67 procent af alle unge under 30 år har prøvet at downloade eller streame film, musik eller computerspil på ulovlige sider, og hver tredje har gjort det inden for det seneste år, viser en landsdækkende undersøgelse fra Dansk Erhverv om danskernes digitale vaner.
»Det er tankevækkende at se, hvor udbredt ulovlig download og streaming er – på trods af de mange lovlige løsninger med let adgang til musik og film, der er på markedet. Desværre skal de lovlige tilbud konkurrere med det illegale marked, og den ulovlige streaming og download er lig med tabte indtægter for musikere, filmskabere og computerspilsproducenter. Derfor er det et problem, vi er nødt til at skærpe opmærksomheden på,« siger Charlotte Enevoldsen, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv, ifølge en pressemeddelelse.
Version2 har tidligere citeret Rettighedsalliancen for en opfordring til, at domstole og politikere sætter stærkere ind mod sider, hvor man kan tilgå ulovligt indhold.
Indtil videre har blokering været et meget brugt værktøj – og et værktøj, som Maria Fredenslund, direktør for Rettighedsalliancen gerne så, at man gør mere brug af. Men det kan ikke stå alene, mener hun.
»Vi kan se, at det har en klar effekt, når man lægger en DNS-blokering ned over et site, kombineret med oplysninger om, hvor man kan finde indholdet lovligt,« har hun udtalt.
Udtalelsen fik Version2's læsere til dels at efterlyse klarere lovgivning og dels nogle betalingsmodeller, der i højere grad tilgodeser kunstnerne.
Dansk Erhverv: God underholdning kræver betaling
Selvom de unge er de mest flittige brugere af den ulovlige underholdning på nettet, viser Dansk Erhvervs analyse, at også ældre danskere tyr til de illegale sider. Blandt de 30-39-årige har næsten hver anden downloadet eller streamet ulovligt, mens det samme gælder for hver femte af de 50-59-årige og hver sjette af danskerne over 60 år.
»Hvis vi også vil have en levende underholdningsindustri, der producerer musik, film og spil i fremtiden, er vi nødt til at ændre danskernes opfattelse af det digitale tyveri. Vi er nødt til at forklare danskerne, at ulovlig streaming og download ikke er en forbrydelse uden offer, men er til direkte skade for de kunstnere, der står bag den underholdning, vi gerne vil bruge og dermed også til skade for alle, der kan lide musik, film og spil. Samtidig skal vi også blive bedre til at guide brugerne hen til de lovlige løsninger og lære dem at skelne mellem lovlige og ulovlige tjenester,« siger Charlotte Enevoldsen.
Dansk Erhverv mener dog, det er godt, at danskerne ikke er it-forskrækkede, og at de gerne benytter nye moderne medieplatforme.