Det er ikke uden bekymring, at danskere i stor stil overlader deres data til it-giganter som Facebook og Google.
I en undersøgelse fra Danmarks Biblioteksforening svarer 71 procent, at de er bekymret over dataindsamling og registrering af online adfærd – fx fra Facebook og Google.
»Fra politisk side skal der arbejdes på at sikre folk nemme muligheder for at kunne sige fra, når de ikke ønsker at deres private oplysninger bliver gemt« siger Steen B. Andersen, der er formand for Danmarks biblioteksforening, i en meddelelse.
83 procent efterlyser ifølge undersøgelsen mere information om, hvordan digitale medier bruger den indsamlede data til at målrette reklamer og nyheder. Stort set alle respondenter erklærer dog, at de er klar over, at Google bruger online adfærd til at målrette reklamer.
»Det ser ud til, at borgerne efterhånden har en ret klar opfattelse af, hvordan reklamer benyttes og placeres på nettet,« siger Steen B. Andersen i en meddelelse.
»Til gengæld ligger der stadig et stykke oplysningsarbejde forude for at få slået fast, at nyheder også kan blive vist afhængigt af ens øvrige ageren på nettet,« fortsætter han.
Omkring hver anden respondent har indtryk af at modtage nyheder online, der er specifikt målrettet modtageren.
»Når så meget information på vores skærme i dag er styret af vores aktivitet på nettet, er det nemlig vigtigere end nogensinde, at vi formår at skelne mellem hvad der er sandt og hvad der ikke er,« understreger Steen B. Andersen.
Foreningen har til formålet lavet en guide, der med seks trin skal hjælpe brugeren til at spotte fake news på nettet.