»Det er desværre ikke muligt at hjælpe jer. Da den nationale måling sluttede den 31. maj blev databasen med elevsvar ’låst’ og der blev om natten genereret diverse resultatrapporter. Det er ikke teknisk muligt at slette et elevsvar og generere rapporterne igen.«
Sådan lød beskeden fra Undervisningsministeriet til en afdelingsleder på Langelinieskolen i København, hvor en elev havde fået den personhenførbare trivselsmåling at udfylde.
Det skete, selvom barnets forælder udtrykkeligt havde bedt om den anonyme besvarelse, og skolen havde bekræftet dette ønske.
Læs også: Elev fik sporbar trivselsmåling mod forælders vilje: Cpr-nummer kan ikke slettes på trods af fejl
Som Version2 har skrevet tidligere, henvendte afdelingslederen sig først til ministeriet, efter Version2 havde gjort skolen opmærksom på, at afdelingslederen i første omgang havde havde fejlinformeret forælderen. Men da var det altså for sent.
Ministeriet: Ikke vores skyld
I et skriftlig svar fra Undervisningsministeriets presseafdeling til Version2, hvor det ovenstående citat også stammer fra, kommenteres der således:
Skolerne og kommunerne blev allerede i februar bedt om indhente oplysninger fra forældrene, om de ønskede en anonym besvarelse for deres børn. Den pågældende skole gennemførte trivselsmålingen den 11. maj, og havde altså flere uger til at gøre Styrelsen for It og Læring (STIL) opmærksomme på problemet med elevens besvarelse.
STIL modtog op til den 31. maj en række henvendelser fra andre skoler, som fejlagtigt havde ladet en elev besvare trivselsspørgeskemaet elektronisk, og alle henvendelser, som blev modtaget før den 31. maj, blev imødekommet, meddeler presseafdelingen. Langelinjeskolen nåede slet og ret ikke at kontakte STIL inden deadline.
»Vi bad Rambøll, som driver det nationale trivselsmålingsværktøj for Undervisningsministeriet, manuelt gå ind og slette de berørte elevers besvarelser. Men den nationale måling sluttede den 31. maj (slutdato fastsat ved bekendtgørelse nr 128 af 26/02/2018), og om natten blev der som planlagt genereret resultatrapporter i systemet til alle skoler og kommuner. Derfor er databasen på dette tidspunkt generelt låst.«
Ministeriet forsætter:
»Hvis vi efterfølgende sletter en elevs besvarelse, ville vi skulle generere alle rapporter igen for skolen og hele kommunen. Det ville være en ret omstændelig opgave, som alligevel ikke ville garantere eleven anonymitet – snarere tværtimod. Skolen ville, når den modtog de nye resultatrapporter, ved at sammenligne med de gamle rapporter, med ret stor sandsynlighed kunne regne ud, hvad den slettede elev svarede på de enkelte spørgsmål.«
Bekendtgørelse tavs om fejl-procedurer
Ministeriets argumentation går altså på, at en efterfølgende sletning paradoksalt nok vil afsløre den pågældende elevs svar og identitet overfor skolen.
Principielt kunne STIL vælge først at have fået genereret alle rapporter fx den 15. juni 2018, men det ville betyde, at skolerne og kommunerne skulle vente yderligere på resultatrapporterne, skriver ministeriet, der forsætter:
I og med, at den nationale trivselsmåling i 2018 allerede var ca. tre måneder udskudt, valgte STIL at få genereret resultatrapporter så hurtigt som muligt, så skolerne havde mulighed for at forholde sig til resultaterne.
STIL vil efter sommerferien tage stilling til, om den pågældende elev/forælder skal tilbydes at få anonymiseret svaret i de data, som overføres fra trivselsmålingsværktøjet til ministeriets datavarehus og øvrige statistikberedskab.
Advokat og ekspert i persondata Catrine Søndergaard Byrne har tidligere udtalt til Version2, at ministeriets praksis kan være ulovlig:
»Undervisningsministeriet er mig bekendt også dataansvarlige i forhold til håndtering af resultaterne af målingerne (men altså ikke for selve gennemførelsen af målingen), og hvis de er kommet i besiddelse af en måling, der skulle have været anonym, så er de kommet i besiddelse af ulovlig indhentet data.«
I den tidligere omtalte bekendtgørelse nr. 128, som omhandler anonyme besvarelser, står der blandt andet:
§ 1. Målingen i skoleåret 2017-18 i folkeskolen efter bekendtgørelse om måling af elevernes trivsel i folkeskolen finder uanset reglen i § 1 i den nævnte bekendtgørelse sted i perioden 20. marts til 31. maj 2018.
§ 2. Kommunalbestyrelsen gennemfører målingen efter § 1 af en elevs trivsel efter reglerne i stk. 2–9, når indehaveren eller indehaverne af forældremyndighed over eleven forud for det tidspunkt, hvor eleven skal gennemføre målingen, giver kommunalbestyrelsen meddelelse om, at elevens deltagelse i målingen skal ske ved anonym besvarelse på papir af spørgeskemaet.
Stk. 6. Kommunalbestyrelsen sikrer, at eleven ikke besvarer spørgeskemaet digitalt.
Bekendtgørelsen siger altså ikke noget om frister for klager eller procedurer i forbindelse med fejl.
Skoleleder Kristian Borg på Langelinieskolen har fremsendt følgende kommentar til Version2, via presseafdelingen i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, på mail:
»På skolen var vi desværre ikke opmærksom på indberetningsfristen d. 31. maj 2018. Det beklager jeg.«
Version2 har fremsat en række spørgsmål til Undervisningsministeriet og Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune omkring sagen. På grund af ferie har det ikke været muligt at få ydeligere oplysninger ved redaktionens slutning.