Du må gerne skrive under med musen - men kun på vælgererklæringer

At skrive under digitalt med computermus i stedet for pen er blevet godkendt til nye partiers indsamling af underskrifter. Men ministeriets godkendelse gælder kun vælgererklæringer og ikke andre sammenhænge.

Der er gang i underskriftsindsamlingen på partiet Alternativets hjemmeside, hvor man med computermusen som 'kuglepen' kan underskrive en vælgererklæring, som skal gøre det nye parti opstillingsparat til næste folketingsvalg. Men hvis du havde set frem til at udvikle en særlig personlig muse-signatur og skrive alverdens dokumenter på nettet under på denne alternative måde, må du indtil videre nøjes med at øve dig i Paint. Tilladelsen til at bruge den alternative underskrift er nemlig kun givet til dette ene formål.

»Ministeriet har alene taget stilling til, om en dato og underskrift påført med computermus lever op til kravene til en personlig datering og underskrift i valglovgivningen. Denne vurdering har ikke nogen betydning for, hvad andre myndigheder måtte vurdere er gyldigt som underskrift inden for deres lovgivning,« siger valgkonsulent Nicoline Nyholm Miller til Version2.

Læs også: Fræk digitalisering får vælgererklæringer til at strømme ind hos nyt parti

I Indenrigsministeriet har man taget stilling til spørgsmålet ud fra, hvordan netop loven om vælgererklæring er formuleret.

»I valgloven står der, at underskrift og dato skal udfyldes personligt. Vi har set på, hvordan den her specifikke løsning fungerer, og vi har vurderet, at den lever op til kravene i valgloven til en personlig underskrift og datering,« siger Nicoline Nyholm Miller.

Den digitale blanket, hvor dato og underskrift skal skrives med musens cursor, har givet tusindvis af underskrifter i hus for det nye parti Alternativet. Ideen kom dog ikke fra partiet selv, men fra design- og it-firmaet E-Types, der har lavet en hjemmeside for det lille parti Dukkepartiet. Under brainstormarbejdet til den hjemmeside kom man frem til en ny, digitaliseret version af vælgererklæringen og at bruge musen som kuglepen. Ideen blev med det samme populær hos Dukkepartiet, og E-Types gik til Indenrigsministeriet for at få grønt lys.

Undgår brud på Persondataloven med pdf-trick

Muligheden for at sætte signatur med computermusen er inspireret af en af de eksisterende måder at sætte digitale kragetæer på, som man for eksempel kan opleve på posthuset, når man henter en pakke. Her bruger man en digital pen til at skrive på en touchskærm.

»Vi kender det fra mange sammenhænge, så det var efterhånden en respekteret metode. Det handler ikke om, hvordan underskriften ser ud, men at du selv har sat den,« siger Martin Kæstel Nielsen, der er Lead Creative Developer hos E-Types.

Indenrigsministeriet har stillet krav om, at vælgererklæringen på nettet skal ligne den, man ser, hvis man skriver under på gaden, og at den er praktisk for kommuner og Folkeregisteret at printe. Endelig skal datasikkerheden være i orden.

»Det er en forudsætning, at data, der bliver sendt, er kryptereret. Det er dem, som behandler data, der har ansvaret for, at det sker,« fastslår Nicoline Nyholm Miller.

Det er Persondataloven, der skal følges, hvis man vil gemme oplysninger på folk. Loven siger blandt andet, at man ikke må gemme data om borgeres politiske overbevisning. E-Types kommer uden om den regel ved slet ikke at gemme de data, der indtastes. Når blanketten er udfyldt, sendes den med det samme som pdf i en mail til partiet. Der er altså ingen personoplysninger i en database koblet til hjemmesiden.

Lang proces at få godkendt

Selvom en underskrift med en pen på en touchskærm er en godkendt måde at underskrive sig på, var det ikke ligetil for E-Types at få sin godkendelse i hus fra Indenrigsministeriet.

»I starten var de skeptiske, fordi det var svært at tage stilling til. Derfor fik vi også kun nogle luftige specifikationer, der skulle overholdes. Det tog os to-tre måneder, før vi fik fat i en, der tog stilling,« fortæller Martin Kæstel Nielsen.

Læs også: Digitale vælgererklæringer med NemID klar i 2015

Efter ventetiden, der ifølge Nicoline Nyholm Miller skyldes stor travlhed op til forårets valg, kunne E-Types med få modifikationer få godkendt deres online vælgererklæring.

Dukkepartiet var det første parti, der brugte en online version af vælgererklæringen. Siden har altså også Alternativet adopteret E-Types’ løsning i jagten på de godt 20.000 underskrifter, der skal til, før et parti må stille op til Folketinget. En reel digital version af vælgererklæringen, hvor man med for eksempel NemID kan springe papirarbejdet og flere postgange over, vil ifølge Indenrigsministeriet blive indført til næste år.

I dag bliver vælgererklæringer typisk udfyldt med kuglepen - eller altså med en digital erstatning for kuglepen som hos Alternativet - og så samlet ind af det parti, som ønsker at stille op. Derefter skal de printede erklæringer sendes til kommunerne, hvor underskriverne bor, som så efter behandling af erklæringen sender den videre til underskriverens folkeregisteradresse - som en sikkerhed mod snyd. Til sidst skal blanketten så sendes ind til partiet igen, før den er gyldig og kan tælle med i de 20.200 underskrifter, et nyt parti skal have for at stille op til Folketinget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Johan Holst Nielsen

Det er Persondataloven, der skal følges, hvis man vil gemme oplysninger på folk. Loven siger blandt andet, at man ikke må gemme data om borgeres politiske overbevisning. E-Types kommer uden om den regel ved slet ikke at gemme de data, der indtastes. Når blanketten er udfyldt, sendes den med det samme som PDF i en mail til partiet. Der er altså ingen personoplysninger i en database koblet til hjemmesiden.

Det er da fuldstændig underordnet om dataene ligger i en e-mail eller i en database? Man skal da stadig følge persondatalovgivningen.

Derimod vil en ikke-krypteret e-mail vel være en overtrædelse af persondataloven, som jeg tolker det. Så det kunne være interessant at få afdækket hvorvidt mailen, der sendes til partien rent faktisk er krypteret.

/Johan

  • 2
  • 0
#2 Henrik Pedersen

Jeg vil vædde en fadøl på at den ikke er krypteret.

Men det er da også helt lige meget. Det er super smart tænkt af folkene bag siden, og jeg forstår ikke at vores skarpe Version2 læsere, ikke har hørt om det før. Databaser er så yt, fordi de er alt for nemme at bryde ind i. Nej! Email storage, det er vejen frem! Det er en magisk sort boks, som kan gemme al den data man vil, og det er super duper sikkert. Måske vi kunne overgå til at opbevare vores personfølsomme oplysninger, her i landet, på en fælles mail-server? Det er sgu innovativ sikkerhed det her! :D

  • 4
  • 1
#4 Hans Schou

Som der står i linket herover Digitale vælgererklæringer med NemID klar i 2015, så er det allerede besluttet, at det skal være muligt at underskrive en vælgererklæring med NemID. Et problem er dog at Indenrigsministeriet styrer projektet, og måske forhaler det tidsmæssigt, så det ikke er klar før næste valg.

Men der er vel ikke noget i vejen for, at et nyt parti selv laver en NemID-vælgererklæring? Jeg kender ikke lige NemID-API'et, men mon ikke det oven i købet er muligt at lave det sådan, at partiet ikke ser borgernes CPR-nr, sådan som det er tilfældet nu med papir-erklæringerne.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere