Umbraco skrotter 4 måneder gammelt CMS

Det blev lanceret med flere nyskabelser i februar, men levetiden blev kort. Det danske open source-CMS Umbraco 5.0 skrottes, fordi det er blevet for komplekst for brugerne.

Den nye version 5.0 af det populære, danske open source-CMS Umbraco bliver nu skrottet på grund af en række børnesygdomme, der har vist sig at være for alvorlige til at kunne helbredes.

Det fortalte stifteren af content management-systemet, Niels Hartvig, på Umbraco-konferencen Codegarden 2012 i København tidligere på formiddagen onsdag, hvorefter budskabet hurtigt begyndte at sprede sig på det sociale medie Twitter.

»Umbraco 5.0 er som produkt ikke i nærheden af at være det Umbraco, som folk kender. Vi er kommet frem til, at det giver meget bedre mening at forbedre Umbraco 4.0 end at reparere Umbraco 5.0,« forklarer Niels Hartvig, da Version2 fanger ham på mobiltelefonen mellem to indlæg på konferencen.

»Det er super beklageligt,« tilføjer han.

Umbraco bruges til at håndtere og udgive hjemmesideindhold hos virksomheder verden over. Blandt de store brugere er firmaer som Peugeot og mediekoncernerne BBC og Fox.

Umbraco 5.0 blev lanceret i februar. Blandt de mest opsigtsvækkende nyheder var skiftet fra de såkaldte webforms til brugen af designmønsteret Model View Controller, MVC. Men også den måde, data håndteres på, havde fået en overhaling.

Læs også: Ny version af dansk CMS: Umbraco 5.0 klar til download

Ifølge Niels Hartvig er afgørende dele af kernen i Umbraco 5.0 blevet så kompleks, at den ikke giver mening af bruge for de webudviklere, der er målgruppen.

»De vil aldrig nogensinde kunne få Umbraco 5.0 til at give mening. Hele forretningslaget er alt for komplekst,« siger Niels Hartvig til Version2.

Det gælder blandt andet de API'er - programmeringsgrænseflader - i Umbraco 5.0, som bruges til at gemme data i og hive data ud af Umbraco med, forklarer han.

Ifølge Niels Hartvig er Umbraco 5.0 et godt eksempel på et softwareprojekt, som er fejlet, fordi udviklerne bag er kommet for langt på afstand af brugerne.

»Umbraco har altid bygget på nogle bestemte værdier. Umbraco skal hjælpe dig med at få tingene til at virke, det skal være sjovt og simpelt, og der skal være transparens i udviklingsprocessen. De værdier glemte vi et forsøg på at lave noget, der var helt fantastisk,« siger han til Version2.

Ifølge Niels Hartvig var der flere tilhørere, der klappede, da nyheden tidligere på dagen blev bekendtgjort på Codegarden 2012.

»Det er det eneste rigtige at gøre, inden det bliver alt for udbredt, uanset hvor bittert det er at hive stikket ud,« siger Umbraco-stifteren til Version2.

Niels Hartvig oplyser, at de brugere, der allerede har fået et kursus i Umbraco 5.0, nu vil blive inviteret til gratis seminarer med fokus på, hvordan lærdommen fra Umbraco 5.0 kan anvendes i Umbraco 4.0.

Umbraco er baseret på Microsofts ASP.NET-platform.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Simon Justesen

Ærgerlig udvikling, men som Kasper Smith siger, hatten af for at Hartvig og co. har balls til at turde trække stikket.

Nu kan man jo sagtens sidde og være bagklog, men jeg synes lidt udviklingen her viser, hvor farligt det kan være at tage ny teknik i brug, før det er modent nok. Jeg kan se på mit twitterfeed, at flere firmaer har brændt nallerne ved at give sig i kast med v5 allerede.

Umbraco 5 var ikke klar - jeg vil vove den påstand at 95% af alle plugins skulle omskrives til at understøtte MVC.

Personligt synes jeg det var lidt af en mavepuster. Man forventer med et nyt produkt at der er en vis grad af bagudkompatibilitet, men her krævede et bekendskab med v5 at man måtte vente på at visse moduler blev udviklet, eller forsøge at udvikle noget selv, og så var det langt mere at gå tilbage til version 4, hvor alverdens moduler allerede eksisterede.

Fra et udviklermæssigt synspunkt, så synes jeg det er utrolig lækkert at arbejde med MVC, men det er aldrig sjovt at starte helt fra bunden som det ville blive tilfældet med V5

Men ser frem til fortsat at arbejde med go'e gamle version 4 :)

 • 0
 • 0
#4 Søren Sprogø

Det er stadig helt nyt, så hvad der foregår lige nu og hvad der kommer til at ske, er vist rimeligt meget spekulationer.

Men det sidste nye fra Twitter-strømmen er, at v5 som så ikke bliver skrottet. Den bliver nærmere hugget i stumper og stykker, og de mere geniale dele bliver så langsomt bygget ind i v4. Så hele den nye kodebase, og alle programmeringstimerne, er altså ikke helt spildt.

Men hvad der helt nøjagtigt ligger i "hugget i stumper og stykker", og hvordan MVC og Razor passer ind i dette, er uvidst. Det bliver spændende at læse, når der kommer en officiel udmelding / blog post om det. Selvfølgelig træls denne ikke er timet med annonceringen på Codegarden konferencen, men som Niels har tweetet:

"Sorry for the lack of prep in a public non #cg12 announcement. We're makers of OSS software, not PR people. Now breathe, folks!"

:-)

 • 1
 • 0
#8 Lasse Kristiansen

@Soeren, @Kasper, @Simon, @Niels,

I skriver at det kraever mod at tage den beslutning. Maaske, men:

En af mine gode venner har sat alt paa spil for at overtale sit firma til at skifte til MVC og dermed v 5. De ventede, taaldmodigt, gennem flere beta faser paa at produktet skulle saettes i luften. Saa blev det endelig, og de gik i gang.

Nu, 4 maaneder efter er de 3 udviklere klar til release og saa i dag fik de denne besked: "Udviklingen, fremskridtet stopper. De moduler i forventer at launche til version 2 af jeres site, bliver aldrig til noget, fordi ingen gider udvikle til en doed platform. I kan ikke backporte, og der er ingen dokumentation."

Jeg har talt med min kammerat i dag over skype og han er simpelthen soenderknust. 12 mandemaaneders arbejde er tabt for deres lille virksomhed, og det de regnede med at faa i deres version 2 af sitet bliver nok ikke til noget.

Mod at stoppe et nyt produkt, -ja. Men dumt at lade skidtet leve i 4 maaneder. Og kynisk ikke at stoette op om de der sidder i klemmen.

@janus. Det her kan simpelthen ikke vaere godt for noget Open Source CMS.

@Jonas Jeg tror altsaa det er generelt skidt for dansk software, saa medmindre du kan finde en hovernde post saa tror jeg du tagere fejl

PS: Jeg har selv leget med u5 og produktet har en meget smuk arkitektur og et rigtig godt api (har dog ikke laevet nogen professionel loesning paa den), og ville oenske at de havde haft endnu mere mod til at kaempe for produktet.

 • 0
 • 0
#9 Jonas Høgh

@Jonas Jeg tror altsaa det er generelt skidt for dansk software, saa medmindre du kan finde en hovernde post saa tror jeg du tagere fejl

Jeg tænkte mere på tidligere udtalelser fra Sitecore som omtalt i denne artikel: http://www.version2.dk/artikel/drupal-stifter-i-stuben-paa-danske-siteco...

Men ja, det er en rigtigt trist beslutning, V5 så ud til at have stort potentiale.

 • 0
 • 0
#10 Niels Henriksen

Jeg har talt med min kammerat i dag over skype og han er simpelthen soenderknust. 12 mandemaaneders arbejde er tabt for deres lille virksomhed, og det de regnede med at faa i deres version 2 af sitet bliver nok ikke til noget.

Jeg føler med din kammerat for det er surt at være kommet så langt. Selv sidder jeg på 5 forskellige Umbraco projekter hvor vi bruger 4.7. En af mine kunder bad jeg vente noget tid med v5 og det er jeg glad for nu.

Det er bedre at de melder det ud nu end at vente 6 måneder hvor der er endnu flere der er gået over til v5.

 • 0
 • 0
#12 Niels Hartvig

Det er super træls og det er jeg ked af at høre.

Men gjorde vi intet så ville virksomheden stadig ende med at have et produkt baseret på en version som ikke ville blive udbredt. Der er meget få installationer af v5 i dag fordi den grundlæggende er forkert - langt, langt de fleste har brugt v4 siden vi launchede v5.

Hvis vi skulle redde de fejl som var på v5, skulle de alligevel starte forfra da vi ikke på nogen måde kunne have bagudkompatibilitet. Hvis vi intet gjorde, ville Umbraco projektet dø (folk ville simpelthen holde op med at bruge Umbraco, da 5'eren som produkt ikke er godt nok). Ingen af delene ville redde din kammerats virksomhed, hvor beklageligt det end er.

Så det er ikke kynisk og det handler ikke om at fucke nogen mennekser. Det handler om at fejl ikke forsvinder fordi man lukker øjenene eller prøver at bilde folk ind at de ikke eksisterer.

 • 4
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere