannelse som civilingeniør fra DTU, en anden er uddannet datamatiker. Den sidste er under uddannelse som datafagtekniker og kunne med sine blot 19 år nemt være søn eller barnebarn til veteranerne i afdelingen.

»De er med vilje valgt med forskellig baggrund for at se, hvordan de udvikler sig,« Peter Aksel Mortensen, til Version2. Han er med sine 49 år den tredjeyngste i afdelingen, hvis man ser bort fra det unge trekløver.

De tre kandidater bliver blandt andet vurderet ud fra, om de egner sig bedst til driftsiden, udviklingssiden eller arkitektursiden af mainframe-verdenen.

Peter Aksel Mortensen vil endnu ikke fortælle, hvem der egner sig bedst til hvilke områder. Men en evaluering af de tre skal hjælpe KMD med at finde nye talenter på området.

»Det nærmer sig sin afslutning. Inden for et års tid laver vi en evaluering, og så skal vi fremlægge en plan for, hvordan vi sikrer generationsskiftet,« siger Peter Aksel Mortensen.

Risikerer man hænge fast i en karriere inden for mainframe-området, hvis man først er havnet der?

»Nej, det mener jeg ikke. Det er sværere at skifte over til mainframen, end det er at skifte bort fra den,« siger Peter Aksel Mortensen til Version2.

Mainframe-sproget Cobol bliver ofte hængt ud som gammeldags og besværligt at kode i. Er det noget, I kan genkende hos KMD?

»Vi bruger ikke Cobol så meget. Vi bruger i stedet PL-1, som minder meget om C. Men Cobol er ikke så sexet, det er rigtigt nok.«

Man hører ofte, at veteranerne på mainframe-området kan tjene rigtig gode penge. Er det også tilfældet for de yngre?

»Ja, det er et attraktivt område. Absolut,« siger Peter Aksel Mortensen.

Artiklen er skrevet som led i Version2's Sommertour 2012, hvor redaktionen sommeren igennem besøger it-virksomheder og rapporterer om medarbejdernes dagligdag og virksomhedens projekter. Se den samlede tour-plan her, hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål til de besøgte virksomheder.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
1. august 2012 kl. 09:14

Uddannelsen hedder IKKE datafagtekniker, men datatekniker. Det er ved at være nogle år siden.

1
1. august 2012 kl. 08:29

Den slags interfaces er da ikke gammeldags. Kommandoprompten i Windows eksisterer stadig, og i Unix-verdenen er en prompt helt essentiel for administrationen.

7
1. august 2012 kl. 11:07

Jeg er enig. Desuden nyder jeg at arbejde ved en terminal, og at kunne bruge tastaturet hele tiden. Så undgår jeg de konstante skift mellem tastatur og mus der kan være ret så irriterende.

3
1. august 2012 kl. 08:45

Mon ikke der menes en 3270 terminal og hvad der dermed følger af pinsler og begrænsninger?

2
1. august 2012 kl. 08:37

Kommandoprompten i Windows eksisterer stadig...

Ja, den har faktisk fået en gevaldig overhaling for nylig og nu kan man endelig også køre Windows Server uden GUI så hvor er lige gammeldags ? Selv OS X har en fuld fungerende UNIX shell.

5
1. august 2012 kl. 09:08

Hvordan er det lige man gør det ?

Installer som server core, så er der kun en prompt, og det kan administreres via den eller MMC snapins fra andre maskiner.

Det er ikke alle applikationer der er kompatible med en server core installation.