Umbraco vokser: Næsten fordoblet på to år

Modsat hvad en fejlbehæftet undersøgelse viste, er der masser af liv i det danske open source CMS Umbraco. Siden februar er der målt 8.600 nye danske installationer.

Nej - CMS’et Umbraco er ikke faldet med 21 procent i udbredelse i Danmark på et år, som det ellers først fremgik af en undersøgelse fra webbureauet Adapt, som Version2 skrev om tirsdag.

Læs også: Her er danskernes favorit-CMS

For halvandet år siden stoppede Umbraco nemlig med at ’gøre opmærksom på sig selv’ via http-headeren, fordi det kunne misbruges af hackere, som automatisk søgte efter bestemte CMS’er. Derfor blev tallene misvisende, og derfor er det svært udefra at måle på, hvor mange sider på nettet, som faktisk bruger Umbraco.

Til gengæld begyndte Umbraco selv fra februar 2013 at måle præcist på, hvor og hvornår en installation er gennemført og taget i brug, fortæller Niels Hartvig, som står bag CMS’et. Det skete, da version 6 af Umbraco blev lanceret.

»For første gang har vi super-valide tal for antallet af installationer. Men der er sæsonudsving, og vi kan ikke sammenligne med året før, for der har vi ikke målt,« siger Niels Hartvig til Version2.

Siden februar er der taget 8.603 nye installationer af Umbraco 6 i brug i Danmark, og en fremskrivning for resten af året, der ventes at få mere fart på, når version 7 lanceres i november, lyder prognosen på mindst 11.000 nye Umbraco-installationer i Danmark.

Han reagerede på den fejlbehæftede måling, fordi det slet ikke kunne passe i hans øjne, at brugen af Umbraco skulle være faldet.

»Min mavefornemmelse, ud fra hvad vi kan mærke internt, er, at vi er steget. Vi fuckede totalt op med version 5 af Umbraco (som blev trukket tilbage efter 3½ måned, red.), men vi har arbejdet hårdt på at komme tilbage, og det er lykkedes,« siger han.

Læs også: Umbraco skrotter 4 måneder gammelt CMS

Hvordan det ser ud i forhold til andre CMS’er, kan tallene dog ikke vise, med mindre de på samme måde kan måle det nøjagtige antal installationer i hvert land.

Så Niels Hartvig vil hellere tale om tendenser, i stedet for procentvise stigninger og fald.

»Tendensen er, at det går rigtig godt for både Wordpress, Drupal og Umbraco,« siger han.

Siden version 4 har Umbraco-hovedkvarteret også kunnet måle på, hvor mange installationer rundt omkring, der tjekker for opdateringer. Men den funktion kan også slås fra af brugerne, så det er et minimumstal, og det er ikke delt op efter geografi.

Målt på disse tal er antallet af Umbraco-installationer -steget fra 117.000 til 200.000 installationer på to år.

»Det er de mest pessimistiske tal, for antallet er højere i virkeligheden. Men det er svært at forholde sig til tal i den størrelse, så det bliver hurtigt abstrakt. Så er det lettere at forholde sig til, at der det sidste døgn var 400 installationer,« siger han.

De indbyggede funktioner til at måle udbredelse kom til, fordi der altid blev talt om antallet af downloads, når open source-software skulle måle sin succes.

»Vi blev provokeret af, at alle tal i open source handlede om downloads. Det siger jo ingenting. Der er ingen garanti for, at det bliver installeret, og omvendt kan en download også bruges til flere installationer. Så vi prøvede at finde noget, der er validt,« siger Niels Hartvig.

Umbraco er et .Net-baseret open source-CMS, der nu bliver brugt af flere kommuner og også danner basis for statens GoBasic-koncept, der skal gøre det nemt og billigt for et ministerium eller en styrelse at få en ny hjemmeside.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Lars Aks

Umbraco er efter min mening pænt elendigt, så hvorfor al denne opmærksomhed i DK? Er det bare fordi det er dansk? Og er det ikke lige meget hvis det er dårligt? Jeg ved godt mange hepper på hjemmeholdet, men hvis min fætter havde lavet en skrutrækker der var kluntet, besværlig og dårligere end alternativerne ville jeg da ikke bruge den eller anbefale den til mine venner.
Sikker på der kommer flag og alt er relativt og bla bla, men tænk lige over det.

  • 0
  • 1
Mads Jeppesen

Lars, jeg har lige tænkt over det, og observationerne er, at antallet af installationer er fordoblet, mens du synes, det er elendigt. Af det konkluderer jeg, at mange bruger det og du ikke kan lide det. Med det taget i betragtning synes jeg nok, at de fortjener opmærksomhed.
Personligt synes jeg, at Drupal er elendigt, men det udelukker ikke, at mange andre bruger det og er glade for det.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere