Muligheden for at elever kan benytte en anonym papirbesvarelse i forbindelse med Undervisningministeriets trivselsmåling fjernes fremover.
»Der bliver ikke mulighed for at svare på papir ved de kommende målinger. Det var en midlertidig løsning sidste år, mens man undersøgte, hvordan trivselsmålingerne fremadrettet skulle gennemføres. Ved årets målinger vil sikkerheden omkring adgangen til elevernes besvarelser være øget, så elevernes data kun kan blive anvendt i overensstemmelse med formålet med trivselsmålingerne og ikke til noget andet,« skriver ministeriets presseafdeling til Version2 i en mail.
Som begrundelse for at indføre papirbesvarelserne sidste år, fremførte daværende vicedirektør Jakob Harder i Styrelsen for It og Læring (STIL), der står for målingerne, i april sidste år dette synspunkt:
»Hvis man går rigtig meget op i anonymisering, og ikke så noget problem, fordi man mente, det var fuldt ud anonymt, så får man den mulighed nu,« sagde han dengang i et interview til Version2.
»Den fejl, vi lavede ved at have uklar kommunikation, skabte bekymring hos en række forældre. Havde vores kommunikation været klar fra starten, havde denne bekymring nok ikke været der. Derfor har undervisningsministeren villet tilbyde en alternativ løsning.«
Læs også: Styrelse: Trivselsmåling med pseudonymisering, papir og konvolut skal gøre elever og forældre trygge
Men nu fjernes denne mulighed altså.
Besvarelserne er ikke anonyme
Undervisningsministeriets presseafdeling uddyber den nye situation i en anden mail til Version2:
»Besvarelserne af trivselsmålingerne er ikke anonyme – de kan bruges til national statistik. Ude på skolerne kan man godt nok ikke se de enkelte elevers besvarelser. Her vises kun klassen og skolen. Det er fordi trivselsmålingerne skal bruges til at følge op på den generelle trivsel. Men der indgår oplysninger om de enkelte elever i det nationale register. For eksempel Uni-Login som kan kobles sammen med cpr-nummer.«
Uni-Login er ikke omfattet af GDPR-reglerne, skriver STIL på sin hjemmeside.
Ministeriet uddyber med, at det er nødvendigt for at man kan lave registerbaseret forskning, og på den måde få bedre viden om eksempelvis sammenhængen mellem trivsel og faglige resultater. Der bliver passet godt på data i registeret, lyder det videre:
Data fra trivselsmålingerne opbevares for eksempel i pseudonymiseret form, hvor cpr-nummer erstattes med en anden værdi, så beskyttelsen af respondenternes identitet øges, hævder ministeriet.
Læs også: Trivselsmåling og sundhed: Står forskernes behov for data højere end borgernes krav om privatliv?
Version2 har også spurgt ind til, hvilke 'tredjeparter', som kan få adgang til undersøgelsens data. Det drejer sig om følgende:
»Ansøgere med et sagligt formål og et klart afgrænset projekt kan få adgang til hele eller dele af trivselsdataene til statistisk brug, men alene via Danmarks Statistiks forskerservice. Det gælder, udover forskere, for eksempel analyse- og researchbureauer og andre myndigheder, eksempelvis kommunerne selv. Data stilles til rådighed i pseudonymiseret form hos Danmarks Statistik. Det vil sige, at cpr-nummer er erstattet af en anden værdi. Det er kun muligt at hente resultater fra Danmarks Statistik i summeret form som tabeller og figurer, hvorfor tredje parter ikke kan overføre data på individniveau til sig selv.«
I sidste uge meddelte ministeriet, at sikkerheden ved indsamling samt adgangen til data skal skærpes. Det sker på baggrund af at det i mediedebatten er blevet anført, at nogle kommuner kan have anvendt trivselsdata imod intentionen.
»På baggrund af dækningen i eksempelvis Politiken er Undervisningsministeriet blevet opmærksom på, at der har været eksempler på, at kommuner ikke er blevet vejledt klart om, at indsamlede data fra den nationale trivselsmåling alene må anvendes til statistik og forskning, og at data dermed ikke kan anvendes på individniveau i kommuner og på skoler. Det har ministeriet præciseret over for kommunerne. Det er Datatilsynet, der fører tilsyn med, at blandt andet kommuner overholder persondatareglerne. Undervisningsministeriet er ikke bekendt med, om Datatilsynet har truffet nogen afgørelser vedrørende kommuners brug af data fra de nationale trivselsmålinger.«
Opdateret kl. 10.15 med oplysning om Uni-Login og GDPR.