Undersøgelse: Folk tager aktive handlinger for at beskytte deres privatliv

16. oktober 2019 kl. 14:018
Undersøgelse: Folk tager aktive handlinger for at beskytte deres privatliv
Illustration: alphaspirit/Bigstock.
Privatliv er ikke bare noget, vi snakker om. Det er faktisk noget, vi tager alvorligt og beskytter, viser en undersøgelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Folk tager deres privatliv alvortligt på nettet, og mange gør også noget for aktivt at beskytte det, viser en opgørelse lavet af DuckDuckGo, som er præsenteret på siden SpreadPrivacy, der har undersøgt, hvordan en typisk amerikansk voksen opfører sig.

I følge undersøgelsen har 79,2 pct. rettet i privatlivsindstillingerne på sociale medier og/eller reduceret sit brug af sociale medier gennem det sidste år.

Tal fra undersøgelsen:

  • 43,1 pct. har fjernet information eller opslag fra sociale medier

  • 35 pct. har gjort deres profil privat

  • 34,8 pct. er holdt op med at tilføje deres lokation til opslag

  • 38,2 pct. har ændret, hvad data der kan indsamles på dem

Dertil kommer, at 23 pct. siger, at de har slettet eller deaktiveret konti på sociale medier, hvilket sagtens kan passe, når man sammenligner med denne undersøgelse.

Selvom den mest oplagte kilde til vores privatliv er de sociale medier, så har undersøgelsen også spurgt om en række andre ting. Det gælder bl.a., hvor mange der bruger en password-manager, hvilket hele 38,6 pct. gør, mens 24,1 pct. benytter VPN.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre fjerdedele af de adspurgte (75,9 pct.) svarer desuden, at privatlivsindstillingerne er ekstremt- eller meget vigtige, når de skal vælge deres næste smartphone, mens tallene er stort set identiske for valget af computer (78,1 pct.).

Undersøgelsen har taget udgangspunkt i 1.114 besvarelser i et online spørgeskema.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
18. oktober 2019 kl. 01:57

er en klar anglescisme. Man kan ikke på dansk "tage handling".

Man "handler proaktivt" på accepteret låneengelsk. Eller "er selv aktiv i beskyttelsen af sit privatliv" eller "tager aktiv del i at beskytte sit privatliv" eller "tager selv initiativ..."

Journalister bør om nogen kunne skrive redeligt dansk.

7
17. oktober 2019 kl. 10:55

Tip: Hvis man vil undgå Googles søgemaskine, kan man godt bruge www.DuckDuckGo.com -- men hvis man vil blive indenfor EU og deres privacy-lovgivning, kan man bruge www.Qwant.com.

6
17. oktober 2019 kl. 09:35

Også min tanke, Poul Hansen... Det er ikke noget stort materiale ...

5
17. oktober 2019 kl. 09:31

"Undersøgelsen har taget udgangspunkt i 1.114 besvarelser i et online spørgeskema."

hvor ? med de besvarrelser, så vil jeg gætte på af det enten har været her, på computerworld eller ligende sted.

4
16. oktober 2019 kl. 19:50

Det minder mig om, at jeg i desperation saboterede sikkerheden for at kunne komme på e-boks. Ikke at det hjalp, men selv en paranoid kan dumme sig. Heldigvis kun i min idiotbrowser.

3
16. oktober 2019 kl. 16:24

Der blev jeg sgu sådan helt glad inden i - der var sgu ikke et øje tørt !

Ja, jeg deler din glæde .... men fik I hjemmesiden til at virke?

Men jeg tror stadig, at det, vi kan håbe på, er, at folk bliver så bevidste om det, at de kræver handling af politikerne. Jeg tror ikke på, at vi kan beskytte os effektivt via egne foranstaltninger - men det er da bestemt første skridt til at få tech-giganterne ned med nakken.

2
16. oktober 2019 kl. 15:49

Jeg hjalp for noget tid siden en nyansat ung ikke-teknisk kollega, som havde problemer med at en hjemmeside ikke virkede korrekt.

Det viste jeg at hun selv havde ændret sikkerhedsindstillingerne i sin browser (læs: forhøjet dem), så hjemmesiden ikke virkede korrekt.

Jeg spurgte så ind til, hvorfor hun havde gjort det og til det svarede hun at hun ikke ønskede at blive overvåget.

Der blev jeg sgu sådan helt glad inden i - der var sgu ikke et øje tørt !

Det betyder nemlig at der er håb endnu, fordi det kræver nemlig at folk bliver bevidste.

1
16. oktober 2019 kl. 15:26

Det er da positivt, at folk forsøger at beskytte sig. Men efter min opfattelse har vi ikke en chance for at hamle op med tech-firmaernes skjulte dataindsamling. Den gemmer sig her og der og alle vegne.

Nogle advarende ord fra en FN´s rapportør: Tech-firmaerne får uhindret lov at boltre sig i "menneskerettighedsfri zoner" i ulandene. " “digital technologies are employed in the welfare state to surveil, target, harass and punish beneficiaries, especially the poorest and most vulnerable among them”."https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/16/digital-welfare-state-big-tech-allowed-to-target-and-surveil-the-poor-un-warns

Jeg føler trang til at gentage, at vore magthavere i mine øjne opfører sig forbryderisk, når de deltager i denne sammensværgelse med tech-giganterne. Og det gør de jo også her hjemme, hvor man også inviterer giganterne indenfor, og gør megen offentlig hjælp i praksis afhængig af, at man er digital, og at man ser stort på sin ret til privatliv. Ellers er vejen til hjælp i hvert fald ofte meget lang...