Undersøgelse: Danske it-projekter mangler fokus på at hive lovede gevinster hjem

Illustration: Privatfoto, Martin Ernst
Danske virksomheder og myndigheder slås med at høste de besparelser og forbedringer, der er meningen med deres it-projekter. Det skyldes blandt andet, at de forkerte mennesker skriver business casen, påpeger ny undersøgelse.

I en stor del af de danske it-projekter i både det offentlige og private, har ledelsen ikke tilstrækkeligt fokus på at høste de gevinster, de sætter sig for.

Det viser en ny undersøgelse fra Konsulenthuset 1Stroke med Version2-blogger Martin Ernst i spidsen, der hvert år tager hvert temperaturen på business case-arbejdet i danske virksomheder og myndigheder.

Undersøgelsen er baseret på mere end 1200 respondenter fra både offentlige og private organisationer, der forholder sig til brugen af business case og gevinstrealisering i deres it-projekter.

Og særligt det med at sørge for, at man får det ud af et it-projekt, man oprindeligt satte sig som mål, er en udfordring for mange.

49 procent af respondenterne melder således ud, at topledelsen i deres organisation mangler fokus på gevinstrealiseringen.

Martin Ernst er CEO i 1Stroke, og han har tidligere kritiseret, at mange projekter forsømmer gevinstrealiseringen, og at business casen tit ikke er i tråd med strategien.

»Det er lige præcis, hvad jeg skrev i min allerførste blog på Version2 – at der sikkert ikke ville vise sig en udvikling, der ville ske INGENTING! Og nedslående kan jeg konstatere, at min profeti holdt vand,« skriver han.

54 procent af respondenterne i undersøgelsen vurderer desuden, at der ofte er problemer med at måle på de gevinster, der er anført i it-projektets business case.

Konklusionerne er i tråd med den seneste årsrapport fra Københavns Kommunes it-projektråd.

Læs også: It-projekter i København forsømmer business case og gevinstrealisering

Her lød opfordringen, at it-projekterne skal til at arbejde noget mere professionelt med gevinstrealisering.

»It-projektrådet anbefaler alle projekter at forholde sig aktivt til gevinstrealiseringen allerede fra projektets planlægningsfase, så det bliver tydeligt, hvor og hvornår gevinsterne opnås, samt om der sker ændringer i et projekts forventede gevinster, der påvirker projektets business case. Løbende genbesøg af gevinstrealiseringsplanen undervejs i projektet er en forudsætning for at kunne vurdere, om projektets forretningsbegrundelse består,« står der i it-projektrådets rapport.

Projektlederen skal ikke skrive business casen

Et andet problem med business cases i særligt den offentlige sektor er ifølge Martin Ernsts business case-undersøgelse, at det er de forkerte, der skriver dem.

I det offentlige er det ofte it-projektlederen, der forfatter business casen for et givent projekt. Men projektlederen rykker ofte videre til et andet projekt efter implementering, og derfor bør den projektejeren som minimum være med til at skrive business casen, lyder det fra Martin Ernst.

»Denne arbejdsdeling mellem projektleder og styregruppeformand/forretningsansvarlige udfordrer gevinstrealiseringen, da projektledere typisk bliver sat på andre projekter, når selve implementeringsprojektet er gennemført, og gevinsterne skal realiseres,« skriver han.

»Hvis ikke den gevinstansvarlige er med i business casens tilblivelse, bl.a. når den skrives, er der en stor risiko for, at dens grundlag og forudsætninger ikke accepteres af gevinstejer, og dermed øges risikoen for at gevinsterne ikke realiseres, som beskrevet i business casen.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

Denne undersøgelse viser at der er statisk grundlag for at ethvert projekt bør indregner en risiko for at gevinsten ved projektet ikke bliver så stor som forventet, indtil vi/man bliver bedre til at realisere gevinster eller beregne gevinster tidligere i projektet.

At businesscasen ikke understøtter strategien er en helt anden problemstilling.

  • 1
  • 0
#3 Martin J. Ernst Blogger

At businesscasen ikke understøtter strategien er en helt anden problemstilling.

Korrekt det er to separat problemstillinger - men lægger man effekten sammen, så bliver der godt nok pisse mange penge ud på investeringer, som ikke skulle være gået den vej.

Dvs. vi skal gøre mere af det rigtige og lukke projekter, som ikke passer ind i strategien, samt ... at blive bedre til at realisere de gevinster, som vi har identificeret og som understøtter strategien ...

Forestil jer, at I ville have den samme effekt, hvis I fjernede 25% af jeres projekter ... Og forstil jer, at den indsat som ellers skulle være brug på de nu lukkede projekter, nu blev brugt på at realisere gevinster, som faktisk understøttede strategien. Hvis det skete, så ville vi ikke mangle noget.

fordiviforvalterandrefolkspenge
  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere