Ukraine: Straffedomstol skal retsforfølge cyberangreb som krigsforbrydelser

16. august 2022 kl. 09:482
Den Internationale Straffedomstol
Illustration: justflix/Wikimedia Commons .
På hacking-konferencen Black Hat opfordrede lederen af Ukraines cybersikkerhedsorgan SSSCIP Den Internationale Straffedomstol til at retsforfølge Rusland for krigsforbrydelser begået i cyberspace.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lederen af Ukraines cybersikkerhedsorgan State Services for Special Communication and Information Protection (SSSCIP), Viktor Zhora, opfordrede på hacking-konferencen Black Hat, der blev afholdt i USA i den forgangne uge, til at Den Internationale Straffedomstol (ICC) retsforfølger de russiske cyberangreb som krigsforbrydelser.

Det skriver mediet Vice.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Da de fleste russiske kinetiske operationer (traditionel væbnet krigsførelse, red.) fokuserede på civil infrastruktur, og cyberoperationer, der understøtter dem, er nøjagtig den samme type ting, som rammer civil it-infrastruktur. Disse sager kan vi behandle som krigsforbrydelser i cyberspace,« siger Viktor Zhora til Vice.

Han var troppet op til konferencen for at samle international støtte til Ukraines cyberforsvar af den russiske invasion og for at minde cybersikkerhedsverdenen om, at cybersikkerhed er en global opgave.

Derudover beskrev han den ukrainske reaktion på det russiske cyberangreb fra 12. april, der havde til formål at nedbryde den ukrainske energiinfrastruktur ved at installere en malware, der skulle slette alle data på it-systemet, der driver infrastrukturen. En type angreb som Rusland ifølge Viktor Zhora efterfølgende uden held har forsøgt flere gange.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. august 2022 kl. 11:08

Det kommer ikke til at ske. For så åbner det op for at nogle andre nationer kommer til at sidde med skægget i postkassen. Og hvis Ukraine forsat vilbeholde deres støtte. Så det nok ikke en sag som skal forfølges alt for længe.

Ikke mange år siden at Iran blev ramt på deres infrastruktur iforhold til hacking. Og det vil ikke klæde de allierede at blive dømt for krigsforbrydelser. For så går FN først i opløsning

2
16. august 2022 kl. 11:51

Ingen af de primære aktører i krigen: Ukraine, Rusland og USA er med i ICC. Ukraine kunne jo starte med at ratificere Rom-statutten, hvis de ønsker at gøre brug af den i nogen sammenhæng.