Undersøgelse: Et flertal af danskerne ønsker klimamærkning af digitale tjenester

2 ud af 3 vil gerne vide mere om, hvilken CO2-udledning deres streaming og surfing medfører. Men kun et mindretal er parate til at skrue ned for forbruget.

Det klimaaftryk, som vi sætter, når vi streamer tv og bruger sociale medier, er begyndt at bekymre danskerne.

I hvert fald ønsker 2 ud 3 danskere, 66 procent, en klimamærkning af digitale tjenester, viser en ny Gallup-undersøgelse, som datacenteroperatøren DigiPlex har betalt for.

I dag anslås datacentre og digital infrastruktur at stå for 3 procent af det globale el-forbrug og 2 procent af verdens samlede CO2-udslip.

Kun få er klar til mindre digitalt forbrug

CO2-udledningen fra datacentrene globalt ligger allerede på niveau med flyindustrien, og hvis udviklingen fortsætter i samme takt i datacenterindustrien, forventes dataindustrien at stå for 20 procent af det globale elforbrug og 5,5 procent af CO2-udledningen i løbet af de næste 5-10 år.

»Langt de fleste danskere ønsker at træffe grønne valg og reducere klimapåvirkningen – selv på internettet,« siger Gisle M. Eckhoff, CEO hos DigiPlex, ifølge en meddelelse.

Selv om mange er bevidste om klimapåvirkningen ved vores always-on kultur, viser undersøgelsen også, at det kun en tredjedel, 33 procent, som er parate til at bruge internettet og de digitale tjenester mindre, også selvom det ville reducere den negative klimapåvirkning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

... at så mange overhovedet interesserer sig for det.

"Selv om mange er bevidste om klimapåvirkningen ved vores always-on kultur, viser undersøgelsen også, at det kun en tredjedel, 33 procent, som er parate til at bruge internettet og de digitale tjenester mindre, "

Men at se problemet er en god begyndelse. Og en mærkning vil gøre det lettere at vælge de bedste løsninger.

Men hvordan beregner man det overhovedet? Og hvem skal beregne det? Det skal i hvert fald ikke være tjenesterne selv...

 • 2
 • 0
#2 Pilu Kasper Bech

Men hvordan beregner man det overhovedet? Og hvem skal beregne det? Det skal i hvert fald ikke være tjenesterne selv...

Det skal selvfølge være en uvildig mærkning lige som alt muligt andet...

Men syns måske man skulle starte med at kigge på dette kort og spørger sig selv hvor vi kan spare mæst CO2 hurtigst...

Fordeling af transport udledning af CO2 https://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20190507PHT44958... privat bil ca. 60 pct...

Selvfølge kunne det være godt at lave lidt på Civilflyning men lad os starte med de lavt hængende frugter.

 • 1
 • 0
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Jeg vil moderere min umiddelbart positive vurdering lidt. Når jeg tænker nærmere over det, så kan jeg ikke helt forrestille mig, hvordan en sådan mærkning skulle kunne udarbejdes, uden at fejlkilderne vil blive ret enorme. Mon ikke der vil være nogenlunde de samme fejlkilder, som Mikkel Flyverbom nævner her vedr. mærkningsordning omkring virkesomhedernes privatlivssikkerhed - at området er så uigennemskueligt og gennemsyret at enorme økonomiske interesser, det vil give falsk og misvisende tryghed?: https://politiken.dk/indland/art7462670/Nyt-m%C3%A6rke-skal-give-svaret

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Den nemme løsning er vel ligesom når man får et købt certifikat fra et energiselskab om, at man kun får grøn strøm - Eller at man i hvertfald har betalt sig til at få grøn strøm.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere