Undersøgelse: Folk tager aktive handlinger for at beskytte deres privatliv

Illustration: alphaspirit/Bigstock
Privatliv er ikke bare noget, vi snakker om. Det er faktisk noget, vi tager alvorligt og beskytter, viser en undersøgelse.

Folk tager deres privatliv alvortligt på nettet, og mange gør også noget for aktivt at beskytte det, viser en opgørelse lavet af DuckDuckGo, som er præsenteret på siden SpreadPrivacy, der har undersøgt, hvordan en typisk amerikansk voksen opfører sig.

I følge undersøgelsen har 79,2 pct. rettet i privatlivsindstillingerne på sociale medier og/eller reduceret sit brug af sociale medier gennem det sidste år.

Dertil kommer, at 23 pct. siger, at de har slettet eller deaktiveret konti på sociale medier, hvilket sagtens kan passe, når man sammenligner med denne undersøgelse.

Selvom den mest oplagte kilde til vores privatliv er de sociale medier, så har undersøgelsen også spurgt om en række andre ting. Det gælder bl.a., hvor mange der bruger en password-manager, hvilket hele 38,6 pct. gør, mens 24,1 pct. benytter VPN.

Tre fjerdedele af de adspurgte (75,9 pct.) svarer desuden, at privatlivsindstillingerne er ekstremt- eller meget vigtige, når de skal vælge deres næste smartphone, mens tallene er stort set identiske for valget af computer (78,1 pct.).

Undersøgelsen har taget udgangspunkt i 1.114 besvarelser i et online spørgeskema.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

Det er da positivt, at folk forsøger at beskytte sig. Men efter min opfattelse har vi ikke en chance for at hamle op med tech-firmaernes skjulte dataindsamling. Den gemmer sig her og der og alle vegne.

Nogle advarende ord fra en FN´s rapportør: Tech-firmaerne får uhindret lov at boltre sig i "menneskerettighedsfri zoner" i ulandene. " “digital technologies are employed in the welfare state to surveil, target, harass and punish beneficiaries, especially the poorest and most vulnerable among them”." https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/16/digital-welfare-state...

Jeg føler trang til at gentage, at vore magthavere i mine øjne opfører sig forbryderisk, når de deltager i denne sammensværgelse med tech-giganterne. Og det gør de jo også her hjemme, hvor man også inviterer giganterne indenfor, og gør megen offentlig hjælp i praksis afhængig af, at man er digital, og at man ser stort på sin ret til privatliv. Ellers er vejen til hjælp i hvert fald ofte meget lang...

 • 9
 • 0
#2 Kim Henriksen

Jeg hjalp for noget tid siden en nyansat ung ikke-teknisk kollega, som havde problemer med at en hjemmeside ikke virkede korrekt.

Det viste jeg at hun selv havde ændret sikkerhedsindstillingerne i sin browser (læs: forhøjet dem), så hjemmesiden ikke virkede korrekt.

Jeg spurgte så ind til, hvorfor hun havde gjort det og til det svarede hun at hun ikke ønskede at blive overvåget.

Der blev jeg sgu sådan helt glad inden i - der var sgu ikke et øje tørt !

Det betyder nemlig at der er håb endnu, fordi det kræver nemlig at folk bliver bevidste.

 • 10
 • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Der blev jeg sgu sådan helt glad inden i - der var sgu ikke et øje tørt !

Ja, jeg deler din glæde .... men fik I hjemmesiden til at virke?

Men jeg tror stadig, at det, vi kan håbe på, er, at folk bliver så bevidste om det, at de kræver handling af politikerne. Jeg tror ikke på, at vi kan beskytte os effektivt via egne foranstaltninger - men det er da bestemt første skridt til at få tech-giganterne ned med nakken.

 • 2
 • 0
#8 kenneth krabat

er en klar anglescisme. Man kan ikke på dansk "tage handling".

Man "handler proaktivt" på accepteret låneengelsk. Eller "er selv aktiv i beskyttelsen af sit privatliv" eller "tager aktiv del i at beskytte sit privatliv" eller "tager selv initiativ..."

Journalister bør om nogen kunne skrive redeligt dansk.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere