Undervisningsministeriet politianmeldt for at bryde persondataloven

Foto: Rigspolitiet
Selvom forældre fik at vide, at alle svar var anonyme, så ligger alle svar på en trivselsundersøgelse gemt direkte på barnets CPR-nummer. Det sker tilsyneladende af hensyn til registerforskning, men flere forældre har følt sig så krænkede, at de nu har meldt ministeriet til politiet.

Forældre til skoleelever er så forargede over Undervisningsministeriets dårlige håndtering af elevernes data i forbindelse med en trivselsundersøgelse, at det nu har ført til at mindst to borgere har politianmeldt ministeriet.

Det sker efter det kom frem, at ministeriet gemte svar fra børn helt ned til børnehaveklassen, der svarede på en række meget personlige ting som ensomhed, drilleri og smerter, skriver Politiken.

Læs også: Følsomme persondata fra trivselsmåling i folkeskolen gemt ulovligt

Ministeriet lovede, at elevernes svar i trivselsundersøgelsen ville være anonyme, men alle svarene ligger gemt bundet op på CPR-numre, og derfor er ministeriet nu anmeldt for at bryde persondataloven.

»Vi skal ikke have et Big Brother-samfund, hvor borgerne ikke aner, hvad der bliver registreret på deres børn og hvorfor, og hvor data kan opbevares på den enkelte ud i al evighed. Derfor har jeg udsat trivselsmålingen,« siger Merete Riisager, undervisningsminister (LA), til Politiken.

Overvågnings- eller forskersamfund?

En af anmelderne, der selv er forælder til to skoleelever, oplever det som en krænkelse af sine børns rettigheder, og derfor har han nu indgivet en anmeldelse til Østjyllands Politi.

Undervisningsministeren forklarer, at trivselsmålingerne er sat i verden for at hjælpe borgerne, så når borgerne nu oplever det som overvågning, så er det et problem, skriver Politiken.

Læs også: Regeringen: Alle børn skal lære at kode

Selvom forældre fik at vide, at svarene var anonyme, så gemmes de bl.a. med argumentet om at kunne lave registerforskning, hvor CPR-nummeret er nødvendigt, hvis man vil samkøre registre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
Claus Juul
  1. Maj 2018 er lige om hjørnet, og jeg gætter på at denne episode ikke vil kunne undgå Datatilsynets øje. Der er godt nok mange som er potentielle kunder i Datatilsynets mølle, jeg kan næsten ikke vente, det er lidt som juleaften.
Torben Jensen

"Selvom forældre fik at vide, at svarene var anonyme, så gemmes de bl.a. med argumentet om at kunne lave registerforskning, hvor CPR-nummeret er nødvendigt, hvis man vil samkøre registre."

Ja, så kan det jo ikke samtidig være anonymt hvis dette argument bruges.

Finn Christensen

Lovforslaget lægger til op bøder op til 16 mio kroner for offentlige myndigheder.

Papir er taknemmeligt ;)

Lovforslag skal først blive til en lov, hvor indholdet her nok ender som elastik i metermål, da partier + folketing har modstridende interesser. Så den endelige lov kan ende med utallige pæne "bør, kan, hvis og hvis" - dvs. vage hensigtserklæringer på hvidt papir.

Der skal både et aktivt politi, forsvar/anklager/jurister (evt. en dommer) til den udførende del og hvert eneste led kan være en stopklods.

Hvis det endeligt kommer så langt som til administrativ afgørelse eller via en retssag, så skal forsømmelige person/myndighed jo dømmes og ikke frifindes via en smart fortolkning ..

Vi ser nok hvert år et par få åbenlyst tumper bliver hængt ud for et syns skyld, og de resten ~700-800.00 ansatte dukker nakken og kan som nu fortsætter uændret.

Kik nu blot i de seneste 10 år efter alle de domme, hvor en offentlig myndighed er dømt - sjældne som sne i helvede ;)

Thomas Birk Kristiansen

CPR-koblede trivselsundersøgelser fra vores børn har åbenbart også en vækstdagsorden

"Digitaliseringen af undervisning er globalt set en stor og hastigt voksende industri. I Danmark har vi en oplagt mulighed for at udnytte vore stærke pædagogiske traditioner kombineret med en god tradition for at håndtere persondata sikkert og konstruktivt. Den kombination rummer et stort potentiale for at kunne gentage vores succes fra medicinalindustrien i uddannelsessektoren. Hvis vi får styr på data."

https://www.altinget.dk/forskning/artikel/akkrediteringsinstitution-faa-...

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017