Danske virksomheder aner ikke, om deres ERP-system er spild af penge

De fleste danske firmaer får nyt ERP-system uden at vide, om det kan betale sig, og uden at lave business case. Et stort problem, mener ekspert.

Der bliver brugt millioner af kroner og uendeligt meget arbejdstid på at få et nyt økonomisystem købt og kørt ind.

Men om investeringen har været en god eller dårlig forretning, kan de færreste danske firmaer svare på efterfølgende. Kun 23 procent af de tusind største danske virksomheder har lavet en business case samt målt på gevinsterne bagefter, når et nyt ERP-system blev taget i brug.

Det viser rapporten 'ERP i Danmark 2012', som konsulentfirmaet Herbert Nathan og Co. står bag.

»At kun to ud af ti firmaer måler på deres ERP-projekt, er et stort problem. Projektet skal være drevet af forretningsmæssige mål, som man skal opsætte på forhånd og så måle på. Ellers er det svært at se, om man når sine mål,« siger Herbert Nathan, direktør for firmaet af samme navn, til Version2.

Helt konkret kan målet være, at lagerbeholdningen skal skæres ned, at der skal bruges mindre arbejdskraft på administration, eller at det tager 8 dage i stedet for 12 at få lavet månedsregnskab.

Men flertallet af virksomhederne installerer altså nye systemer til millioner i blinde. Tre ud af fem virksomheder laver slet ikke en business case for ERP-projektet.

»I dag rammer et ERP-projekt meget bredt i virksomheden og involverer mange mennesker. Gør man det rigtigt, kan en ny og bedre løsning skabe forandringer og gevinster for firmaet. Men det kræver, at man styrer projektet, og at man er fokuseret på det fra start til slut,« siger Herbert Nathan.

Læs også: ITU-ekspert om Polsags manglende business case: Kompromitterende og dumt

Det er ikke en helt nem opgave at måle effekterne, indrømmer han, men det kan altså lade sig gøre, hvis man lægger energi i det. Når så mange springer over, sker det, fordi man glemmer at se på projekterne med forretningsøjne, men blot tænker, at det er et it-system og dermed et teknologiprojekt, lyder det fra Herbert Nathan.

En anden typisk forklaring er, at virksomheder opgiver at måle, fordi der er flere forskellige projekter i gang, eller at man bare ikke er professionelle nok.

Hver fjerde firma bliver skuffet over gevinsterne

Når virksomhederne bliver spurgt, om den nye ERP-løsning kastede de forventede gevinster af sig, svarer over halvdelen, at det blev, som de havde regnet med.

Men otte procent svarer, at der ingen gevinster var overhovedet, og i alt mener hver fjerde virksomhed, at udbyttet ikke stod mål med indsatsen.

Har man ikke fokus på at få gevinster ud af et nyt ERP-system, kan det også hurtigt blive et dyrere bekendtskab end det gamle system, man havde før.

»Det er slet ikke usædvanligt, at man får højere driftsomkostninger med det nye system, og hvis du så ikke får nye gevinster, ender du med højere udgifter på den lange bane. Men man kan jo være tvunget til at skifte til nyt, hvis man for eksempel har et meget gammelt system som Concorde XAL,« siger Herbert Nathan.

Læs også: Danske top 1000-firmaer sidder fast i forældet ERP-system

Når man hører om store ERP-projekter, der kører i hegnet og koster mange millioner mere end forventet at implementere, er det dog ikke ensbetydende med en økonomisk fiasko samlet set.

Læs også: Danske milliardvirksomheder vilde med skrabede økonomisystemer

»Man kan godt have projekter, som er en katastrofe umiddelbart, men som på lang sigt bliver en gevinst for firmaet,« forklarer han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
Torben Schlüntz

Det undrer mig hvorfor man skyder så skarpt på XAL.
Hvis XAL løser opgaven og det gør den i mange tilfælde, hvorfor så bruge en masse kræfter på at investere i en anden identisk platform?
XAL er tilpasningsvenligt. Hvis man ikke lige har en funktionalitet kan man da bare skrive det man skal bruge.
Man kan anvende billeder, pdf, email osv. sammen med XAL. Man kan tilgå XAL via ODBC og SQL, hvis man da ikke kan nøjes med den indbyggede compiler.
I vores firma har vi flere gange haft diskussionen om alternativer til XAL og hver gang ender den med, at det eneste man kan opnå er: en lang periode med ragnarok, enorme omkostninger og ingen gevinster opnået.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017