Undrer du dig også over, hvorfor du pludselig har Candy Crush på din Windows 10?

4. august 2015 kl. 16:1123
Det nye Windows 10 er gratis og bliver i skrivende stund installeret på 10 computere i sekundet. Med i installationen følger et velkendt program. Om du vil det eller ej.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For fire dage siden havde 14 millioner Windows-brugere installeret det nye Windows 10. Det tal er helt sikkert langt højere nu, og stadigt flere installerer det spritnye styresystem. Samtidig huserer spekulationerne om, hvordan forretningsmodellen for den umiddelbart gratis opdatering med Windows 10 ser ud.

En ting er sikkert. Microsoft forbeholder sig retten til til enhver tid at installere software efter forgodtbefindende. Det kan give en række sikkerhedsmæssige fordele, idet software og patches altid vil være up to date, men det gør det også muligt for Windows fuldstændig at bestemme, hvilke programmer de vil installere med deres updates – også i fremtiden.

Og det er her, spilfirmaet Kings velkendte spil Candy Crush Saga kommer ind i billedet. Spillet bliver nemlig installeret automatisk på samtlige computere, som opgraderes til Windows 10 som følge af en aftale mellem King og Microsoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Remote video URL

Candy Crush Saga kommer til brugere, der opgraderer til Windows 10 i en ikke nærmere afgrænset periode i forbindelse med lanceringen af Windows 10. Dog ser det ud til, at man trods alt ikke får spillet med, hvis man bruger Windows 10 Pro.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
5. august 2015 kl. 20:23

skulle det til for, jeg bruger slet ikke min pc til spil mere, det er da ikke iorden Microsoft!!! virker lidt useriøst....ellers er jeg glad for opgraderingen der dog ikke virker helt færdig alle steder, blandt andet går edge browseren ned ind imellem så jeg er tilbage på chrome

19
5. august 2015 kl. 15:16

... HVEM I ALVERDEN HAR INSTALLERET MINESTRYRER PÅ MIN WINDOWS 3.11????

18
Journalist -
5. august 2015 kl. 15:11
Journalist

Så vidt vi har erfaret, er det en del af Windows 10, men ikke af Windows 10 Pro :)

17
5. august 2015 kl. 14:46

Højre klik på "brikken" i start menuen og vælg afinstaller.

men ja, vent heller med windows 10 hvis det her kan vælte dig af pinden.

20
5. august 2015 kl. 15:26

https://arstechnica.com/gaming/2015/05/humanity-weeps-as-candy-crush-saga-comes-pre-installed-with-windows-10/

Lidt sjovt som folk går amok over dette spil (opgraderingen til Windows 10 er trods alt gratis). Er dog helt enig med dig; hvis dette er nok til at vælte folk af pinden - så fortsæt med dit gamle OS.

Imens kan vi andre så nyde det Microsoft har arbejdet på i lang tid; et helstøbt OS som dels er hurtigt, dels lækkert at se på; og endeligt tidsvarende og brugervenligt.

Har kigget lidt på WP10 derhjemme .. det spiller rigtig godt sammen med W10.

9
5. august 2015 kl. 09:44

:-)

7
4. august 2015 kl. 23:58

Godt at jeg fri for den slags narrestreger.

4
4. august 2015 kl. 20:26

gerne for at slippe for den slags pjat! Og her troede jeg tvangsdrivere var det eneste vi skulle kæmpe med.. :|

3
4. august 2015 kl. 19:55

Ja altså, jeg har i hvert fald fået Candy Crush Saga og en masse andet crap installeret på tre forskellige maskiner, som jeg har opgraderet til Windows 10 Pro henover weekenden, så det gælder altså også for den variant af Win 10. Øv, øv, øv. Dog vil jeg da kraftigt mene, at Windows 10 virkeligt lever op til mine forventninger; og jeg tvivler virkeligt på, at Microsoft bare vil installere software efter forgodtbefindende i den nærmeste fremtid. I hvert fald ser jeg en storm af brugerklager hos begge firmaer, evt. søgsmål i USA. Dog vil jeg da håbe, at de som kommer til at betale for Windows 10 slipper for de her sponsor-programmer.

10
5. august 2015 kl. 10:44

Jeg har selv opgraderet til windows 10 pro her i weekenden (clean install) Jeg har ikke fået candy crush. Har du tilfældigvis haft den installeret på en windows 8 maskine tidligere? Windows 8 (og op) gemmer nogle af dine indstillinger, bla. hvilke apps du har installeret fra storen, og installere disse automatisk ved (gen)installation.

11
5. august 2015 kl. 11:16

Opgraderede min virtuelle maskine med insider preview på til den officielle version, her dukkede CC op på min app liste (også Twitter), men den var ikke installeret.

Men hvordan fjerner man den fra listen? Det lader til at være et generelt problem med apps og stores at man kan afinstallere, men ikke fjerne fra listen over sine apps. Det er pisse irriterende, når de er afinstallerede er der som en regel en grund til det og nu ligger de bare og støjer.

1
4. august 2015 kl. 18:08

Måske skal jeg slet ikke have Win10 alligevel? Havde ellers overvejet en opgradering fra Win7. Nu må man lige se tiden an. Det kan jo være de besinder sig, og laver et ikke-flere-spændende-programmer-flag. Men skræmmende hvis man i fremtiden risikerer at få tvangsinstalleret mallware og andet skrald med huller. Hvordan sikrer Microsoft at der ikke er nogen huller i de programmer de pusher ud? Det kan de selvfølgelig ikke. Jamen så må man bare forvente at der fra tid til anden udsendes nogle fine sikkerhedshuller. Great.

2
4. august 2015 kl. 19:33

ja og der er heller ikke mulighed for at vælge hvilke opdateringer MS sender ud via win update, jeg valgte at fjerne opgraderingen til 10 fra pc'en igen, Skal gøres inden 30 dage efter. Jeg bryder mig ikke om at andre skal bestemme hvad jeg har brug for!!

12
5. august 2015 kl. 11:33

Som Solitaire, Minesweeper and Hearts.. Jeg har svært ved at se problemmet..

13
Journalist -
5. august 2015 kl. 12:31
Journalist

Vi studsede på redaktionen mest over det principielle i at Windows forbeholder sig retten til at vælge, hvilke programmer du skal have og installere dem med opdateringer - og at de vurderer candy crush som et af de programmer.

Også med henblik på, hvilke gadgets man som W10-bruger ellers kan se frem til i fremtiden.

23
6. august 2015 kl. 09:01

Vi studsede på redaktionen mest over det principielle i at Windows forbeholder sig retten til at vælge, hvilke programmer du skal have og installere dem med opdateringer

Kære Mads. "Studsede" I så på redaktionsmødet også om der er forskel på

  1. installation af nyt operativsystem med overflytning af gamle programmer (en opgradering)

  2. distribution af fejlrettelser og nye features til et eksisterende operativsystem (en opdatering)

eller ville historien åbentlys trække så mange klik, at I ikke behøvede at få bekræftelse fra Microsoft, eller tænke 5 minutter mere på det?

Med Windows Vista kan jeg huske at der kom et pinball spil - hvor der var et antal baner med fra starten, men hvor man kunne købe flere baner senere ("pro" version).

Med Windows 8 kom der et tower-defense "pirates" spil - som også er udviklet af en ekstern udvikler.

At der kommer spil (eller nye programmer som media players, browsere etc) med et operativsystem er ikke en nyhed. Microsoft har altid bundled spil med Windows. Ethvert operativsystem du opgraderer til en ny version vil du få nye features, nye præinstallerede programmer.

I får kun dette til at være en nyhed fordi I associerer det med udmeldingen om, at home (og pro?) versioner af Windows 10 ikke kan slå opdateringer fra. Det giver en opfundet trussel om, at Microsoft vil bruge den mekanisme til at stopfodre dig med spil og "shovelware" du ikke vil have.

Det er en god historie. Men dårlig journalistik.

15
5. august 2015 kl. 12:56

Også med henblik på, hvilke gadgets man som W10-bruger ellers kan se frem til i fremtiden.

Mig bekendt har Microsoft ikke ret til at installere "gadgets" løbende. Kun updates: "The software periodically checks for system and app updates, and downloads and installs them for you. ... By accepting this agreement, you agree to receive these types of automatic updates without any additional notice."

Så klap nu hesten med alle de konspirationsteorier.

16
5. august 2015 kl. 13:05

Jeg ser det som en eskalering, at det nu er tredjepartsprogrammer, der er tale om. Der var trods alt en grænse for, hvor mange spil microsoft gad at udvikle selv. Hvis man virkelig åbner posen, er der jo ingen grænser for hvor mange spil, man kan få installeret uden at ville det. Desuden skal disse tredjeparter jo også tjene penge, og det er som regel ved kedelige forretningsmodeller, såsom reklamer og in-app purchases. Når det er sagt, så tror jeg bare, jeg bruger de 2 sekunder på at afinstallere og håber, at det ikke griber om sig.

14
5. august 2015 kl. 12:54

Vi studsede på redaktionen mest over det principielle i at Windows forbeholder sig retten til at vælge, hvilke programmer du skal have og installere dem med opdateringer - og at de vurderer candy crush som et af de programmer.</p>
<p>Også med henblik på, hvilke gadgets man som W10-bruger ellers kan se frem til i fremtiden.

Som en anden sagde: Hvorfor brokkede man sig ikke over det i de gamle Windows versioner, hvor man også fik diverse spil med, som man ikke havde bedt om ?

At de udvider deres pre-installed spil er vel ikke nogen dårlig ting ? Det er jo trods alt ikke spil, som ingen kender, det er Candy Crush ! Så kan man mene hvad man vil, men det er da et af de mest populære spil i verden (BAseret på antal spillere i hvert fald). Det er jo ikke en type af dem man får med, når man køber en bærbar med a butt load of crapware spil.

Korte af det lange: Candy Crush er MEGET populært. At give det med er ikke et hak værre, end alle de gamle spil som minestryger, 7-kabale og så fremdeles. Vil man ikke have det, så klikker man bare uninstall - det tager lige præcis 2 sek.

Når det så er sagt, så fik jeg det heller ikke installeret på mit Win 10 Pro.

6
4. august 2015 kl. 22:41

jeg valgte at fjerne opgraderingen til 10 fra pc'en igen, Skal gøres inden 30 dage efter.

Man kan fortryde sin opgradering? Good news! Så kan det alligevel godt være jeg giver det et forsøg. Ville nu hellere downgrade til windows 7... :)