Undersøgelse: Danskere er bekymrede over Facebook og Googles data-snageri

27. juli 2017 kl. 16:117
Undersøgelse: Danskere er bekymrede over Facebook og Googles data-snageri
Illustration: Bigstock.
Folk skal have bedre mulighed for at sige fra, lyder opfordringen fra Danmarks Biblioteksforening.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ikke uden bekymring, at danskere i stor stil overlader deres data til it-giganter som Facebook og Google.

I en undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening svarer 71 procent, at de er bekymret over dataindsamling og registrering af online adfærd – fx fra Facebook og Google.

»Fra politisk side skal der arbejdes på at sikre folk nemme muligheder for at kunne sige fra, når de ikke ønsker at deres private oplysninger bliver gemt« siger Steen B. Andersen, der er formand for Danmarks biblioteksforening, i en meddelelse.

83 procent efterlyser ifølge undersøgelsen mere information om, hvordan digitale medier bruger den indsamlede data til at målrette reklamer og nyheder. Stort set alle respondenter erklærer dog, at de er klar over, at Google bruger online adfærd til at målrette reklamer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det ser ud til, at borgerne efterhånden har en ret klar opfattelse af, hvordan reklamer benyttes og placeres på nettet,« siger Steen B. Andersen i en meddelelse.

»Til gengæld ligger der stadig et stykke oplysningsarbejde forude for at få slået fast, at nyheder også kan blive vist afhængigt af ens øvrige ageren på nettet,« fortsætter han.

Omkring hver anden respondent har indtryk af at modtage nyheder online, der er specifikt målrettet modtageren.

»Når så meget information på vores skærme i dag er styret af vores aktivitet på nettet, er det nemlig vigtigere end nogensinde, at vi formår at skelne mellem hvad der er sandt og hvad der ikke er,« understreger Steen B. Andersen.

Foreningen har til formålet lavet en guide, der med seks trin skal hjælpe brugeren til at spotte fake news på nettet.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
29. juli 2017 kl. 07:17

Marcus Rubin blev hacket, og har lært af det:http://politiken.dk/debat/signatur/art6049116/Vi-sl%C3%B8ser-med-den-digitale-sikkerhed(kræver så vidt jeg kan se ikke abb.)

Ikke det samme, som Facebooks og Googles snageri - men det illustrerer kløften mellem folks bekymring, og hvad de så faktisk gør for at beskytte sig (ikke ret meget). Og jeg forstår dem godt, for hvis man ikke har faglige forudsætninger på dette område, kan det virke uoverkommeligt at få styr på, hvad det er, man skal gøre. Så ender man med at håbe det bedste, selv om man faktisk er bekymret.

6
28. juli 2017 kl. 12:49

Og samme danskere deler rask væk information om dem selv og deres venner, ved stadig at være på facebook. Giver ikke en fis for deres bekymring samtidig med at de ikke gør noget ved det.

Mit gæt er, at hvis de havde en reel mulighed for at dele informationen med deres venner uden at være på Facebook, så ville de gøre det.

Jeg er på Diaspora* (https://datataffel.dk) som prosaole. Kom og vær med til at flytte noget af Facebook trafikken væk fra Facebook.

5
28. juli 2017 kl. 12:25

Det er vel okay at danskerne er bekymret for Facebooks overvågning udenfor Facebook universet. Hvis jeg går i Føtex og køber noget, så er det vel okay at jeg bliver bekymret over at en Føtex medarbejder følger efter mig resten af dagen for at se hvad jeg laver når jeg ikke er i Føtex. Jeg kan da godt undgå at handle i Føtex, men når nu alle mine venner, familie og bekendte handler i Føtex, og det eneste alternativ er en vejbod med slatne grøntsager og manglende udvalg. Så er det svært at isolerer sig selv i sit gyldne tårn og kigge på alle ens venner der handler i Føtex.

4
28. juli 2017 kl. 11:37

@Peter

Og samme danskere deler raks væk informtion om dem selv og deres venner, ved stadig at være på facebook. Giver ikke en fis for deres bekymring samtidig med at de ikke gør noget ved det.

Jeg gætter på at her i Danmark er delt i to eller flere lejre når det kommer til det pågældende område som artiklen beskriver. Jeg er ikke på Facebook, og jeg har desuden blokeret for deres side i min host fil, og det samme gælder for en del af Google's domæner, men!!, jo!, jeg benytter ganske vist også Google og logger kun ind når det er nødvendigt, men ellers så er min browser sat til at slette alt data når jeg lukker ned for min browser, og derudover så er javascript altid slået fra som standard.

Så på det led kan man vel også sige at jeg er dobbelt moralsk. Naturligvis er jeg også bekymret for mit privatliv på internettet, og hvis jeg virkelig skulle derhen så burde ja!, jeg burde sikkert også smide domænet 'google.dk' og 'google.com' i host filen, og i stedet bruge andre alternativer, men mon ikke løsningen er at at sker et eller andet på EU niveau, det tror jeg i hvert fald.

3
28. juli 2017 kl. 10:24

Er sådan set enig, er bekymret over hvad data vil blive brugt til (her og nu med reklame/profilering er det slemt nok, men når først data er der, er det ikke til at sige hvad der sker om 5-10-15 år med dataene og hvem der har dem), derfor er jeg ikke på facebook og har ingen planer om det.

Synes dog, det er et større problem med alle dem der forventer man er på facebook, der var for nyligt arbejdsdag i grundejerforeningen, de havde så kun informeret via facebook, som jeg ikke er på, og tillod sig så at være mega fornærmet over jeg ikke deltog, amen så kunne de sgu have sendt en email/sms eller lagt et brev i postkassen.

Skal ikke undre mig de har lagt dokumenter derop med mine personlige oplysninger som addresse/tlf/email etc, det synes jeg helt ærligt ikke er ok. (har hemmelig telefon nr / adresse).

Men sådan er vi forskellig.

2
28. juli 2017 kl. 08:53

Fantastisk præcis og korrekt observeret og skrevet ! Denne artikel er om danskere men gælder sikkert for alle nationaliteter !

Hav en dejlig weekend !

1
27. juli 2017 kl. 16:37

Og samme danskere deler raks væk informtion om dem selv og deres venner, ved stadig at være på facebook. Giver ikke en fis for deres bekymring samtidig med at de ikke gør noget ved det.