Underskud lukker open source-uddannelse

Datamatiker-uddannelsen i Nykøbing Falster med særligt fokus på Linux og open source lukkes på grund af svigtende søgning.

Uddannelsescentret CEUS lukker datamatikeruddannelsen i Nykøbing Falster i et forsøg på at rette op på en skrantende økonomi med underskud tre år i træk, som har ført til et skærpet tilsyn fra Undervisningsministeriet.

Datamatiker?uddannelsen i Nykøbing Falster er den eneste af sin slags med et særligt fokus på at uddanne de studerende i Linux og open source-software.

Ifølge bestyrelsesformand for CEUS, Henrik Høegh, har indholdet af uddannelsen ikke været udslagsgivende for at lukke netop det af uddannelsesinstitutionens tilbud.

Han peger på svigtende søgning og et medfølgende underskud på driften som årsagen til at give uddannelsen kniven.

»Der er ikke muligt at drive en uddannelse med så få studerende, som vi har haft de seneste år,« siger Henrik Høegh.

Han henviser til, at antallet af studerende ligger på gennemsnitligt 10 per årgang. Sidste år blev der ifølge Version2's oplysninger optaget cirka 20 elever på uddannelsen, hvor 14 fortsat følger undervisningen på den toårige uddannelse.

På det hold, der nærmer sig afslutningen er uddannelsen, er der ifølge Version2's oplysninger seks aktive studerende.

Henrik Høegh finder det ærgerligt, at det ikke er muligt at tiltrække tilstrækkeligt med studerende til at opretholde regionens datamatiker-uddannelse.

Han mener, at den svigtende interesse er udtryk for en mere generel tendens, hvor interessen for uddannelsen til datamatiker de seneste år er faldet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mathias Mejborn

Det er selvfølgelig rigtig ærgeligt at der hernede på falster nu er enndu mindre at komme efter hvad it angår. Jeg håber for dem der går på 2. semester bliver færdiggjort hernede. Jeg er heldigvis i den situation at jeg når at blive færdig, da jeg kun mangler hovedopgaven.

Kan godt se det fra CEUS forretningsmæssige synspunkt, ingen tvivl om det. Det ændrer dog ikke på at jeg synes det er beklageligt at der nu slet ikke er noget at komme efter på falster, hvad it angår.

 • 0
 • 0
#3 Jonas Engell

Jeg går selv på teknisk skole (datatekniker) og der er det også et problem at man ikke kan få praktikplads, vores uddannelse vejleder fortalte også at man skal igennem ca. 50 ansøgninger for at få en samtale, ikke en plads en samtale. viklet vi da også fandt ud af, da der kun var 3 ud af 10 der fik en plads.

 • 0
 • 0
#4 Martin Bolbroe

Jeg, der selv er bosiddende på Lolland, kan kun hovedrystende se til det rod der foregår på den institution. Beslutningen om at nedlægge datamatiker og nogle andre uddannelser på CEUS er jo enden på en laaang strid på den uddannelsesinstitution, som lidt tidligere på året førte til stor ballade mellem lærergruppen og den daværende institutionsleder, som vist nok ragede uklar med de ansatte fordi man ville skære ned pga. skrantende økonomi. Enden på legen bliver altså den almindelige kassetænkning uden visioner: Ingen søgning derfor lukning for nu skal der spares. En almindelig provinsiel gammelmandstankegang. Men hvorfor også uddanne højteknologisk i et udkantsområde, der alligevel har tradition for alm. fabriksarbejderjobs? Hvor er det synd for dem der ikke kan gøre deres uddannelse færdig lokalt, hvor er det synd for Lolland-Falster som til stadighed ikke formår at løfte sig selv ud af mørket i hele Danmarks bevidsthed. Kom nu for fa'en og vis dem alle sammen at vi IKKE er nogle bonderøve hernede!!!

 • 0
 • 0
#5 Thomas Rysgaard

At Datamatiker uddannelsen på CEUS ikke har nogle elever. Der bliver ikke reklameret for den linje overhovedet.

CEUS har i flere år været meget dårlige til at fortælle hvor mange forskellige uddannelser de rent faktisk har kunnet tilbyde.

Det er synd at der ikke er tilmeldte nok til de mindre uddannelser, men det er da klart for jeg kan selv huske hvordan skolevejlederen var i folkeskolen. Han fik det til at lyde som om man kun kunne vælge Gymnasiet, Handelsskolen eller HTX. Lidt synd når man tænker på hvor mange muligheder der er i Danmark og hvor mange af dem CEUS rent faktisk har tilbudt før fusionen med Handelsskolen.

Det irriterer mig virkelig at høre om det her, selv om det har stået i den lokale sprøjte for noget tid siden, men det taber bare så mange unge på gulvet med ordinære uddannelser i et ydrekants område.

 • 0
 • 0
#6 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er en pudsig påstand Simon, når man ikke engang kan sidde i fred for jobtilbud i en stillekupe hvis ens bærbare har et FreeBSD klistermærke på låget.

Det er heller ikke mit indtryk at folk med open source evner går arbejdsløse ?

Men selvom de kun uddanner 10 per år, er det så ikke bedre end nul per år ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#7 Helge Svendsen

Jeg må være enig med dig.

Der er masser af steder, hvor der bruges andet end windows.

Jeg synes det mest ærgelige er, at de gode uddannelser og arbejdspladser ser ud til ende i København, Odense, Århus og Aalborg.

Det er dyrere at leve der både som studerende og som ansat. Dermed drives leve omkostninger og løn niveau i vejret, og gør os mindre konkurrence dygtige ift. udlandet.

 • 0
 • 0
#9 Jørgen Henningsen

Min erfaring er at rigtig mange IT uddannelser og uddannelser generelt bruger masser open source programmer i undervisningen. Jeg har erfaring for dette fra DTU, men jeg boede også på kollegium med flere datamatiker studerende og de blev da introduceret til meget open source. Open source verdene er jo også et godt sted at starte med at lære IT fordi man umiddelbart kan se årsag og sammenhæng i systemerne. IT er og bliver først mystisk i Microsoft verdenen fordi alt rodet er skjult under en poleret overflade og går det galt så er løsningen næsten altid at reinstallere og det lærer man intet af. Der er jo f.eks. ingen som fatter den dybere mening i registrerings databasen, selvom den groft sagt styrer alt i sådan et windows PC.

 • 0
 • 0
#11 Lars Bjerregaard

Hej Simon

"Der er masser af jobs inden for Open Source, hvis man kigger de rigtige steder og det vokser konstant"

Kan du ikke give nogen navne/links? Jeg er på markedet på udkig netop efter den slags job. Masser af erfaring på det proprietære marked, men mit hjerte banker for FOSS, og jeg har mange års erfaring.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere