Ulovlig patient-database skal slettes

I årevis har Region Syddanmark samlet patientoplysninger i en ulovlig database. Nu skal informationerne slettes.

I en database har læger i Region Syddanmark samlet oplysninger om patienter om bulimi, angstanfald og potensproblemer. Men det er ulovlig dataindsamling, og nu bliver databasen droppet. Det skriver DR.

De ulovlige personoplysninger er gemt i den såkaldte Dansk Almen Medicinsk Database - eller DAMD. DAMD må udelukkende gemme oplysninger om diabetes, KOL, depression og hjertesvigt.

Alle andre informationer, der er blevet lagret, er i strid med persondataloven, og databasen skal derfor slettes. Det meldte Region Syddanmark og Datatilsynet ud oven på et møde mellem de to institutioner.

Den omstridte database blev i november meldt til politiet af to praktiserende læger. De var urolige for, at de mange personlige oplysninger kunne misbruges af de 100.000 ansatte i sundhedssektoren, som har adgang til databasen. Dataindsamlingen var oprindeligt beregnet til brug i forskning i folkesundhed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mikael Ibsen

-- man ved jo aldrig helt, om sidstnævnte er 100 % lovligt i alle detailler, så væk med det - for en datasikkerheds skyld.

Enhver form for nyttig videnopsamling skal selvfølgelig først og fremmest opfylde lovgivningen, uanset den gavn fremtidens forskere, og dermed patienter kunne have fået af den opsamlede viden. Ordnung muss sein - og patienterne i anden række.

Om lovgivningen så er formålstjenlig på langt sigt, kan man jo altid fastslå senere - eller for sent - det er jo et rent politisk anliggende, og politiske beslutninger kommer naturligvis før sundhed. Tale før tænke.

Lovgivernes kompetencer på disse områder kan vi så tage op en anden god gang...

 • 0
 • 4
#4 Mikael Ibsen

offentligt eller privat, har man dermed givet tilladelse til, at de må slås op på rådhuset port. Ikke officielt, men i praksis. Der findes ikke nogen måde at beskytte elektroniske data på. Måske 99,999 % men ikke 100 %. Hvorvidt data er afgivet frivilligt, under tvang - eller bare "indsamlet" er sagen uvedkommende.

Om det så er hackere, whistleblowere eller bare gnavne forhenværende medarbejdere, der er på gale veje, kan være ligegyldigt, intet kan skjules for evigt - og uautoriserede "sikkerhedskopier" er der nok flere af end de autoriserede, hvis data har været besværlige eller langvarige at indsamle. Som oftest lavet i en god mening - og opbevaret usikkert.

Dette ualmindeligt ubehagelige faktum, bør imidlertid ikke komme fremtidig forskning til skade, og reddede liv er nu engang vigtigere end røde øren i min kvalitetshåndbog. Og hvad der sker om 70 år, vil jeg tage stilling til til den tid ;-)

 • 0
 • 4
#5 Gert Madsen

bør imidlertid ikke komme fremtidig forskning til skade

Det er da meget godt at der bliver rusket lidt op i dette. Problemstillingen er mindst lige så gammel som "EDB". Og vi har set en langsom glidning mod ligegyldighed i forhold til beskyttelse af vore oplysninger.

Også forskerne må da kunne se, at de bruges som undskyldning for at andre faggrupper overvåger og snager.

 • 3
 • 0
#7 Mikael Ibsen

"Jo, men jeg har ikke afgivet data. Jeg gik til lægen!

Lagde du mærke til, om lægen havde en PC i nærheden ?

Selvfølgelig kan jeg se din pointe, og den er helt rigtig, men i det øjeblik noget bliver tastet ind i et eller andet system, ruller bolden, og kontrollen med det indtastede må betragtes som tvivlsom, uanset om vi kan lide det eller ej. Derfor anser jeg også idéen med at slette registre med udgangspunkt i en lovgivning, for naiv - der vil med altovervejende sandsynlighed stadig eksistere kopier, som nu bare er helt uden for kontrol.

 • 0
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere