Undervisningsministeriet: Vi kan ikke love at slette cpr-numre fra trivselsmålinger
På trods af, at forældrene fik at vide, at undersøgelsen var anonym, gemte Undervisningsministeriet alligevel svar fra folkeskolernes trivselsmålinger sammen med cpr-numre i tre årlige målinger fra 2015 til 2017.
Nu har ministeren givet mulighed for, at forældre kan anmode om at få børnenes cpr-numre slettet.
Men hvis mængden af anmodninger om sletning af cpr-numre sætter trivselsmålingerne i fare, ‘genovervejes situationen’. Dermed vil ministeriet og Styrelsen for It og Læring ikke klokkeklart love, at cpr-numrene bliver slettet.
Det fremgår af et svar til Version2, der har spurgt vicedirektør Jakob Harder i Styrelsen for It og Læring, om styrelsen vil give et løfte om, at alle, der ansøger om sletning, vil blive imødekommet. Han skriver i en email:
»Udgangspunktet er, at alle ansøgninger om anonymitet imødekommes. For at behandle alle ansøgere, som vi modtager inden fristen, ens, og som det fremgår af cirkulæret, og som vi har svaret flere gange allerede, vil der efter ansøgningsperiodens udløb i august blive taget stilling til, om de udgør et omfang, der gør den fremtidige brug af trivselsdata uforenelig med målingens samlede formål. Hvis dette ikke vurderes at være et problem, anonymiseres data for alle ansøgninger, såfremt de opfylder betingelserne herfor.«
Han fortsætter:
»Hvis det, mod forventning, ikke er tilfældet, genovervejes situationen.«
Det siges, på trods af, at cirkulæret om anonymisering, synes at love at cpr-data bliver slettet. I stk. 1.3 skrives der:
»Efter den 3. august 2018 giver styrelsen meddelelse til de forældre, som rettidigt har fremsat anmodning efter pkt. 1.1., om at styrelsen imødekommer deres anmodning, ved at styrelsen sletter identificerbare oplysninger i styrelsen om deres børns deltagelse i trivselsmålingerne i 2015 – 2017.«
Advokat: Cpr-numre kan være ude af proportioner
Catrine Søndergaard Byrne, som er advokat og ekspert i persondataret, mener, at det følger af lovgivningen, at der må en genovervejelse til hos styrelsen, hvis de ikke kan opfylde lovens formål med hensyn til målingerne. I den forstand er udmeldingen o.k.
»Jeg synes det er fint nok, at Undervisningsministeriet vil se tiden an, hvis der er tale om et et lovbrud, på baggrund af at der bliver anonymiseret for meget, så ministeriet ikke kan opfylde loven.«
Selvom cirkulæret om sletning altså indeholder en formulering, der i lægfolks ører godt kan lyde som et løfte om sletning, påpeger Catrine Søndergaard Byrne, at loven står højere end cirkulæret.
Derimod kan der være problemer med indsamling af cpr-numre i det hele taget.
»Man kan stille spørgsmålet, hvorfor målingen fra starten af skal være på personnummer-niveau. Vi har generelt set en betragtning om, at når der lovgives om disse forhold, skal det være legitimt og proportionalt i forhold til formålet. Spørgsmålet er så, om man kunne opfylde lovgivningens formål angående målingen uden brug af personnummeret.«
Catrine Søndergaard Byrne peger på, at man måske kunne benytte pseudonymisering i den skrappe udgave, hvor man ikke indsamler cpr-nummer, men i stedet benytter skole, klasse og køn til at identificere besvarelserne med. Det er dog ikke den slags pseudonymisering, som Styrelsen for It og Læring har med i sine overvejelser.
»Hver gang myndighederne går ud og samler oplysninger om borgerne baseret på lovgivning, skal det overvejes, om det samme formål kan opnås med et mindre indgribende middel.«
I givet fald kan der være et problem med trivselsmålingerne, hvis dette er tilfældet, mener Catrine Søndergaard Byrne.
»Så kan det virke, som om man ikke har efterlevet det dataminimeringsprincip, som gælder: kun de data, som er nødvendige til formålet.«
Catrine Søndergaard Byrne mener også, at sagen har skabt et tillidsbrud mellem borgere og myndigheder.
»Det er et kæmpe problem, hvis vi ikke får genskabt tilliden, da det kan skade samfundet.«
Kan ikke se bort fra cpr-krav
Version2 har spurgt Undervisningsministeriet om, hvorvidt ministeren, når hun i cirkulæret kan bortse fra anonymiseringskravet, ikke også på egen hånd kan droppe de personhenførbare data i det hele taget.
Hertil oplyser ministeriet:
»Undervisningsministeren har tidligere meldt ud, at hun er parat til at kigge på, hvordan trivselsmålingerne skal afvikles fremover, herunder at fokus på trivsel skal ske på en måde, som borgerne ser som en værdi.«
Tillige oplyser ministeriet, at ændringer af trivselsmålingerne ifølge ministeriets opfattelse kræver inddragelse af folkeskoleforligskredsen. Samtlige partier på nær Enhedslisten og Alternativet stemte i sin tid for den gældende folkeskolelov.
Vinduet for at anmode om sletning af cpr-numre fra tidligere trivselsmålinger løber fra slutningen af april til d. 3. august i år. Cirkulæret om sletning af cpr-nr er dateret d. 23. marts. Anmodningerne vil først blive behandlet, når vinduet lukker til august.
Version2 har spurgt, hvorfor skal der gå op til 38 dage, før styrelsen kan meddele borgerne fremgangsmåden angående sletning af cpr-numre. Hertil svarer Jakob Harder fra Styrelsen for It og Læring:
»Der er en række praktiske forhold, som skal afklares, og forskellige tekniske forberedelser, der skal gøres for at få at etableret en sådan løsning. Derfor går der lidt tid, før den kan aktiveres. Vi kan ikke komme det nærmere på nuværende tidspunkt.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.