Undersøgelse: Over halvdelen af små virksomheder på lokale servere afviser cloud

Illustration: Sergey Nivens/Bigstockphoto.com
Cloud computing er tilsyneladende ikke attraktivt hos et flertal små virksomheder, der er betjener sig af egne eller lokale servere (On-Premise), viser en ny undersøgelse.

57 procent af de små virksomheder med 10-50 ansatte, som ikke benytter cloud computing i dag, har ingen planer om at gå i skyen fremadrettet.

Det viser en ny undersøgelse gennemført af Analyse Danmark blandt 175 virksomheder i samarbejde med softwarevirksomheden Citrix.

Resultatet overrasker Anette Vainer, der er landechef i Citrix Danmark, og initiativtager til undersøgelsen.

Læs også: Sådan skærer du fedtet fra skyen

»Det kommer bag på mig i den forstand, at vi oplever en meget stor del af vores kunder være i gang med at foretage rejsen ind i skyen, fordi de ønsker at tilpasse sig fremtidens arbejdsmarked, som kun bliver mere og mere fleksibelt. På den måde er der i høj grad tale om en naturlig digital transformation og en måde at forblive konkurrencedygtig som virksomhed. Men noget kunne tyde på, at brugen af cloudløsninger er koncentreret til de største virksomheder i en grad, som vi hidtil ikke har været opmærksomme på,« siger Anette Vainer ifølge en meddelelse.

Knap hver tredje bruger ikke sky

I undersøgelsen svarer 66 procent af de små og mellemstore virksomheder (på 10-200), at de i dag anvender en form for cloudløsning i dag, mens 32 procent af virksomhederne ikke gør brug af cloudløsninger.

Landechefen peger på opfattelsen af sikkerhed som en sandsynlig forklaring på, hvorfor nogle virksomheder tøver med at flytte deres data til skyen og i stedet opbevarer dem på en lokal server.

»De argumenter, vi hører imod cloudløsninger rundt omkring i danske virksomheder, handler i vidt omfang om sikkerhed. Nogle tør simpelthen ikke at lægge deres kritiske og personfølsomme data i et datacenter,« siger Anette Vainer, der dog mener, at der ikke længere er et teknisk argument for den holdning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

...cloud er dyrere end egen server og fordelene for små virksomheder matcher ikke prisen.

De helt store har samme udfordring som de små, de betaler kassen uanset om de kører selv på eget jern eller i skyen - til gengæld bestemmer de helt selv hvis de er på eget jern.

 • 10
 • 0
#2 Bjørn Damborg Froberg

Den seneste analyse vi fik lavet, var vi syv gange billigere i driftsomkostninger med et replikeret on premise miljø end vi ville være i Azure. MS egen anbefaling var at migrere test servere da de kunne slukkes og slukkede maskiner ikke koster noget. Men der eksisterer en udbredt holdning på direktionsgangene om at Cloud er enormt billigt til trods for dette. Man undres. Det er lidt det samme som med owned licenses vs subscriptions. Sidstnævnte er i reglen markant dyrere men man skeler meget ofte kun til årlig udgift. Så er det jo markant dyrere at købe sine licenser Up front.

 • 3
 • 0
#3 Henrik Hansen

Det er også værd at huske på at alle værktøjerne som cloud-leverandørerne sælger i dyre domme, er baseret på Open Source.

Ved ikke om Anette Vainer selv kan konfigurere en Xen cloud fra bunden med xe og en shell, men tro det eller lad være, så er virtualisering og containere ikke sort magi længere, som vi små virksomheder behøver at betale store cloud-leverandører dyrt for at konfigurere for os.

 • 0
 • 0
#4 Henrik Hansen

Det er også bare nemme at dokumentere hvordan man som dataejer opbevarer sine GDPR-relevante persondata, når man ikke har en hel skov af dataleverandører og under-dataleverandører man skal holde styr på.

Hvis jeg beder et konsulentfirma konfigurere et cloud-setup, som de køber hos en af de store cloud-udbydere, som igen outsourcer administration, køling og strøm til jernet til et datacenter, og datacenteret har outsourcet overvågningen til Tata, Wipro eller Infosys - hvor mange meters kø hen til vasken er der så, hvis Sanjay i Hyderabad får adgang til mine kunders persondata?

Hvis Sanjay er et godt menneske og melder GDPR-bruddet til sin overordnede, vil jeg så nogen sinde få det at vide?

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere