Ukraines central bank advarer om nyt malware-angreb: Minder om NotPetya

Ukraisk cyber-politi frygter nyt angreb i forbindelse med landets uafhængighedsdag.

Ukraine var i sommer det første offer for den ødelæggende NotPetya-malware, der blandt andet kostede Mærsk-koncernen et milliardbeløb i tabt omsætning.

Nu advarer landets centralbank mod en ny type malware. Det skriver Reuters.

Malwaren spreder sig ifølge banken gennem Word-dokumenter, der er vedhæftet e-mails.

Læs også: NotPetya-cyberangreb koster Mærsk milliardbeløb

»Den ondsindede kodes natur, dens masseudbredelse, og det faktum at den ved distibutionstidspunktet ikke blev detekteret af nogen antivirus-software, tyder på, at dette angreb er forberedelse af et massivt cyberangreb mod forretningsnetværk hos ukrainske virksomheder,« skriver centralbanken i et brev til banker.

Ukraines cyber-politi samt landets sikkerheds- og forsvarsråd har bemærket, at Ukraine kan blive mål for angreb den 24 august, hvor landet fejrer sin uafhængighed fra Sovjetunionen.

Læs også: Efter NotPetya: Sådan bruger du netværket til at stoppe hackerne

Det er endnu ikke to måneder siden, at NotPetya-malwaren ramte adskillige af Ukraines myndigheder, banker og energiselskaber.

Ifølge flere sikkerhedsselskaber spredte malwaren sig gennem opdateringsfunktionen i et stykke software, som selskaber i Ukraine blandt andet bruger til at indberette skatteoplysninger.

Herfra spredte malwaren sig gennem VPN-forbindelser hos globale virksomheder som Mærsk, Merck, FedEx og WPP til kontorer i andre lande, heriblandt Danmark.

Læs også: NotPetya ser ud til at have spredt sig fra Ukraine via VPN

Mærsk, der måtte lukke ned for systemer i flere containerterminaler, har for nylig opgjort prisen for NotPetya til mellem 1,3 og 1,9 milliarder kroner i tabt omsætning.

Ukraine har siden officielt meldt ud, at man mener, at Rusland står bag angrebet. Centralbanken arbejder med Ukraines CERT-hold for at forhindre malware-spredning - blandt andet ved at dele information hurtigt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017