Undersøgelse af datahåndtering hos politi og anklagemyndighed: 400 it-systemer skal kulegraves

PriceWaterhouseCoopers skal granske datahåndteringen hos det danske politi og anklagemyndighedher. I alt er der tale om op mod 400 it-systemer.

Efter en udbudsrunde er konsulenthuset PriceWaterhouseCoopers af Justitsministeriet blevet tildelt opgaven med at undersøge it-systemer og datahåndtering hos politi og anklagemyndighed

Det fremgår af en orientering fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg.(PDF)

»Det er min klare opfattelse, at der er behov for at få bedre styr på politiets og anklagemyndighedens håndtering af data. Undersøgelsen skal således ses i det lys, at det for mig er helt afgørende, at borgerne kan have tillid til, at myndighederne håndterer data korrekt og sikkert,« lyder det i orienteringen fra justitsministeren.

Udbuddet blev igangsat under tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som i april 2019 sendte en orientering om undersøgelsen af datahåndteringen hos blandt andet politiet (PDF) til Folketingets Retsudvalg.

Review af opbevaring og behandling af tekniske efterforskningsmidler

Af den aktuelle orientering fra Nick Hækkerup fremgår det, at folketingsvalget og den efterfølgende regeringsdannelse har forsinket processen med at tildele, hvem der skal stå for undersøgelsen. Men også sagen om fejl i politiets teledata har haft indflydelse på forløbet, fremgår det.

»Derudover har der vist sig behov for at afklare de overordnede snitflader mellem undersøgelsen af datahåndtering og de aktiviteter, som jeg har igangsat som følge af teledata-sagen. Det gælder eksempelvis det review af opbevaring og behandling af tekniske efterforskningsmidler og beviser i politiets og anklagemyndighedens systemer, som jeg har iværksat, jf. mine breve til Retsudvalget af 3. oktober 2019 (Alm. del – Bilag 9) og 2. juli 2019 (Alm. del – Bilag 2),« hedder det i orienteringen fra justitsminister Nick Hækkerup.

Ifølge orienteringen er der tale om en »ganske omfattende undersøgelse, som blandt andet indebærer en kulegravning af mere end 400 it-systemer.«

»Ligeledes vil undersøgelsen have fokus på data, der ikke er lagret i systemerne, men f.eks. behandles på eksterne lagringsmedier såsom servere. Endelig vil undersøgelsen indebære en omfattende afdækning af medarbejdernes praktiske håndtering af data i det daglige arbejde,« hedder det i orienteringen fra justitsministeren.

Undersøgelsesarbejdet forventes at være afsluttet inden udgangen af 1. kvartal 2021.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

... hvis man læser mellem linjerne...

"»Det er min klare opfattelse, at der er behov for at få bedre styr på politiets og anklagemyndighedens håndtering af data. "

Ja, det kan man kun give ham ret i. Men 400 systemer? Det lyder som en umulig opgave...

"»Ligeledes vil undersøgelsen have fokus på data, der ikke er lagret i systemerne, men f.eks. behandles på eksterne lagringsmedier såsom servere. Endelig vil undersøgelsen indebære en omfattende afdækning af medarbejdernes praktiske håndtering af data i det daglige arbejde,« hedder det i orienteringen fra justitsministeren."

Det lyder nærmest kriminelt... "eksterne lagringsmedier såsom servere"? Er det mon en eufemisme for memorykeys, eksterne harddiske og hjemmecomputere, som ingen har styr på?

Endnu et eksempel på, hvad der sker, når digitaliseringen slet ikke kan gå hurtigt nok, så man ender med hovedet under armen.... (et andet eksempel kan ses her: https://ing.dk/artikel/5g-myriade-leverandoerer-nye-mobilmaster-truer-si... )

  • 3
  • 0
#2 Knud Larsen

Det lyder da som beskæftigelsesterapi og helt vildt spild af ressourcer, at undersøge 'det gamle møg'. Hvorfor laver man ikke en krav, metode og revison af krav til alle offentlige systemer. Krav som fremover skal følges også af eksisterende systemer. Et review af det nuværende uden perspektiv vil jo blot efterlade os i samme situation igen om få år og til ingen nytte. Det er sådan noget man foreslår, når man ikke ved noget som helst om status og heller ikke har nogen visioner.

  • 1
  • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere