Undervisningsministeriet politianmeldt for at bryde persondataloven

3. januar 2018 kl. 08:3414
Undervisningsministeriet politianmeldt for at bryde persondataloven
Illustration: Rigspolitiet.
Selvom forældre fik at vide, at alle svar var anonyme, så ligger alle svar på en trivselsundersøgelse gemt direkte på barnets CPR-nummer. Det sker tilsyneladende af hensyn til registerforskning, men flere forældre har følt sig så krænkede, at de nu har meldt ministeriet til politiet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forældre til skoleelever er så forargede over Undervisningsministeriets dårlige håndtering af elevernes data i forbindelse med en trivselsundersøgelse, at det nu har ført til at mindst to borgere har politianmeldt ministeriet.

Det sker efter det kom frem, at ministeriet gemte svar fra børn helt ned til børnehaveklassen, der svarede på en række meget personlige ting som ensomhed, drilleri og smerter, skriver Politiken.

Ministeriet lovede, at elevernes svar i trivselsundersøgelsen ville være anonyme, men alle svarene ligger gemt bundet op på CPR-numre, og derfor er ministeriet nu anmeldt for at bryde persondataloven.

»Vi skal ikke have et Big Brother-samfund, hvor borgerne ikke aner, hvad der bliver registreret på deres børn og hvorfor, og hvor data kan opbevares på den enkelte ud i al evighed. Derfor har jeg udsat trivselsmålingen,« siger Merete Riisager, undervisningsminister (LA), til Politiken.

Overvågnings- eller forskersamfund?

En af anmelderne, der selv er forælder til to skoleelever, oplever det som en krænkelse af sine børns rettigheder, og derfor har han nu indgivet en anmeldelse til Østjyllands Politi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undervisningsministeren forklarer, at trivselsmålingerne er sat i verden for at hjælpe borgerne, så når borgerne nu oplever det som overvågning, så er det et problem, skriver Politiken.

Selvom forældre fik at vide, at svarene var anonyme, så gemmes de bl.a. med argumentet om at kunne lave registerforskning, hvor CPR-nummeret er nødvendigt, hvis man vil samkøre registre.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
7. marts 2018 kl. 18:12

Jeg har også lige fået besked på ForældreIntra:

"Er det frivilligt for eleven at besvare skemaet? Trivselsmålingen gennemføres som en del af undervisningen. Eleven skal derfor deltage i undersøgelsen. Hvis der er spørgsmål, som eleven ikke ønsker at besvære, kan eleven benytte svarkategorien 'Jeg ønsker ikke at svare'. Hvis jeres barn ikke er i skole den dag trivselsmålingen foretages, giver skolen mulighed for, at barnet kan besvare skemaet en anden dag. Hvis eleven ikke ønsker at deltage i undersøgelsen, har dette ikke konsekvenser for eleven."

Så ... de SKAL deltage, men kan frabede sig deltagelse? Kan I bestemme jer?

Jeg meddeler i hvert fald, at min søn besvarer på papir-form .. og så kan det godt være at han tilfældigvis ikke kan komme i skole pågældende dag ...

13
4. marts 2018 kl. 21:30

Tak, jeg har netop skrevet til ham med den information vi får om undersøgelsen på forældreintra.

12
4. marts 2018 kl. 10:52

@Anders Poulsen,

Det er slet slet ikke i orden. (Så lader man lige stormen lægge sig, og så klør man på igen).

Må jeg opfordre dig til at sende det til Politiken? Journalist Jakob Sorgenfri Kjær (mailadresse nedenfor) med dokumentation; link/tag et screenshot af siden + ”Informationssider”.

Det var Jakob Sorgenfri Kjær og Politiken, der, fra 1. januar, har optrevlet sagen om trivselsundersøgelserne og undervisningsministeriets lovbrud.https://politiken.dk/indland/art6274451/F%C3%B8lsomme-data-om-b%C3%B8rn-gemmes-i-strid-med-lovOg også ham, der står bag den aktuelle om Regeringens ghettoplan, der inkluderer ”Gladsaxemodellens” pointsystem til alle danske børnefamilier.https://politiken.dk/indland/art6365403/Regeringen-vil-overv%C3%A5ge-alle-landets-b%C3%B8rnefamilier-og-uddele-pointMetoder, der ligner det kinesiske diktatur til forveksling.https://politiken.dk/viden/Tech/art6170748/Kina-udvikler-it-diktatur-der-overv%C3%A5ger-borgernes-adf%C3%A6rd-og-uddeler-bel%C3%B8nning-og-straf

Ja, jeg ved ærlig talt ikke, hvad jeg ellers skal sige… Venligst L

jakob.sorgenfri@pol.dk

11
4. marts 2018 kl. 08:19

Ja, det er da utroligt. Men tankegangen er vel, at nu ved alle, at det ikke er anonymt, og så er der ikke mere nogen ko på isen.

Intet i denne verden (frygter jeg) vil kunne stoppe den amokløbende dataindsamling fra regeringens og Fifletingets side - for de har jo allerede brugt disse data som afgørende selling point ift. at lokke udenlandske firmaer til Danmark - så der er i deres øjne ikke rigtigt nogen vej tilbage. Man vil jo nødigt tabe ansigt - (eller blive sagsøgt at firmaer, som er blevet lovet noget? (rent gæt fra min side - men fantasien har ikke engang slået til de senere år, så det skulle ikke undre mig)

Og så har adskillige ministre (en del har ikke udfyldt oplysningsskemaerne) og sikkert også de fleste Fifletingsmedlemmer aktier i de virksomheder, som skal leve højt på vore data. Så tror da pokker, at de er så forhippede på at "stjæle" dem - samtykker eller ej.

Hvad sker der, hvis børnene ikke svarer? Det er bare en svær situation at sætte sit barn i.

10
4. marts 2018 kl. 07:31

Jeg kan så se på forældreintra at trivselsmålingen gennemføres alligevel uden ændringer. Dog kan forældre “som er utrygge” vælge at deres børn skal have spørgsmålene på papir. Derudover er der så et par siders “information” som skal fortælle os forældre at alt er i den skønneste orden og der er intet at være bekymret for. Nu ser vi så også at regeringen vil samkøre registre og bruge dem til at give os børnefamilier point, der kan bruges i det godes tjeneste til at lave underretninger og sociale indsatser.

Hvad i alverden er det, der foregår?

9
4. januar 2018 kl. 10:57

Det eneste, der ikke kan tjenes penge på, er skriget... (Hvorfor kommer jeg mon til at tænke på "The Wall" her?)

8
4. januar 2018 kl. 10:47

CPR-koblede trivselsundersøgelser fra vores børn har åbenbart også en vækstdagsorden

"Digitaliseringen af undervisning er globalt set en stor og hastigt voksende industri. I Danmark har vi en oplagt mulighed for at udnytte vore stærke pædagogiske traditioner kombineret med en god tradition for at håndtere persondata sikkert og konstruktivt. Den kombination rummer et stort potentiale for at kunne gentage vores succes fra medicinalindustrien i uddannelsessektoren. Hvis vi får styr på data."

https://www.altinget.dk/forskning/artikel/akkrediteringsinstitution-faa-styr-paa-uddannelsesdataen

7
3. januar 2018 kl. 21:17

Lovforslaget lægger til op bøder op til 16 mio kroner for offentlige myndigheder.

Papir er taknemmeligt ;)

Lovforslag skal først blive til en lov, hvor indholdet her nok ender som elastik i metermål, da partier + folketing har modstridende interesser. Så den endelige lov kan ende med utallige pæne "bør, kan, hvis og hvis" - dvs. vage hensigtserklæringer på hvidt papir.

Der skal både et aktivt politi, forsvar/anklager/jurister (evt. en dommer) til den udførende del og hvert eneste led kan være en stopklods.

Hvis det endeligt kommer så langt som til administrativ afgørelse eller via en retssag, så skal forsømmelige person/myndighed jo dømmes og ikke frifindes via en smart fortolkning ..

Vi ser nok hvert år et par få åbenlyst tumper bliver hængt ud for et syns skyld, og de resten ~700-800.00 ansatte dukker nakken og kan som nu fortsætter uændret.

Kik nu blot i de seneste 10 år efter alle de domme, hvor en offentlig myndighed er dømt - sjældne som sne i helvede ;)

6
3. januar 2018 kl. 14:12

"Selvom forældre fik at vide, at svarene var anonyme, så gemmes de bl.a. med argumentet om at kunne lave registerforskning, hvor CPR-nummeret er nødvendigt, hvis man vil samkøre registre."

Ja, så kan det jo ikke samtidig være anonymt hvis dette argument bruges.

4
3. januar 2018 kl. 13:07

"28. Maj 2018 er lige om hjørnet"

Og 25. maj er endnu tættere på ;-)

2
3. januar 2018 kl. 11:19

Ændre ikke noget. Ministeriet kan ikke straffes, der er ingen sanktioner, der sker intet ...

1
3. januar 2018 kl. 10:59
  1. Maj 2018 er lige om hjørnet, og jeg gætter på at denne episode ikke vil kunne undgå Datatilsynets øje. Der er godt nok mange som er potentielle kunder i Datatilsynets mølle, jeg kan næsten ikke vente, det er lidt som juleaften.