Umbraco lancerer sig selv as-a-service: Opgør med kluntede bunke-opdateringer

Stigende komplekse projekter og agil udvikling passer dårligt med traditionelle CMS’er, mener danske Umbraco, der nu lancerer sig selv som service i skyen.

CMS-udviklere skal have mindre bøvl med serveropsætning og kodeudrulninger og bedre mulighed for at arbejde agilt. Det mener danske Umbraco, der har relanceret sig selv som en service i Microsofts sky.

»Vi mener, at det er fremtiden for CMS,« fortæller Niels Hartvig, der er grundlægger af Umbraco og desuden bærer titlen Chief Unicorn.

»Umbraco-brugere kan komme til at iterere meget hurtigere og derfor også lave bedre projekter,« siger han til Version2.

Læs også: Open source på vej frem i kommunerne

Problemet med traditionelle CMS’er opstår, fordi projekterne bliver mere og mere komplekse, mener Umbraco-stifteren. I den ene ende sidder redaktører og brugere, der leverer indhold, og i den anden ende er udviklere, som vil rette bugs i applikationskoden eller ændre noget i designet.

»Alle de ting kan godt komme i karambolage med hinanden,« fastslår Niels Hartvig.

Content freeze

Resultatet er tiltag som for eksempel content freeze, hvor man ruller ændringer ud på et bestemt tidspunkt, hvor brugerne så helst ikke skal pille ved noget. Derfor bliver det også sværere og sværere at iterere hurtigt på projekterne, mener Umbraco-stifteren.

»I stedet for at lave rettelserne og implementere dem med det samme og se, hvordan brugerne reagerer, laver man rettelserne i bunker. Alene det, at man bruger formuleringen ‘vi ruller den næste version af sitet på’, viser, at opdateringerne bliver de her kluntede klodser,« siger Niels Hartvig.

Læs også: Mangel på Drupal-udviklere i Danmark skubber arbejdspladser til udlandet

»Det passer ikke med den måde, man ellers laver software på idag, hvor mange arbejder agilt og laver hurtige iterationer med korte loops,« fortsætter han og tilføjer, at et site som Github bliver opdateret 50-100 gange om dagen.

Fortsat open source

Umbraco-as-a-service er hostet på Microsoft Azure og giver brugeren to miljøer for hvert projekt - development og live. For at rulle kode fra første til andet miljø kræves få sekunder og et klik på en knap, lover Umbraco.

»Vi har lavet en løsning baseret på GIT for at flytte og merge de komplekse data i systemet. Men det kræver også, at vi har kontrol over infrastrukturen, og derfor har vi været nødt til at lave det som en SaaS-løsning,« siger Niels Hartvig og fortsætter:

»Der er en grænse for, hvor langt man kan nå med noget, man installerer lokalt.«

Læs også: Danmarks Naturfredningsforening dropper standardsystem efter 9 år: Open source-platform skal nedbryde data-siloer

Niels Hartvig understreger, at Umbraco fortsat vil være open source og stadig kan downloades og installeres, som man ønsker det.

550 ølmærker i Umbraco-sky

Bryggeriet Carlsberg kastede sig ud i Umbraco-as-a-service, allerede mens projektet var i beta. Tjenesten er ifølge Niels Hartvig velegnet til en koncern, der har over 550 ølmærker i sin portefølje.

»Hver gang de vil have et site til et ølmærke, så kan de lave en komplet kopi af en form for best practice-site, der indeholder alle de funktioner, man kan have brug for, men som stadig kan videreudvikles.«

Læs også: Umbraco vokser: Næsten fordoblet på to år

Carlsberg beholder dog central kontrol, så hvis der findes en sikkerhedsfejl i den grundlæggende version, kan den rettes og rulles ud til de andre sites med et klik.

Også mindre virksomheder kan have glæde af CMSaaS. Ifølge Umbracos egne undersøgelser bruger freelancere og mindre designbureauer, der laver mange projekter, uforholdsmæssig megen tid på de opgaver, der ikke har noget at gøre med at kode eller designe. Typisk går mellem 8-12 procent af produktionstiden på opgaver, som kan automatiseres - som at sætte miljøer op, gå live, dele et projekt og så videre. Opgaver, som Umbraco i service-form har forsøgt at effektivisere.

Læs også: Umbraco-hus år 1 efter svær tilbagetrækning: Det var rigtigt gjort

»Hvis jeg for eksempel vil invitere en af mine kollegaer til et projekt, kan systemet automatisk opsætte et miljø med en aktuel klon af data med rettigheder og versionstyring - alle de her ting, som tidligere var en meget manuel proces,« fortæller Niels Hartvig.

»Det gør, at man får mere tid til det, man kan lide at lave.«

Det 22 mand høje Umbraco har store forventninger til sin service-model. CMS’en er p.t. live på 350.000 websites. I 2021 forventer virksomheden, at det tal er steget til en million - hvoraf 100.000 skal være i skyen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Michael Jensen

Jeg har prøvet Umbraco adskillige gange nu, men går i stå i det hver gang. Jeg sammenligner det nok med Wordpress eller Drupal, som jeg har lavet flere større sites i. Er det forkert? Er formålet og brugsmønsteret helt anderledes? Og indlæringskurven? Skal jeg angribe det....anderledes? Hvordan?

EDIT: Men deres as-a-service i Azure er super nemt at komme i gang med. Det er en klar fordel, frem for det gammeldags med webhoteller og ftp og sql-hallløj. Det er først når hele CMS'et kører, at jeg går i stå i document types og homes og hvad er egentlig online og hvad er ikke osv.

  • 0
  • 0
#2 Niels Henriksen

Umbraco er meget nemt når først man har forståelse for det. Den alm. bruger skal ikke sidde og tænke på dokument typer m.m. men skal blot lave indholdet til siderne.

Jeg tog et wordpress site og lavede det om i Umbraco side for side - det var rigtigt nemt. Jeg har yderligere lavet ét site for en kunde der på ingen tid kopierede dette til flere sites han havde - og han betegner sig selv som en abe til computere :D

  • 4
  • 0
#3 Rune Strand

Hej Michael

Fedt at høre at Umbraco as a Service har gjort det nemmere for dig at komme i gang. Der er en hel bunke videoer om dokument typer på vores tutorial site (de er ganske gratis). Måske det kan være en hjælp.

Styrken ved Umbraco er, efter min mening, at du kan skræddersy brugerfladen i backoffice til redaktøren. Hvis de har brug for en blog kan du lave noget der minder om f.eks. WP, men med lige præcis de felter og den funktionalitet der passer til den specifikke side. Du har kort sagt frihed til at levere et rigtig godt produkt :)

Mvh Rune

PS. Jeg arbejder for Umbraco, så helt objektiv er jeg nok ikke ;)

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere