Ukraines central bank advarer om nyt malware-angreb: Minder om NotPetya

Ukraisk cyber-politi frygter nyt angreb i forbindelse med landets uafhængighedsdag.

Ukraine var i sommer det første offer for den ødelæggende NotPetya-malware, der blandt andet kostede Mærsk-koncernen et milliardbeløb i tabt omsætning.

Nu advarer landets centralbank mod en ny type malware. Det skriver Reuters.

Malwaren spreder sig ifølge banken gennem Word-dokumenter, der er vedhæftet e-mails.

Læs også: NotPetya-cyberangreb koster Mærsk milliardbeløb

»Den ondsindede kodes natur, dens masseudbredelse, og det faktum at den ved distibutionstidspunktet ikke blev detekteret af nogen antivirus-software, tyder på, at dette angreb er forberedelse af et massivt cyberangreb mod forretningsnetværk hos ukrainske virksomheder,« skriver centralbanken i et brev til banker.

Ukraines cyber-politi samt landets sikkerheds- og forsvarsråd har bemærket, at Ukraine kan blive mål for angreb den 24 august, hvor landet fejrer sin uafhængighed fra Sovjetunionen.

Læs også: Efter NotPetya: Sådan bruger du netværket til at stoppe hackerne

Det er endnu ikke to måneder siden, at NotPetya-malwaren ramte adskillige af Ukraines myndigheder, banker og energiselskaber.

Ifølge flere sikkerhedsselskaber spredte malwaren sig gennem opdateringsfunktionen i et stykke software, som selskaber i Ukraine blandt andet bruger til at indberette skatteoplysninger.

Herfra spredte malwaren sig gennem VPN-forbindelser hos globale virksomheder som Mærsk, Merck, FedEx og WPP til kontorer i andre lande, heriblandt Danmark.

Læs også: NotPetya ser ud til at have spredt sig fra Ukraine via VPN

Mærsk, der måtte lukke ned for systemer i flere containerterminaler, har for nylig opgjort prisen for NotPetya til mellem 1,3 og 1,9 milliarder kroner i tabt omsætning.

Ukraine har siden officielt meldt ud, at man mener, at Rusland står bag angrebet. Centralbanken arbejder med Ukraines CERT-hold for at forhindre malware-spredning - blandt andet ved at dele information hurtigt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere