Danmark er som bekendt blandt de mest digitaliserede lande i verden, og med den øgede digitalisering følger også massive muligheder for at indhente oplysninger om borgernes gøren og laden.
Virksomheder som Google og Amazon gør det i stor stil, og det seneste år har budt på adskillige diskussioner om, hvad det offentlige må og ikke må i den retning. Men nu peger en undersøgelse på, at danskerne tilsyneladende er positivt indstillede over for digital overvågning fra det offentlige.
Undersøgelsen er lavet af Yougov for KMD i sommer, og de mere end 1.000 respondenter bliver blandt andet spurgt, hvad de synes om GPS-overvågning af stofmisbrugere, så det offentlige kan kontakte dem, hvis de bevæger sig ind i områder med mange stoffer i omløb.
44,8 procent er enten helt eller delvist enige i, at det er en god idé, mens kun 28,6 procent er helt eller delvist uenige.
Samtidig bruger både statslige og kommunale myndigheder allerede digital overvågning til at opdage sociale bedragere, og et udbredt værktøj er blandt andet at tjekke borgernes åbne Facebook-profiler. Det er en praksis, som 52 procent af de adspurgte er helt eller delvist enige i, at det er en god idé.
Dette er en forkortet version af en artikel oprindeligt bragt hos DigiTech. I den oprindelige artikel kan du blandt andet læse, hvordan 63,5 procent af de 1.002 adspurgte er helt eller delvist enige i, at det er en god idé at dele sundhedsdata, mens et flertal også ser en fordel i chatbots for udsatte børn.