Undersøgelse: Tre ud af fire ingeniører anvender open source

Illustration: Bigstock
En undersøgelse fra IDA IT viser, at størstedelen af ingeniører arbejder med open source og er glade for det. Krav om offentlig open source strategi.

Omkring 75 procent af respondenterne til en undersøgelse udarbejdet af IDA IT anvender open source i deres arbejde, og langt hovedparten har en positiv holdning til softwaren med åben kildekode.

Positiv holdning til open source

Faktisk er der formentlig flere end de 75%, der anvender open source på deres arbejdsplads, da kun 15% svarede nej til spørgsmålet »Bruger I open source i din virksomhed/organisation?«, mens 12% svarede ved ikke.

Kåre Løvgren, der er formand for det fagtekniske selskab IDA IT, som hører under IDA, synes at det er glædeligt så mange har stiftet bekendtskab med open source .

»De fleste der har taget stilling til open source siger, det er noget vi bare skal gøre. Det er kun 2-3% der er negative,« siger han.

Den positive indstilling til open source findes både på ledelsesniveau, blandt mellemledere og i IT-afdelingen. Der er flest positive folk i IT-afdelingerne (64% positive, 16% neutrale, 4% negative, 16% ved ikke), mens der er færrest positive folk på det politiske niveau (38% positive, 23% neutrale, 2% negative, 37% ved ikke).

Kåre Løvgren hæfter sig ved, at der er en del, som ikke tager stilling og mener, at det handler om at oplyse folk.

»Der mangler viden. Jo flere der har taget stilling, jo flere er positivt indstillet,« siger Kåre Løvgren.

Ønske om open source-strategi i offentlig sektor

Respondenterne er blevet bedt om at tage stilling til en række udsagn, blandt andet om Folketinget bør udarbejde en open source strategi for den offentlige sektor.

54% erklærer sig delvis enig eller helt enig i det udsagn, mens kun 19% er helt uenig/uenig, mens 12% ikke har taget stilling.

Det er noget som Kåre Løvgren bakker op om.

»Private firmaer må selvfølgelig gøre lige hvad de vil, men jeg kan slet ikke forstå, at man accepterer at købe et lukket system for borgernes penge,« siger han og henviser til et grelt eksempel som amerikanske e-valgsmaskiner, hvor offentligheden ikke kan se kildekoden, fordi det er en forretningshemmelighed.

»Det er uforståeligt, at man anvender lukkede systemer til kritiske offentlige systemer,« siger Kåre Løvgren.

Som led i en offentlig open source-strategi støtter 46% (24% Helt enig, 22% Delvis enig) at det offentlige skal stille krav om, at anvende open source, mens 23% (9% Helt uenig, 14% Delvis uenig) er imod.

»Det er vildt, at et så skarpt formuleret krav støttes af så mange,« siger Kåre Løvgren, der selv støtter kravet, dog mener han, det bør være mulighed for at dispensere fra kravet om open source i særlige tilfælde.

»Fundamentet er at det skal være åbent, men nogle gange findes der måske kun produkter med lukket kode og det er så i orden at vælge det.«

Respondenterne blandt Kåre Løvgrens medlemmer synes at være enig i den betragtning.

Af respondenterne støtter 58% (34% Helt enig, 24% Delvis enig) den mere lempelige strategi, hvor det tillades at der anvendes lukket kode i den offentlige sektor, såfremt der formuleres et solidt argument herfor. Kun 15% (6% Helt uenig, 9% Delvis uenig) er imod.

IDA og open source

Kåre Løvgren vil i øvrigt tage spørgsmålet om IDAs egen anvendelse af open source op på baggrund af undersøgelsen.

»IDA har ingen samlet holdning til open source, men som alle mulige andre er vi nærmest 100 pct bundet op til Microsoft. Formelt set kan jeg ikke gøre noget som helst - jeg kan ikke tvinge Bjørn Borup som er IDA's CEO til at bruge mere open source i IDA, men med undersøgelsen i hånden kan jeg tage en snak med ham.«

Bjørn Borup, der er CIO i IDA, tager gerne dialogen og synes i øvrigt det er et spændende område:

»IDA Anvender i dag en blanding af Open Source og proprietære IT-løsninger. Vi vurderer løbende, hvilke produkter der giver mest værdi for IDA og for vores medlemmer. Det er en konkret afvejning hvor sikkerhed, stabilitet, skalerbarhed og omkostninger har betydning for vores valg,« siger han.

Han tilføjer, at IDA arbejder med at modernisere foreningens applikations-arkitektur med containerization og microservices i skyen. Byggeklodserne til det er primært Open Source-produkter. Derudover er dele af webhostingen Open Source.

»Vores egen IT-udvikling er proprietær, ligesom selvfølgelig vores anvendelse af MS-produkter,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Nielsen

»Vores egen IT-udvikling er proprietær, ligesom selvfølgelig vores anvendelse af MS-produkter,« siger han.

Selv om man anvender MS, behøves programmer og egen udvikling ikke at være proprietær.

Som tommelfinger regl, kan man sige at langt de fleste firma med fordel kan anvende og selv åbne kode for udviklet kode, så længe at det ikke er tale om kerneområder for firma.

Selv hvis det er kerneområder, kan FOSS og ligende stadigt være en fordel for et firma/offenligt. En kommune konkurere jo ikke mod andre komunner, så ikke at bruger, og sørge for om muligt. At software på kerne områder, som man har betalt for, ikke er FOSS i en eller andet form. Så andre komunner kan hjælpe med udvikling og brug/genbrug. Det virker komplet tåbeligt. Og betyder vel kun, at det offenlige kommer til at betale flere gange for samme varer, og ikke har rådighed over egne løsninger.

For IDA, så er der jo ikke konkurange om kunder, og bruger på kerne område, inden for IT. Så hvis man virkeligt mente man var åben for nye tiltag og fælles deling. Så var det jo nemt ved nye udbud og indkøb, at kræve frit tilgang til kildekode for de ting i selv køber og bestiller. - Måske et krav til nye kandidater, næste gang der er valg i IDA

Medlemmerne kan jo også se på hvad de nuværende valgte, foretager sig i denne valg periode. Og vi kan måske alllerede her spørge de nuværende valgte som Bjørn Borup, hvad er jeres holdning, og vil i gøre ved IDA's tilgang til Software ?

 • 3
 • 0
#4 Henrik Biering Blogger

I Sverige har man generelt været langt bagud for Danmark med offentlig digitalisering og har først fået en "Digitaliseringsstyrelse" i september 2018.

Men allerede nu har de allerede overhalet den danske Digitaliseringsstyrelse med denne open source policy: https://www.digg.se/nyheter--publikationer/nyheter/digg-tar-policybeslut...

Så kom nu ud af starthullerne IDA, DIGST m.fl. i Danmark.

 • 7
 • 0
#6 Hans Nielsen

Han udtaler sig også her på vegne af IDA

"Den nye løsning skal, som det mest naturlige for IDA, implementeres i Microsoft Azure. "

Tak for link. Så IDA synes ikke om FOSS og åbensouce fordi formanden er betalt, eller på andet måde fidtet ind i MS. Tænk at stille op i en reklame, på vejne af hel IDA.

Det lyder mindre og mindre som min forening. Så det kan da være, jeg slet ikke har stemme ret til næste valg.

 • 6
 • 0
#7 Hans Nielsen

Så slemt bliver det ikke, Bjørn Borup er ansat, som og det ser ud til at han normalt ikke bliver i et job, mere end 3-4 år. Men at IDA så direkte reklamere for et Micrsoft produkt og et produkt som Delegate Azure Foundaton, forstår jeg ikke at IDA vil godkende.

Det kommer jo til at ligne, at IDA som fagforening, er sammenspist med et af Danmarks støre firmaer. Hvis en medarbejder fra IDA har en sag der, så kan det vel opstå interesser konfligter, ligesom det vel også kan ligne at toppen eller administrationen i IDA, ikke har samme dagsorden og meninger som medlemer, som IDA IT egen undersøgelse har vist.

Synes også at det er mærkeligt, at IDA har ansat en Cand. Scient. Soc med en MBA overbygning i PR, i stedet for en måske mere teknisk funderet person i en sådan stilling. Som Direktør, CIO - digital transformation og foretningsudvikling.

Synes at IDA skylder en forklaring på, denne meget direkte medvirkende i "reklame". Jeg kan tage så grueligt fejl fejl, og så beklager jeg ?

PS. Alt information er fundet ved, helt uskydligt google søgning på 2 min.

 • 6
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere