Hovedårsagen er endnu ukendt, men onsdag eftermiddag gik 32 af TDC's største routere ned i forbindelse med, at teleselskabet var i færd med at omlægge systemerne for at ensrette driften i de nordiske lande.
»Selve rodårsagen kender vi ikke endnu, men det er en ændring, der er gået galt. Det ramte de 32 største routere, så det gjorde problemet værre,« forklarer funktionsleder Henrik Vestergaard hos TDC til Version2.
Nedbruddet ramte blandt andet SAS, der måtte udskrive boardingkort i hånden, og Aarhus Kommune, der hele onsdag eftermiddag var uden kontakt til medarbejdernes kritiske it-systemer.
TDC er i gang med at sørge for, at selskabets netværk i alle de nordiske lande, opererer på samme måde. I dag foregår eksempelvis overvågningen af erhvervskundernes drift forskelligt på TDC's egne netværk og de netværk, TDC har overtaget gennem opkøb.
De kunder, som blev ramt, var erhvervskunder med interne MPLS-forbindelser, der kører over TDC's netværk.
De 32 routere gik ned, fordi IP-adresserne i routningen blev dubleret mange gange, indtil hukommelsen blev fyldt op.
»Vi fik rettet fejlen efter 17 minutter, men derefter skulle vi genstarte routerne. Det kunne vi gøre centralt for routerne i Danmark, men der var nogle få routere i resten af Norden, hvor vi skulle tænde og slukke for dem,« fortæller Henrik Vestergaard.
Netværk med 1.400 routere
TDC's netværk består af cirka 1.400 routere, men fejlen ramte blot 32 af routerne, som til gengæld var de største routere, og det var grunden til, at mange kunder blev berørt af fejlen.
Onsdagens nedbrud betyder, at denne fase af TDC's migrering er rullet tilbage, og selskabets teknikere skal nu finde ud af, hvordan migreringen kan foretages, uden at nedbruddet gentager sig.
»Vi skal stadig have udført denne aktivitet, så det kommer til at tage nogle uger, fordi vi skal have kigget det igennem,« siger Henrik Vestergaard.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.