Undervisningsministeren lover retningslinjer for kunstig intelligens

21. april kl. 09:592
Mattias Tesfaye
Illustration: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Med indtoget af kunstig intelligens i undervisningen følger en debat om, hvad der er nødvendigt at lære i løbet af uddannelseslivet. »Så det er nu, vi skal i gang med en besværlig debat om, hvad vi ikke længere behøver at lære os, og hvad vi skal lære i stedet for,« lyder det fra Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) er i færd med at udarbejde retningslinjer for brugen af chatbots med kunstig intelligens i undervisningen.

Det indebærer blandt andet en dialog med undervisere og eksperter, skriver Politiken, der har talt med tre af slagsen.

Læs også: Chefforhandlere opfordrer Biden og von der Leyen til topmøde om udvikling af AI

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af dem er Ida Geertz-Jensen, der foruden at være formand for Dansklærerforeningens folkeskolesektion gjorde undervisningsminiteriet opmærksom på behovet for de kommende retningslinjer. Hun har ikke svaret på, hvordan retningslinjerne skal udformes, men bifalder at undervisernes bekymringer og erfaringer inddrages i udarbejdelsen.

Per Nikolaj Bukh er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet og har allerede inddraget chatbots i undervisningen. Inddragelsen betyder, at studieopgavernes betingelser ændres, og derfor skal de studerende i fremtiden bedømmes på det, chatbotten ikke kan hjælpe dem med.

»Så det er nu, vi skal i gang med en besværlig debat om, hvad vi ikke længere behøver at lære os, og hvad vi skal lære i stedet for. Er det f.eks. nogen grund til at lære grammatik og tegnsætning? Ja, hvis du skriver skønlitteratur, lidt ligesom kunsthåndværkere, der bruger en håndvæv for at kontrollere udtrykket. Men for de fleste er det måske unødvendigt,« siger Per Nikolaj Bukh til Politiken.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. april kl. 13:28

Tja, hvad med økonomistyring? Bukh bliver lidt vrøvlet her. Vi må formode, at AI skriver grammatisk korrekt med meningsbærende tegnsætning. Så hvorfor vi ikke skal lære at forstå det, forekommer at være en flot ringslutning.

2
26. april kl. 14:42

Vi må formode, at AI skriver grammatisk korrekt med meningsbærende tegnsætning. Så hvorfor vi ikke skal lære at forstå det, forekommer at være en flot ringslutning.

Ja, grammatik og tegnsætning handler om at kommunikere præcis og forståeligt.

Vi har i forvejen problemer med at vi taber talemåder, som jo netop bruges for at beskrive hensigter og forståelse.

De forvanskes af folk som gætter, i mangel af viden.