Umuligt at udskifte Edge som standard-browser i Microsofts svar på Chrome OS

3. maj 2017 kl. 11:5415
Umuligt at udskifte Edge som standard-browser i Microsofts svar på Chrome OS
Illustration: Microsoft.
Microsofts seneste bud på en forenklet udgave af Windows skal tage kampen op med Googles Chrome OS, som især har fundet fodfæste i uddannelsessektoren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Billig, sikker og hurtig. Det er sådan, Microsoft gerne vil præsentere sin seneste specielle udgave af Windows 10, men det er også værd at bemærke de begrænsninger, som følger med den nye Windows 10 S.

Microsoft præsenterede Windows 10 S i forbindelse med et arrangement, hvor Microsoft havde fokus på it i undervisningssektoren, og det er ikke tilfældigt, for Windows 10 S er et direkte modsvar på Googles Chrome OS, som har etableret sig som et reelt alternativ til Windows i uddannelsesinstitutioner.

Windows 10 S er baseret på Windows 10, men det vil kun være muligt at installere applikationer gennem Windows Store samt visse andre applikationer som eksempelvis Office 365.

Applikationer, som kun kan installeres via Windows Store, er udviklet til at kunne køre i en særlig sandkasse i Windows 10 og kan opdateres centralt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I undervisningssammenhæng er det en fordel, fordi der kan være mere kontrol med, hvilke applikationer der er installeret på elevernes pc'er. Chrome OS benytter samme model, hvor applikationer installeres via en app-butik og kører i sandkasser.

Bing er standardsøgemaskine

Men eksempelvis er der ingen udgave af Chrome-browseren tilgængelig i Windows Store, påpeger The Verge. Og ifølge Microsofts FAQ om Windows 10 S, så er der heller ikke mulighed for at ændre standardbrowseren, selvom man installerer en anden browser via Windows Store.

Det er heller ikke muligt at ændre standardsøgemaskinen fra Bing i Edge-browseren, som altså er standardbrowseren.

Til gengæld vil Windows 10 S understøtte en række af de funktioner, som ellers kræver Windows 10 Pro, som eksempelvis Bitlocker, Azure Active Directory og Microsofts Mobile Device Management.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prismæssigt vil Windows 10 S efter planen udkomme på bærbare computere fra blandt andet HP, Dell og Acer i samme prislag som Chromebooks. Windows 10 S vil dog først blive tilgængeligt i løbet af sommeren. Microsofts danske afdeling oplyser, at Danmark også er omfattet af lanceringen.

Microsoft vil også selv lancere en Surface Laptop med Windows 10 S, som kommer til Danmark i midten af juni, men den er i et andet prislag og kan altså mere sammenlignes med Googles topmodel Chromebook Pixel, da den vejledende danske pris ifølge Microsoft vil være 8.799 kroner for den mindste model.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
4. maj 2017 kl. 14:52

Ja ? Der er flere..

13
4. maj 2017 kl. 13:04

Jubii lever da stadigvæk. Jeg tror ærligt talt ikke det havde gjort nogen forskel om de havde understøttet Netscape eller ej.

Nettet havde ikke længere brug for den måde at indeksere søgninger på efter at Google kom frem.

12
4. maj 2017 kl. 11:07

. Begrænsningen er dog at de skal installeres via det centrale Windows Store, men det er jo ikke så ulig andre platforme.

Hvis vi taler tablet og ikke PC'er. Desuden kan man på de store platforme vælge andre installer.

Problemet med Windows Store, er det samme som med Windows Phone. Der er ingen seriøse applikationer, som man bruger i det virkelige liv. Fjerne selv "store" sammen med alt deres andet knyt, når jeg har fået installeret en firefox/chrome. Har aldrig brugt eller fundet et anvendeligt program i store, det er mest købesex, samt særdeles dårlige film, musik, sports tjenester og spil.


Christian Nobel - Jubii -2002. Forstår godt at de væk, med sådan holdninger og indstillinger til tingene. LOL

"Men Martin Thorborg giver ikke meget for standarderne:"

"Han håber, at Jubii ved at gå foran kan gøre det legitimt udelukkende at understøtte browserkrigens vinder, Internet Explorer:"

"- Jeg vil godt bakke op om de webmasters, der sidder ude i landet og bander over at skulle udvikle til to browsere, slutter Thorborg."

Selv om Martin Thorborg nok er ked af at noget af hans værk er væk, så fik han da solgt i tide. Men det kunne, for os andre, være lidt sjovt at spørge ham, hvordan han forholder sig til de svar i dag ? :-)

11
4. maj 2017 kl. 10:09

Der findes en hulens masse programmer som bruges i undervisningssektoren, og desværre har mange af dem det med at understøtte bestemte browsere.

Det er lidt trist at webudviklerne ikke er kommet længere i 2017 - en ting er at Martin Thorborg i 2002 tog det afgørende skridt til at slå Jubii ihjel:

https://www.computerworld.dk/art/74738/jubii-ignorerer-netscape

men siden da har alle andre seriøse webudviklere arbejdet for at følge W3C's rekommandationer, således at sider kan afvikles på alle (ret skal være ret: nyere) browsere.

Så hvis programmerne i skolerne ikke kan afvikles på Edge, peger fingrene mere på de såkaldte udviklere end på MS.

Bortset fra det, så forstår jeg ikke at MS bliver ved med at lave alle disse varianter og amputerede udgaver af deres OS, for det giver et frygteligt rod i praksis at skulle forholde sig til - det er fair nok at de laver en mulighed for at administrator kan låse hvad der er på de enkelte maskiner i et større setup, men hvis en enkeltperson køber maskinen til eget brug kan den ende med at være uanvendelig (men selvfølgelig, hvis den er billig nok, så kan man jo passende installere et andet OS på den).

10
4. maj 2017 kl. 08:58

Tænk om de bare for en gang skyld ville koncentrere sig om at lave noget der fungerede, i stedet for at presse deres kunder til at benytte deres elendige services (Bing/Edge)...

9
4. maj 2017 kl. 06:58

Ret væsentlig forskel er at Windows 10 S kører x86 og at man kan installere og afvikle win32 applikationer. Begrænsningen er dog at de skal installeres via det centrale Windows Store, men det er jo ikke så ulig andre platforme.

Væsentligt i forhold til RT er altså at man ikke er begrænset til UWP apps.

8
3. maj 2017 kl. 20:39

Ikke helt. Der findes en hulens masse programmer som bruges i undervisningssektoren, og desværre har mange af dem det med at understøtte bestemte browsere.

Arbejder selv på en skole, og der er for de flestes vedkommende installeret hele rækken af browsere.

7
3. maj 2017 kl. 19:17

Windows RT 2.0... Det skal nok blive godt...

6
3. maj 2017 kl. 19:02

Onde tunger siger at det højst rangerede søgeord på Bing er google...

Eller chrome :-)

Man skal så ikke vælge den/de versioner som bing anbefaler eller bringer først, der følger der adware med. Mente først at 3 eller 4 link ikke var betalt, eller var uden i bedste tilfælde malware, som tilføjelser. Da jeg jeg havde fornøjelsen sidst, som altid det første man gør i en nye win10 version.

Find en chrome/firefox og få valgt google som søgemaskine, når man har noget software som virker på den kant, kan man starte med at få muget så meget ud som muligt i MS tilføjelser.

5
3. maj 2017 kl. 18:05

Så er problemet heller ikke større. Man skriver jo bare "google" i bing-søgefeltet, hvis man har brug for en søgemaskine. Jeg kan ikke tro at Microsoft tør blokere for google...

Onde tunger siger at det højst rangerede søgeord på Bing er google...

4
3. maj 2017 kl. 17:40

Er det ikke lidt ligegyldigt om man kan afvikle Chrome på Windows 10 S.

Jeg synes det er mere oplagt at købe en Google-maskine, hvis man helst vil bruge Google-produkter, og en Windows-maskine hvis man foretrækker Microsoft-produkter.

3
3. maj 2017 kl. 14:42

Ja - i de seneste udgaver af Chrome er Google Play inkluderet med mulighed for at downloade android aps, herunder browsere. Så i den henseende er det allerede en mulighed.

2
3. maj 2017 kl. 13:30

Det er sundt nok at gennemtvinge Bing som søgemaskine i uddannelsessektoren. Så kommer man i hvert fald væk fra at de studerende bare søger sig frem til et anvendeligt resultat som en hurtig genvej. Måske de ligefrem kommer på biblioteket igen. Altså for at søge information hos den søge-uddannede bibliotikar.

1
3. maj 2017 kl. 13:02

Er der andre browsere til Chrome OS?