Ukendt CSC-fejl sender NemID-bestilling i sort

Bestillingsproceduren for den nye digitale signatur, NemID, har været nede i mere end et halvt døgn på grund af en CSC-fejl i pas- og kørekortregisteret.

Siden omkring klokken 18 onsdag har det ikke været muligt at bestille den nye digitale signatur, NemID, fra hjemmesiden nemid.nu.

Det skyldes en indtil videre ukendt fejl hos it-leverandøren CSC, der er underleverandør af it-systemerne til Politiets pas- og kørekortregister.

Ved bestilling af NemID skal brugeren oplyse til cpr-nummer og enten pas- eller kørekortnummer, men lige nu kan de sidstnævnte oplysninger ikke verificeres.

»Det er ikke muligt at lave opslag i pas/kørekort registeret. Derfor kan vi ikke tage imod din bestilling af NemID. Vi beklager og beder dig prøve igen senere,« lyder beskeden på NemID-hjemmesiden.

CSC arbejder på at løse problemet

Hos DanID, der står bag NemID, bekræfter man, at den bebrejdende pegefinger skal rettes mod CSC.

»Det er i hvert fald vores foreløbige diagnose, og CSC arbejder på højtryk for at løse problemet,« siger kommunikationschef i DanID, Jette Knudsen, til Version2.

Jette Knudsen oplyser, at DanID modtager statusopdateringer time for time fra CSC. Men der er endnu ikke nogen prognose for, hvornår problemet ventes løst.

Version2 har rettet henvendelse til CSC for at få en uddybende forklaring på problemerne og følger op, når der er nyt i sagen.

**Opdatering kl. 11.07: ** Kommunikationschef Jette Knudsen, DanID, meddeler, at der nu atter er forbindelse til pas- og kørekortregistret. Fejlmeddelelsen om det tidligere problem bliver nu fjernet hurtigst muligt fra NemID-hjemmesiden.

Version2 afventer stadig en kommentar fra CSC.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Niels Kleberg

Jeg har ikke travlt med at få udlevet en papirbaseret huskeseddel til min adgang til offentlige services, etc., men synes alligevel at jeg ville bestille mig lidt NemID.

Så sker der det fuldstændigt mærkelige at jeg ikke kan bruge min Digitale Signatur til at bestille NemID. Er der nogen der lige vil forklare mig hvordan det hænger sammen?

Er Digital Signatur ikke juridisk bindende og entydigt mig og alt det der?

 • 0
 • 0
#3 Lars Sommer

Det burde du da også kunne via deres hjemmeside? Det bliver jeg i hvert fald tilbudt.

Jeg får den der tidligere medieomtalte fejlside med at NemID måske er under angreb osv, efter jeg har indtastet koden til min Digitale Signatur. Men det lader til at muligheden ligger der.

(Hvis du forresten er utilfreds med papkortløsningen kan du overveje at bestille løsningen for blinde. Så bliver man ringet op af en robot, der fortæller een sin engangskode i stedet. Det har jeg bestilt for lige at teste.)

 • 0
 • 0
#5 Stephen Aaskov
 • Og med stubbe der kan påtrykke systemet diverse ændringer i forbindelse med eksterne afhængigheder.

Det minder om fejlen med opslag i CPR registeret, hvilket leder en til at tro der er tale om noget mere symptomatisk end blot "en fejl hos CSC"

 • 0
 • 0
#6 Morten Andersen

Hej Lars,

får du stadigvæk (d.d.) tilsendt fejlsiden med at NemID er under angreb? Det lyder ubehageligt, jeg troede problemet var løst.

Jeg har konstateret en fejl i hændelsesloggen. Blot man har et par enkelte transaktioner på en dag, har man ikke mulig for at se denne dags log - man får at vide at der er for mange poster! Selvom der altså kun er tale om en lille mængde. Andre der har samme problem?

 • 0
 • 0
#7 s_ mejlhede

Lars Sommer, (Hvis du forresten er utilfreds med papkortløsningen kan du overveje at bestille løsningen for blinde. Så bliver man ringet op af en robot, der fortæller een sin engangskode i stedet. Det har jeg bestilt for lige at teste.)

Det prøvede jeg også, og fandt en fejl, Der står at man kan bruge enten Pas eller Kørekort, men når man kommer ind og skal bestille, får man kun mulighed for at bruge Pas.

 • 0
 • 0
#9 Lars Sommer

får du stadigvæk (d.d.) tilsendt fejlsiden med at NemID er under angreb?

Nej det er 2-3 dage siden jeg prøvede nu, og fik den fejl.

Jeg valgte så at ville afhente mit NemID hos Borgerservice i stedet, hvorefter bestillingen gik fint igennem. Så nu kan jeg meget naturligt ikke køre bestillingen igennem længere (Siden siger ganske korrekt at jeg allerede har bestilt)

(Jeg ringede til Borgerservice i dag, og brevet er ankommet. Dog til et helt andet borgerservice-center end jeg bad om, så det skal lige eftersendes en tur).

Vi kan her hjemme heller ikke teste om min kæreste får fejlbeskeden om at siden måske er under angreb, for hun får en besked om at hendes CPR-nummer er ugyldigt inden vi når så langt..

 • 0
 • 0
#10 Søren S. Nielsen

...at skrive noget med CSC der igen snubler i et stort offentligt projekt. Så i stedet vil jeg tage positiv-hatten på og fremhæve nogen af de store projekter de har løst uden større problemer.

Øhm... er der nogen af Jer der har hørt om noget de har lavet godt? Vågner stadig indimellem badet i koldsved efter et mareridt om da "Det Grønne System" var en del af mit supportområde.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere