Undersøgelse på vej: Ingen aner om digitale jobcenter-samtaler virker

20. maj 2021 kl. 10:402
Undersøgelse på vej: Ingen aner om digitale jobcenter-samtaler virker
Illustration: STAR.
Om digitale samtaler med landets ledige booster effekten, eller om den helt udebliver, er der ikke rigtig nogen der ved. Men det skal undersøges. Svaret afhænger af, om data fra genåbningsperioden sidste år er gode nok.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kan en digital samtale med en beskæftigelseskonsulent over computeren hjælpe landets ledige tilbage i arbejde? Svaret svæver for nuværende frit i luften.

Det erkender beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et svartil beskæftigelsesudvalget.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

»Der er evidens for, at tidlige, fysiske samtaler har en positiv beskæftigelseseffekt, jf. besvarelse af BEU spørgsmål 354 alm. del. Der findes ikke samme viden om beskæftigelsesvirkningerne af samtaler, såfremt de afholdes digitalt og derfor kan der ifølge Beskæftigelsesministeriets regneprincipper ikke indregnes samme positive beskæftigelseseffekt heraf,« skriver ministeren og understreger, at han klart ser et potentiale i metoden, men fastslår samtidig, at der er behov for at afklare beskæftigelseseffekterne af digitale samtaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under corona-krisen har jobcentrene aflyst kravet om det fysiske fremmøde. I stedet har jobkonsulenterne fra hjemmearbejdspladsen kunnet kontakte ledige via telefon eller afholde videomøder.

Det har en række jobkonsulenter udtrykt stor tilfredshed med, men den videnskabelige evidens for effekten på beskæftigelsen udebliver fortsat.

Mads Andersen, der er medlem af beskæftigelsesministeriet for Det Konservative Folkeparti, har adspurgt ministeren om indsatsens effekt. Han henviser til, at den årlige Rambøll-rapport »IT i praksis« fastslår, at de digitale kontaktformer øger kontakthyppigheden.

»Men i beskæftigelsesindsatsen påpeger den videnskabelige forskning, at hyppig kontakt med ledige fremmer afgangen fra ledighed. Når de digitale kontaktformer øger kontakthyppigheden i forhold til de fysiske mødeformer med ledige, taler det så ifølge ministeren ikke for en positiv beskæftigelseseffekt ved de digitale kontaktformer, som overgår effekten fra de fysiske samtaler?«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren, der altså erkender, at effekten ikke er dokumenteret på nuværende tidspunkt, vil undersøge sagen.

»For at undersøge beskæftigelseseffekterne af digitale samtaler har Beskæftigelsesministeriet derfor valgt at igangsætte en registeranalyse,« skriver ministeren i et svar på et andet spørgsmål i udvalget om, hvorvidet ‘det er rimeligt kun at fokusere på beskæftigelseseffekten’.

Analysen skal forsøge at afdække beskæftigelseseffekterne ved de digitale samtaler, og grundlaget bliver data fra samtaler afholdt i genåbningsperioden fra slutningen af maj 2020 og frem, skriver han videre i svaret.

Han understreger dog, at man ikke på nuværende tidspunkt ved, om analysen overhovedet kan opklare, om de digitale samtaler virker. Det afhænger, understreger ministeren, nemlig i høj grad af kvaliteten af den data, der er tilgængelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Analysen forventes at ligge klar i anden halvdel af 2021.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. maj 2021 kl. 15:41

"Der er evidens for, at tidlige, fysiske samtaler har en positiv beskæftigelseseffekt, jf. besvarelse af BEU spørgsmål 354 alm. del."

Det må være dette svar:

https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/beu/spm/354/svar/1781269/2392437/index.htm

"den første samtale reducerer ledighedsforløbet med en halv uge som følge af motivations- og programeffekten, og at efterfølgende samtaler har en effekt på 20 pct. heraf."

Da effekten er ret lille, er jeg tilbøjelig til at tro på at den er virkelig. Jobcentre bør dog stadig lukkes, da de er spild af penge.

1
21. maj 2021 kl. 11:39

-- for det gør analoge jobcenter samtaler jo ikke ...