Undersøgelse: Hver 3. leder vil hellere betale til ransomware end investere i sikkerhed

Illustration: Pang-rum/Bigstock
Mere end en tredjedel af adspurgte beslutningstagere foretrækker at betale løsesummen ved ransomwareangreb frem for at investere i sikkerhed nu. Sikkerhedseksperter advarer mod at udbetale løsesum til kriminelle.

Af 1.800 beslutningstagere i forretningsverdenen, ville mere end en ud af tre ledere hellere betale løsesum til ransomwareangreb, end investere i sikkerhed med det samme, det viser en rapport (PDF) fra NNT Security.

Rapporten har ikke undersøgt tallene for Danmark, men naboerne i Skandinavien følger med den internationale tendens med 33 procent af de adspurgte i Sverige og hele 40 procent af de adspurgte i Norge som svarer, at de hellere vil betale til ransomware end investere i forebyggende sikkerhed.

Læs også: Efter WannaCry-nedbrud: Ingen britiske hospitaler består sikkerhedstest

Det er bekymrende, skriver NNT Security, som mener, at det er udtryk for, at virksomheder har en reaktiv, vent og se-tilgang til sikkerhedsproblemer, i stedet for en langsigtet sikkerhedsstrategi.

De adspurgte er ikke IT-fagfolk, men beslutningstagere i forretningsverdenen, hvilket kan være med til at forklare den høje andel, som er villig til at betale løsesum.

Eksperter advarer mod at betale til ransomware

I store træk har sikkerhedseksperter ét råd til dem, som er blevet udsat for et ransomwareangreb: Lad være med at betale.

For dem, som bliver ramt af ransomwareangreb, er det sjældent så enkelt som at betale et beløb i bitcoin til en bestemt adresse, og så få sine filer tilbage i oprindelig stand.

For de to højst profilerede ransomwareangreb: WannaCry og NotPetya var det yderst usandsynligt at få sine data tilbage, selv hvis man betalte.

Læs også: WannaCry og NotPetya: Hvad vi har lært om it-sikkerhed i 2017

I WannaCrys tilfælde var koden sjusket skrevet. WannaCry instruerede brugerne til at sende Bitcoins til en af tre forskellige adresser, men ofrene var nødt til at vente på, at en af folkene bag WannaCry manuelt sendte dem en kode til dekryptering.

Yderligere havde WannaCry-bagmændene havde ingen måde, at finde ud af, hvem der havde sendt pengene på. Alligevel bekræftede sikkerhedsekspert Mikko Hyppönen på twitter at nogle brugere havde fået deres data tilbage.

NotPetya undgik WannaCrys fejl, og gav brugerne en unik kode, de skulle sende med deres betaling. Men den e-mail, man skulle sende sin kode til blev lukket ned af e-mailudbyderen kort efter, og det viste sig senere, at NotPetya slettede data så det ikke kunne reddes under nogle omstændigheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

De adspurgte er ikke IT-fagfolk, men beslutningstagere i forretningsverdenen, hvilket kan være med til at forklare den høje andel, som er villig til at betale løsesum.

I så fald er det eksakte spørgsmål ret væsentligt... ...og spørgsmålet var om de ville OVERVEJE at betale hvilket er ret langt fra at de ville betale!

 • 4
 • 0
#2 Finn Aarup Nielsen

"Analysis showing the percentage of respondents who agree that their organization would consider paying a ransom by a hacker rather than invest in security because it is cheaper, split by respondent country. "

Side 6 i https://www.nttsecurity.com/docs/librariesprovider3/default-document-lib...

"would consider" står der i figurteksten. Det betyder - i min læsning - ikke at den angivne procentdel af ledere hellere vil betale ransomwaren, fremfor at investere i it-sikkerhed.

 • 0
 • 0
#3 Hans Nielsen

Hvis man håber på at kunne betale sig ud af problemet. Så må man også håbe på, at angriberen er en som har styr på nøgler. Eller at man ikke bliver ramt af nogle som bare synes det er sjovt at ødelægge noget.

Desuden kan man vel også, hvis man betaler risikere tiltale for terrorstøtte, hvidvaskning og lignende ?

En tåbelig vej at gå, hvis firmaet ikke har råd til at ligge stille i længere tid. Uden produktionsanlæg, ordrebøger, dokumentation, regnskabssystem, kundekartoteker, telefonanlæg og sikkert en helt masse andet.

 • 0
 • 0
#4 Jakob Sørensen

Det kan godt være, at jeg bare har været uheldig med arbejdsgivere, men det kommer ikke som nogen overraskelse for mig, at det er brandslukning, fremfor forebyggelse.

Sådan er det jo i øvrigt også på de fleste andre områder. Når en virksomhed endelig laver en strategi for noget, så er det primært for at have noget at viser auktionærene. Jeg har sjældent set en langsigtigt, konkret plan, som også er blevet fulgt...

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere