Undervisningsministeren har stadig tillid til 'Den Digitale Prøvevagt'

8. marts 2019 kl. 09:1134
Undervisningsministeren har stadig tillid til 'Den Digitale Prøvevagt'
Illustration: Michael Surran, Flickr.
Trods omfattende kritik af 'Den Digitale Prøvevagt' fastholder Undervisningsministeren, at den er nødvendig for at forebygge snyd ved en skriftlig eksamen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Undervisningsministeriets program til overvågning af eksaminander har fortsat opbakning fra undervisningsminister Merete Riisager (LA). Det til trods for, at 'Den Digitale Prøvevagt' har fået omfattende kritik fra gymnasieelever, og både Socialdemokratiet og SF har opfordret ministeren til at forkaste programmet.

Det skriver DR

'Den Digitale Prøvevagt' havde sin egentlige generalprøve til eksaminer i går, da omkring 60.000 elever skulle tage terminsprøver. Her var eleverne forpligtet til at installere programmet, hvis de ville tage eksamenen.

»Eksamenssituationen er ikke privat. Det er en overvåget situation. Det har den alle dage været, og det skal den fortsat være. Når eksamen er blevet digital, så skal overvågningen også være digital,« siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Data, som er opsamlet af programmet, gemmes på irske Amazon-servere i op til 4 måneder.

»Det er fint, at vi har en kritisk debat om det, men vi har også et problem, vi skal have løst. Vi har en eksamenssituation, som i dag er alt for uafgrænset med for meget snyd,« siger ministeren til DR.

Ifølge en opgørelse udført for Undervisningsministeriet var der 99 tilfælde af eksamenssnyd under skriftlige prøver i skoleåret 2015/2016. I 60 procent af sagerne ved at bruge ikke tilladte hjælpemidler. Desuden er »Snyd er i 56 % af tilfældene foregået ved hjælp af den internetforbindelse, som skolen har stillet til rådighed under prøven«.

34 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
11. marts 2019 kl. 20:50

Ja. Det første jeg tænkte, da jeg hørte, at de ville have udleveret videoovervågningen var, at de var godt i gang med at planlægge selvtægt.

Det kunne vel også være at det er en del af samarbejdet - som tak sørger UV så for at politiet får overdraget eventuelle snuskede videoer, som de alligevel støder på mens de er i gang med at snage i elevernes computere.

Så kan man køre endnu en vi-skal-straffe-unge-mennesker-lige-lukt-i-helvede sag.

31
10. marts 2019 kl. 07:35

Det er da vist kun politiet der kan forlange den slags udleveret...

Ja, det var også min tanke - og i mellemtiden er ministeriet da også kommet i tanker om, at det sikkert forholder sig sådan - så nu siger de, at de allerede har afdlækket forløbet, så nu ønsker de ikke mere videoerne udleveret.

Dét er da (tragi)komisk.... og hvordan har de så afdækket det? Mon ikke der snarere er tale om et ikke særligt ærefuldt tilbagetog?

Noget tyder på, at det ministerium skal øve sig i at tænke før de handler, og melder overvågningsprogrammer og efterforskninger ud.

29
10. marts 2019 kl. 07:28

så jeg investerede i en ekstra til dem til skolebrug.

Ud over, at du i øvrigt har ret i dine betragtninger, Bjarne Nielsen, så er det i forvejen for mange familier et kæmpe problem at skulle holde deres børn med brugbare computere af hensyn til skolen. Både økonomisk og mht. at holde dem funktionsdygtige. Ligefrem at skulle forsyne poderne med 2 computere - en privat og en til skolebrug - vil være helt uden for manges rækkevidde.

28
9. marts 2019 kl. 20:36

--- og er det i det hele taget lovligt hvis skolen udleverer overvågningsvideoer til ministeriet ???

Så vidt jeg kan læse mig til kræves der samtykke fra samtlige personer der kan identificeres på videoer for at man kan udlevere dem.

Måske er der et lyst hoved i ministeriet der er kommet i tanke om dette...

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE11241601/hvad-skete-der-ministerium-bad-om-at-faa-videoer-fra-gymnasiebesoeg-men-har-nu-trukket-oensket-tilbage/

27
9. marts 2019 kl. 20:10

altså rent i protest kunne samtlige elever jo stille op med en bærbar med linux installeret der fungere DDP ikke og skal derfor foregå under skærpet tilsyn dvs der står en vagt bag dig.

26
9. marts 2019 kl. 19:14

Det er da vist kun politiet der kan forlange den slags udleveret...

Nu er der forskel på "at bede om noget" og at "forlange noget" --- man kan jo altid bede om noget og håbe man får det :-0

Men det er ret interessant om skolen udleverere videomateriale til ministeriet ---

--- og er det i det hele taget lovligt hvis skolen udleverer overvågningsvideoer til ministeriet ???

25
9. marts 2019 kl. 17:51

Husk det ikke er unge mennesker der skal til eksamen. De burde have styr på den slags. Og hvis de ikke har så er dette en god lejlighed til at lære det.

Dels sneg der sig vist et ikke for meget ind i den sætning, dels er det noget vrøvl.

Det er aldeles ikke alle unge som har styr på at lave total backup og dernæst lave en reinstallation af det hele - de fleste unge er brugere, som så mange andre.

Og hvorfor skulle de egentlig også lære det - skulle alle unge så også når de får kørekort lære at at pille motoren ud af en bil - stille den på lager i 14 dage, og derefter genetablere motoren?

24
9. marts 2019 kl. 17:02

Ifølge http://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-03-09-ministerium-vil-have-udleveret-videoer-fra-gymnasiebesoeg

Ministeriet vil selv undersøge, om der blev kastet genstande og råbt skældsord efter Merete Riisager ved det omdiskuterede besøg.</p>
<p>Hvad er op og ned i sagen om undervisningsminister Merete Riisagers (LA) besøg på Ørestad Gymnasium i denne uge?</p>
<p>Det ønsker Undervisningsministeriet klarhed over, og derfor har ministeriet nu bedt om at få udleveret samtlige videooptagelser fra besøget. Det gælder både skolens overvågningsvideoer og elevernes egne optagelser.
Ministeriet vil bruge optagelserne som grundlag for selv at undersøge, om der er blevet kastet genstande og råbt skældsord efter Merete Riisager.

Det er da vist kun politiet der kan forlange den slags udleveret...

23
9. marts 2019 kl. 15:32

...ministerens svar på spørgsmål om programmet:
<a href="https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/undervisningsminister-om-spionp…;.

I den artikel du linker til står der faktisk noget interessant:

"Undervisningsministeriet understreger i øvrigt, at eleverne har ret til at se, hvilke data der er gemt om dem."

Hermed vil jeg gerne anbefale samtlige landets elever som har været udsat for "Den Digitale Prøvevagt" at udnytte deres ret til at få at se hvilke data der er gemt om dem.

Måske der endda kunne være nogle gymnasielærere der kunne være behjælpelige med at få det sat i system.

20
9. marts 2019 kl. 10:11

Så slet alt og geninstaller dit OS 14 dage før eksamen ...

Du antager at studerende enten kan undvære deres computer i hele eksamensperioden (der så vidt jeg husker er noget længere), eller har råd til at have to.

Mine drenge er også blevet udsat for den der med at "det er 'frivilligt' at medbringe egen computer" (...og totalt upraktisk at undlade), så jeg investerede i en ekstra til dem til skolebrug. Tanken var at så kunne de skille deres professionelle liv på skolen fra deres private liv udenfor. Jeg undervurderede totalt, hvor meget skolen er deres liv, og hvor meget det hele er filtret sammen.

Derfor tror jeg ikke på din ide i praksis; det kan ikke skilles, og den del, som gør os til mennesker, kan ikke bare suspenderes i så lang tid, og så genetableres med et snuptag.

19
9. marts 2019 kl. 09:25

Det er nemt for os IT-kyndige at anbefale at lave en backup, slette alt og lave en frisk ren installation af OS. Det er straks værre for det store flertal der kan bruge en computer, men ikke kan løse problemet når computeren ikke gør som brugeren forventer. De vil ikke være i stand til at gennemføre en backup og frisk installation, og de kan slet ikke restore en backup, der kan bringe opsætningen med alle deres gemte kodeord tilbage.

Du og jeg kan sagtens finde vore datafiler og redde dem over på en ekstern disk, lave en fuld backup med Clonezilla og restore efter endt eksamen. De fleste mennesker er hjælpeløse computerbrugere, der ikke kan følge den opskrift.

18
9. marts 2019 kl. 08:12

Kan eleverne ikke bare slette privat information fra computeren hvis de er bekymrede for at nogen kopier dem?

Så slet alt og geninstaller dit OS 14 dage før eksamen og undgå at inficere den med private oplysninger i læseferien. Det kan endda hjælpe dig med at holde fokus på at læse da din computer ikke har alle mulige fristende ting installeret.

17
8. marts 2019 kl. 20:17

Installer et virtualiseringsprogram på den PC eleven har med til eksamen. Et god bud kan være VirtualBox .

I VirtualBox installeres to Windows operativsystemer. Det ene bruges til eksamen og bliver så (tvangs) udstyret med ministeriets spionprogram. Den anden bruges frit.

VirtualBox mapper skærm, net og anden I/O fuldstændig perfekt gennem sine virtuelle drivere, og spionprogrammet ser naturligvis kun det der har med den virtuelle maskine det er installeret i.

Man kan så efter behag skifte mellem de to (eller flere hvis man har brug for det), efter behag. Spionprogrammet og eksamensvagterne vil intet bemærke.

Tror faktisk der kan gå en vis sport i at bruge VirtualBox.

OG! kære UVM: drop det. Tiderne er skiftet, så eksamenssituationen må indrettes efter hvad der foregår i samfundet. Og herude bruger vi ikke spionprogrammer for at kontrollere vores medarbejdere.

15
8. marts 2019 kl. 15:07

Og i øvrigt stærk indsats afJulian Bybeck Tosev, som underviser i informatik på Herlev Gymnasium . Hans beskrivelse af det forberedende arbejde til projektet understreger, at der er tale om et uforskammet projekt ...

14
8. marts 2019 kl. 15:04

https://politiken.dk/indland/art7076189/%C2%BBDet-er-ren-benzin-p%C3%A5-b%C3%A5let%C2%AB"

Jeg synes helt ærligt, at det er et uforskammet projekt overfor eleverne. Man begrunder projektet med fairness overfor de ærlige elever. Er det fair overfor de elever, som evt. rammes af sådanne fejl under en vigtig eksamen?

Fair eksamen er vigtig - men det skulle man have tænkt på, inden man igangsatte digidiotiske eksaminer, som skaber en masse problemer på det felt. Man må til den store tegnebog og ryste op med udlånscomputere til eksamensbrug - eller gå tilbage til noget, man kan styre - som så mange andre steder i det efterhånden digitale helvede, vi har rodet os ud i.

13
8. marts 2019 kl. 13:54

Det lader til at det bliver svært at undslå sig til de kommende skriftlige eksamener til maj/juni, og her håber jeg og anbefaler kraftigt at alle elever hver i sær fremsætter krav om indsigt i de opsamlede oplysninger. Dette er de i deres gode ret at gøre! (GDPR, art.16)

Endnu bedre vil være hvis elevernes organisationer allerede inden eksamen tilkendegiver at denne ret vil blive håndhævet. Dermed vil det være tydeligt for UM hvilket økonomisk efterspil der vil komme af at kræve installation af deres overvågningsprogram. Måske vil der være et incitament her til at overveje de planlagte tiltag?

12
8. marts 2019 kl. 13:32

https://www.dr.dk/nyheder/politik/s-politiker-tager-afstand-fra-luder-raab-mod-minister-men-forstaar-elevernes

Et møde om demokratisk dannelse?? Der er altså nogle gymnasieelever, der trænger til at lære, hvad det vil sige at opføre sig ordentligt. Især overfor dem man er uenige med

Ja og hvad med om ministeren så selv lærte af opføre sig ordentligt over for dem man er uenige med - når f.eks. datatilsynet er i gang med at undersøge programmet, så giver det ingen mening at overrule sagkundskaben.

Demokrati er også at overveje om man partout skal gennemtrumfe en løsning, især hvis sagkundskaben mener den ikke overholder den af demokratiet stadfæstede ret til privatliv.

11
8. marts 2019 kl. 13:15

Det er en voldsom sag at tvinge andre til at installere og køre programmer på deres private devices.

Forslaget er svagt, fordi det ikke dækker casen hvor et alternativt device er medbragt skjult.

Resultatet er at privatlivet overskrides væsentligt, samtidig med at sikkerheden mod snyd ikke er væsentligt forbedret.

Giver det ikke bedre mening at sætte et antal HD videokameraer op så alle og alles skærme bliver optaget fra flere vinkler?

Ingen er fan af overvågning, men videoovervågning er trods alt på den sikre side i forhold til adgang til privat data på private devices i eksamenssituationen.

10
8. marts 2019 kl. 11:58

uden at bygge det solide fundament under det

Her er vist tale om uvidenhed solidt funderet på inkompetance.

Og når vi så taler om inkompetance, så er det en imponerende mangel på proportionssans der udvises fra den såkaldte ministers side:

99 tilfælde (på landsplans) af snyd, hvoraf det i 56 % af tilfældene er foregået ved hjælp af den internetforbindelse som skolen har stillet til rådighed under prøven.

Vi har ikke et problem, det må vi hellere lave en løsning på.

9
8. marts 2019 kl. 11:27

Jeg tænker at forvirringen er opstået i, at den ikke var tvungen til terminsprøven i går, men stadig er det til eksamen til sommer.

8
8. marts 2019 kl. 11:15

Jeg tror at Undervisningsministeriet får ”en over snuden” af Datatilsynet for data gemmes i alt for lang tid (optil 4 måneder) og af private oplysninger. Det er ikke proportionelt.

Postulatet med at ”Eksamenssituationen er ikke privat” er noget vås for programmet indsamler oplysninger via f.eks. skærmbilleder som ikke er relevante for ”Eksamenssituationen” og det sker på en PC som i udgangspunktet er et ”privat domæne”.

Lav dog en tynd klient a la Citrix som eleven logger på i låst ”full screenmode” når eleven skal til eksamen. I den klient kan der overvåges 100% fordi klienten ikke indeholder andet end tilladt software.

Derudover kan kendte hjemmesider med snyd, blokeres, eller man kan lade PC'en, udsende en sireneligende lyd som tilkalder eksamensvagterne fordi en snydeside er blevet forsøgt tilgået. Det skal nok sænke lysten til snyd, når den første snyder bliver eskorteret ud af eksamenslokalet.

Forlader eleven Citrix klienten – skal besvarelsen betragtes som afleveret og så må eleven tage den karakter det giver, når man har lavet f.eks. 10% af opgaven. Man kunne evt. lade en eksamensvagt kunne genoplåse besvarelsen, hvis der er en god årsagen til at eleven gik ud af programmet via noget 2-faktor.

Det andet er motorvejen lige lukt i Helvede, når der på et eller andet tidspunkt sker hacking og dybt private oplysninger slipper ud pga. af Undervisningsministeriets programmel.

6
8. marts 2019 kl. 10:36

...lad os direkte anmelde produktet til datatilsynet eller, hvis vi kan, direkte til Politiet for åbent GDPR brud samt forsøg på afpræsning (det er nemlig ikke tilladt at afkræve oplysninger som er dækket af GDPR medmindre det er strengt nødvendigt - det er det jo ikke her) så vi kan få afprøvet GDPR i Danmark i praksis mod en statslig instans.

Der er godt nok meget snyd... som en anden tråd viste - kan ministerens (eller andre som kommer med påstanden) dokumentere at de rent faktisk ikke har sydt da det for mig mest af alt lyder som “tyv tror at hver mand stjæler” syndrom.

4
8. marts 2019 kl. 10:31

Alle elever til eksamen placeres på hvert sit vlan, så de ikke kan kommunikere med hinanden uden at gå via internetforbindelsen.

På firewall'en tappes alt data samt at alt krypteret trafik blokeres. Firewall'en tilbyder eleven en certifikat, som giver adgang til https sider, dog med mulighed for at skolen kan se indholdet. forsøges der at anvende yderligere kryptering afbrydes denne forbindelse.

Eleveren kan så søge lovlig information (set med eksamensbriller) på internettet. Eleverne kan inden de kommer til eksamen stoppe fx mailklienter, hvis de ikke ønsker at skolen skal kunne opsnappe denne kommunikation.

Skolen skal selvfølgelig også overvåge om nogen tager en 3/4/5G trådløs router med (rogue access point) og opsøge/blokere dette.

Dem som så tager en computer med hvori der er HAM radio eller tilsvarende vil kunne snyde, samt dem som anvender en tjenste der kan omgå den krypteringsopdagende firewall/ips/whatever.

3
8. marts 2019 kl. 10:25

...for, at programmet faktisk virker på elevens computer, når eksamen går igang? Min erfaring fra arbejdspladser, hvor der jævnligt skal køres opdateringer på computerne, er, at der altid opstår problemer på nogle computere, hvor programmet ikke lige er compatibelt med, hvad der ligger i forvejen. Hvordan håndterer man egentligt den slags i noget så sårbart som en eksamenssituation?

(og er der nødstrømsanlæg på?)

2
8. marts 2019 kl. 09:56

Her var eleverne forpligtet til at installere programmet, hvis de ville tage eksamenen."

Fik vi ikke at vide i forgårs, at det ville være frivilligt? https://www.dr.dk/nyheder/indland/dagen-foer-terminsproeven-elever-behoever-ikke-installere-snydekontrol

Vild forvirring... Gad vide, hvordan det er spændt af, hvis eleverne er mødt op og har troet, at de ikke var nødt til at installere det?

»Eksamenssituationen er ikke privat. Det er en overvåget situation."

Ja - men ministeriet insisterer på at møve sig ind på elevernes private computere, dvs. ind i deres privatsfære. Det er mærkeligt, at hun ikke kan indse det.

Desuden fatter jeg ikke, at man kan tillade sig at køre test af systemet på en masse sagesløse elever. Burde det ikke køres separat, som led i udviklingsprocessen?

Det er sådan set ok med mig, at man kontrollerer - men så må man altså stille offentlige computere til rådighed, og ikke bruge anledningen til potentielt at bryde ind i elevernes private rum og overvåge dem. Hvis man ikke synes, at man har råd til det, så skulle man aldrig have sat gang i digitale eksaminer. Man har som sædvanligt sat noget digi-sjov igang, uden at bygge det solide fundament under det. Fuld fart frem med hovedet under armen. Amen!

1
8. marts 2019 kl. 09:36

og lad os så se om det er i orden...