Ulovlig patient-database skal slettes

12. december 2014 kl. 11:387
Ulovlig patient-database skal slettes
Illustration: Cetrea.
I årevis har Region Syddanmark samlet patientoplysninger i en ulovlig database. Nu skal informationerne slettes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I en database har læger i Region Syddanmark samlet oplysninger om patienter om bulimi, angstanfald og potensproblemer. Men det er ulovlig dataindsamling, og nu bliver databasen droppet. Det skriver DR.

De ulovlige personoplysninger er gemt i den såkaldte Dansk Almen Medicinsk Database - eller DAMD. DAMD må udelukkende gemme oplysninger om diabetes, KOL, depression og hjertesvigt.

Alle andre informationer, der er blevet lagret, er i strid med persondataloven, og databasen skal derfor slettes. Det meldte Region Syddanmark og Datatilsynet ud oven på et møde mellem de to institutioner.

Den omstridte database blev i november meldt til politiet af to praktiserende læger. De var urolige for, at de mange personlige oplysninger kunne misbruges af de 100.000 ansatte i sundhedssektoren, som har adgang til databasen. Dataindsamlingen var oprindeligt beregnet til brug i forskning i folkesundhed.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
15. december 2014 kl. 14:21

offentligt eller privat, har man dermed givet tilladelse til, at de må slås op på rådhuset port. Ikke officielt, men i praksis. Der findes ikke nogen måde at beskytte elektroniske data på. Måske 99,999 % men ikke 100 %. Hvorvidt data er afgivet frivilligt, under tvang - eller bare "indsamlet" er sagen uvedkommende.

Om det så er hackere, whistleblowere eller bare gnavne forhenværende medarbejdere, der er på gale veje, kan være ligegyldigt, intet kan skjules for evigt - og uautoriserede "sikkerhedskopier" er der nok flere af end de autoriserede, hvis data har været besværlige eller langvarige at indsamle. Som oftest lavet i en god mening - og opbevaret usikkert.

Dette ualmindeligt ubehagelige faktum, bør imidlertid ikke komme fremtidig forskning til skade, og reddede liv er nu engang vigtigere end røde øren i min kvalitetshåndbog. Og hvad der sker om 70 år, vil jeg tage stilling til til den tid ;-)

7
16. december 2014 kl. 10:48

"Jo, men jeg har ikke afgivet data. Jeg gik til lægen!

Lagde du mærke til, om lægen havde en PC i nærheden ?

Selvfølgelig kan jeg se din pointe, og den er helt rigtig, men i det øjeblik noget bliver tastet ind i et eller andet system, ruller bolden, og kontrollen med det indtastede må betragtes som tvivlsom, uanset om vi kan lide det eller ej. Derfor anser jeg også idéen med at slette registre med udgangspunkt i en lovgivning, for naiv - der vil med altovervejende sandsynlighed stadig eksistere kopier, som nu bare er helt uden for kontrol.

5
15. december 2014 kl. 15:31

bør imidlertid ikke komme fremtidig forskning til skade

Det er da meget godt at der bliver rusket lidt op i dette. Problemstillingen er mindst lige så gammel som "EDB". Og vi har set en langsom glidning mod ligegyldighed i forhold til beskyttelse af vore oplysninger.

Også forskerne må da kunne se, at de bruges som undskyldning for at andre faggrupper overvåger og snager.

1
15. december 2014 kl. 11:19

-- man ved jo aldrig helt, om sidstnævnte er 100 % lovligt i alle detailler, så væk med det - for en datasikkerheds skyld.

Enhver form for nyttig videnopsamling skal selvfølgelig først og fremmest opfylde lovgivningen, uanset den gavn fremtidens forskere, og dermed patienter kunne have fået af den opsamlede viden. Ordnung muss sein - og patienterne i anden række.

Om lovgivningen så er formålstjenlig på langt sigt, kan man jo altid fastslå senere - eller for sent - det er jo et rent politisk anliggende, og politiske beslutninger kommer naturligvis før sundhed. Tale før tænke.

Lovgivernes kompetencer på disse områder kan vi så tage op en anden god gang...

3
15. december 2014 kl. 14:03

Lad os i samme ombæring få omgjort den svinestreg som "arkiveringskopien" hos Statens Arkiver er. Jeg har ikke givet tilsagn om, at mine rejsningsproblemer er blevet lagt i DAMD. Endnu mindre, at mine børnebørn kan læse om dem i Statens Arkiver om 70 år.