Uheldig dansk startup må opgive sit navn til amerikansk konkurrent

30. marts 2015 kl. 21:2122
Iværksætterne bag smartlåsen Sesame blev taget med bukserne nede, da en amerikansk konkurrent kom dem i forkøbet. Danskerne har nu skiftet navn og vil forsøge at generobre det tabte.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danske Sesame Labs har valgt at afstå fra det fortryllende navn på firmaets smartlås. Navnet refererer til de magiske ord »Sesam, Sesam luk dig op« og skulle oprindelig være med til at markedsføre designer-smartlåsen over hele verden.

Iværksætterne lancerede oprindelig Sesame-smartlåsen i en crowdfunding-kampagne på IndieGoGo, men måtte hurtigt lukke den ned igen, da uheldet ramte dem.

Det viste sig, at en amerikansk smartlås-konkurrent, havde lanceret et lignende produkt med præcis det samme navn på crowdfundingsiden Kickstarter kun få dage inden. Amerikanernes crowdfunding kampagne har allerede indsamlet over 5 mio. kr., mens danskerne måtte lukke deres kampagne ned med under 30.000 kr. indsamlet.

Den danske smartlås kommer derfor til at hedde Friday fra nu af, mens firmaet kalder sig Friday Labs. Og så er smartlåsen netop blevet relanceret i en ny crowdfunding-kampagne på IndieGoGo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har på rekordtid måttet lave et nyt brand. Det er bare virkelig uheldig, at vi havde det samme navn,« siger Friday Labs’ adm. direktør, Marcus Tempte, til Version2.

Skifter navn trods registreret varemærke

Danskerne havde oprindelig registreret ‘Sesame’-varemærket i USA før amerikanerne lancerede deres smartlås. Alligevel har de danske iværksættere valgt at bide i det sure æble og skifte navn. Når først et navn har bidt sig fast i folks bevidsthed, er det svært at ændre.

»Vi ville jo ikke kunne gå ud til Techcrunch (amr. teknologimedie, red.) og sige ‘Hey, I har lige skrevet om smartlåsen Sesame. Her er vores Sesame, som også er en smartlås,« siger Marcus Tempte.

Med det nye navn Friday vil de danske iværksættere sende et signal om et stilrent og venligt produkt med et ord, som folk har et positivt forhold til, fortæller den adm. direktør.

Dermed forsøger han også at lægge afstand til tidligere smartlåse, der har været mere ‘nørdede’ i udtrykket, men ikke så tilgængelige for mainstream-brugere.

»Vi kan ikke hedde hardcore mega-locktron. Det handler om, at vi forsøger at gøre noget med de æstetiske sider af produktet. Forbrugerelektronik behøver ikke at være grimt,« siger Marcus Tempte.

Smartlås med kryptering på ‘bankniveau’

Friday smartlåsen er designet af det prisvindende danske arkitektfirma Bjarke Ingels Group (BIG), som blandt andet skal stå for Google’s nye hovedkvarter.

Med smartlåsen er det første gang, BIG forsøger sig med at designe forbrugerelektronik. Der forlyder dog ikke noget om, hvorvidt Google vil gøre brug af den danske opfindelse på selskabets kommende kontorer.

»Mange intelligente dimser i hjemmet er blevet kritiseret for at være fyldt med for mange fiduser, klodsede og for svære at installere og bruge,« siger Jakob Lange, der er designchef for Friday smartlåsen og står i spidsen for arkitektfirmaets teknologi-division BIG Ideas.

Spørgsmålet er, om den danske smartlås vil kunne klare skærene i et marked, hvor flere og flere smartlåse kommer til. Udover amerikanske Sesame, er der også andre konkurrenter som Goji og August.

Friday smartlåsen fungerer ved, at man installerer den oven på vrideren til ens normale lås. Det er derfor ikke nødvendigt, at skulle pille låsen fra hinanden, som tilfældet ofte har været med de tidlige smartlåse.

Smartlåsen bliver derefter parret via bluetooth med de smartphones, som ejeren vil give adgang til hjemmet. Herefter kan den åbne døren, når telefonen kommer i nærheden af døren. Samtidig er det også muligt at koble smartlåsen op på hjemmenetværket, så man kan fjernstyre døren.

Det åbner også en risiko for, at låsen bliver hacket. Friday Labs beskriver selv sikkerheden som ‘kryptering på niveau med bankerne’ uden dog at specificere det nærmere.

Siden relanceringen af crowdfunding-kampagnen, har de danske iværksættere sat prisen på Friday-smartlåsen ned, så den koster knap 700 kr., hvis man forudbestiller den på IndieGoGo. Hertil skal lægges 350 kr. i fragt til Danmark. Når den kommer ud i butikkerne, vil prisen ligge på omkring 1.700 kr.

Den amerikanske Sesame smartlås er 350 kr. billigere i handlen, men koster nogenlunde det samme i crowdfunding-kampagnen.

Friday vil efter planen blive sendt ud i tredje kvartal af 2015. Kampagnen kan ses her.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
31. marts 2015 kl. 16:58

Lige nogen kommentar der fra, de er lidt bedre end mig til at formulere sig. " "It’s ugly and doesn’t do anything the more established (and nice looking) August doesn’t do. Also, naming it after a day of the week reminds me too much of August. Plus, as someone already pointed out, this is a reposted video, which means double dipping,

https://www.indiegogo.com/projects/sesame-smart-lock

Now you are trying to use another name to rip off August’s branding by the name Friday. Do you want to copy them because they just raised $38M? " og

"There is so much wrong with this thing anyway… wifi is a battery hog as we all know Kwikset Kevo, Lockitron Bolt, August all have separate wifi bridge, these guy don’t know engineering. I can’t believe people are buying this. Does your wifi feature really work? Or do I need to change battery EVERY MONTH? " og "https://www.indiegogo.com/projects/sesame-smart-lockYou guys launched before with a different price. Why did you shut it down? How would I know this won’t happen again and the price would just drop to 20 or something stupid?"

og

"Other smart locks have Bluetooth keyless entry as well, which doesn’t work most of the time. What makes this suck less?"

og

"Get a phone update and risk not being able to access your home, no thank you."

8
31. marts 2015 kl. 12:23

Synes der mangler 2 relativt vigtige informationer på kampagne-siden.

  1. Hvor lang tid holder det indbyggede batteri, og hvordan oplades det?

  2. Hvordan er det lige den låser op for døren? i bunden står der at den låses op med et tryk på telefonen, men i videoen gør den det automatisk ved nærhed. Og hvis man bare går rundt inde i sit hus, vil låsen så hele tiden låse/låse op?

4
31. marts 2015 kl. 10:52

Har de løst problemnet med at deres produkt slet ikke virker på den største del af de Danske døre. Slet ikke nye ? Det vil jeg mene er den største killer for dette projekt. At det ikke virker !

Det jeg henviser er til, er alle de typer døre hvor håndtaget skal løftes før der kan låse.

Det produkt de vil crowdfunding er lavet, og sælges på oprydnings udsalg til 500,- kr. Da det ikke vil virker i Danmark.

Synes din dækning er meget ensidigt, og virker mere som reklame end en artikler. Tror ikke du selv har aktier i de her sager, så spørger på en anden måde.

Er du du måske selv alt for tæt på dette miljø, til at du kan dække det objektiv. Hvis man kender de personer man skriver om personligt kan det være svært at skrive negativ om dem, også hvis man skal beholde sit gode forhold til dem ?

Så det blev til 2 spørgsmål til artikkelen, et til dig, og et om produktet.

Du skal ikke beskyde mig for at komme med shitstorm, når man skal "sælge skinnet, før bjørnen er skudt" , og så ikke kan finde en bjørn, og heller ikke har noget at skyde med. Så står man på første række til at få nogen klø. Når den første entusiasme har lagt sig. Når salggas men har prøvet at sælge sit projekt på, ikke har hold i virkeligheden. Når man viser, at man ikke evner at lave alt det man påstår. Her er det jeg så siger at ordsproget fra kejserens nye klæder passer bedre.

6
31. marts 2015 kl. 11:19

Hej Bent

Nej, jeg har hverken aktier i sagerne, og jeg kender heller ikke iværksætterne personligt.

Det står beskrevet i den første artikel om Sesame, at den ikke virker på alle låsene. Der er ikke nogen, der påstår, at det virker på alle låse.

Jeg vil ikke begive mig videre ud i metafor-snakken, så lad os holde os på det konkrete plan.

Fortsat god dag.

14
31. marts 2015 kl. 16:38

Jeg vil ikke begive mig videre ud i metafor-snakken, så lad os holde os på det konkrete plan.

Så er artiklen meget overfladisk, og tilgangen om navngivning lige så uvæsentligt. Når der ikke er spørgsmål som

  • Hvorfor skal der bruges crowdfunding på et produkt der allerede findes ?
  • Hvad kan det her produkt i forhold til produkter der allerede findes ?
  • Tror man selv på at man kan sælge et dyre produkt, dessign kan ikke give svaret, Jacob Jensen til 500,- kr. Som kan bestilles og købes nu.
  • Produktet virker ikke til over 90% af døre, og slet ikke på nogen nye.
  • Hvad er ideen, hvis man alligevel skal have nøgle med, hvis den løber tør for strøm. Nu skal man have aktiveret BT og have sin nøgle med.
  • Hvor langtid holder batteriet ,før man skal lægge 100,- kr. til nye ?

Det første spørgsmål er jo også det vigtigste, og et du måske kunne have vendt til en anden overskrift som.

crowdfunder, prøver at score kassen på allerede bestående, og udviklet produkt.

Den overskrift må du godt bruge.

18
6. april 2015 kl. 10:07

Så det godt - bagefter. Men nu er den heldigvis købt på nettet, så jeg kan jo bare returnere den inden for 14 dage, hvis det er helt galt ;-)

Mener ikke du kan det efter de nye EU indkøbs regler ?

Men kan se at der gives en prøve tid på 3 uger på produktet, det er nok en uge før batterier skal skriftes. Samt Imerco har bedre regler end købe loven, så ingen problem her.

Husk de nye regler, Du har stadig 14 dages returret.

Men hvis du bruger varen, og den er blevet mindre værd, skal du selv betale den andel..

Jeg synes det lyder fornuftigt også som køber, for mange har misbrugt reglerne. Men man er måske kommet for langt i den anden grøft, med de nye regler.

19
6. april 2015 kl. 17:08

Nu har jeg så haft den monteret - med en del besvær. Godt nok har jeg låsen over håndtaget, men der skulle nogen kunstgreb til at få den monteret - men nuvel, det gik.

Værre var det så bare at min Samsung S4+ 9 ud af 10 gange ikke kunne forbinde med låsen - dvs man skulle stå og bøvle i 5-10 minutter for at få den låst op.

Har skrevet til dem her i påsken og afventer et svar i morgen - enten skal jeg have en anden eller også skal jeg have pengene igen.

21
10. april 2015 kl. 09:01

Skriv når du har erfaring, det ser ud til at det er denne indmad, eller ligende de vil sælge under navnet Friday.

Fik et svar onsdag om at det kunne de sørme ikke forstå, for deres udvikler havde selv en Samsung S4 Mini (jeg har en S4+) og den virkede fint og jeg skulle lige sikre mig at jeg ikke have andet bluetooth udstyr til, for det ville forstyrre.

Jeg svarede så inden for en time, at jeg ikke havde andet udstyr til, lige netop for kun at teste en ting af gangen. Rykkede så i går, torsdag, og fik svaret at de afventede svar fra deres udvikler - så håber på svar i dag.

Men indtil videre er jeg ikke imponeret over supporten.

22
18. april 2015 kl. 18:51

Så opgav jeg Mylock.

Deres support vendte aldrig tilbage så jeg anskaffede mig en ny tlf - god undskyldning for at komme op på en S5 :-)

Men lige lidt hjalp det - stadig problemer med at connecte.

Byttede den så til en ny i den lokale Imerco men den havde samme problem så nu er den også returneret og jeg har fået alle mine penge igen.

Så en tommelfinger ned herfra til Mylock.

12
31. marts 2015 kl. 13:47

"Tak for det - har allerede bestilt en - til 500 kan det ikke gå helt galt :-)"

JO husk batterier. De er lidt dyre :-(, men prøv ebay.com

13
31. marts 2015 kl. 14:30

JO husk batterier. De er lidt dyre :-(, men prøv ebay.com

Bestilte dem i samme omgang hos Imerco - de er OSSE på tilbud til "kun" 60 kr, så gad ikke lige bruge Ebay, men hvis de skal koste 130 kr normalt, finder jeg dem nok på Ebay næste gang :-)

Og kan se at de 60 kr for 4 stk hos Imerco faktisk er billigt, selv i forhold til Ebay :-)

3
31. marts 2015 kl. 10:42

Hej Peter

Det er rigtigt, at Friday Labs er registreret i England, hvor deres adm. direktør sidder. Grunden til at jeg kalder det et dansk startup er, at idéen udsprang og er blevet udviklet i Danmark, de fleste af medarbejderne sidder i Danmark (i Founders House på Islands Brygge) og så er begge af firmaets partnere (BIG og D Line) danske. Når interessante initiativer udspringer af Danmark, så synes jeg, de er værd at beskrive. Det håber jeg, du er enig i. Men derfor kunne jeg godt have gjort det klarere, at firmaet er registreret i England.

Bent ->

Jeg forstår ikke din skepsis mod den måde at udvikle forretning på, hvor man løbende udvikler produktet mens man prøver at få det solgt. Tænk på hvor mange iværksættere der falder på r*ven, fordi de har brugt år og dage på at udvikle et produkt, som det så viser sig ikke sælger. Crowdfunding er en måde man kan prøve sine idéer af og få løbende feedback fra brugerne, som så kan integreres i det endelige produkt. Denne iterative tankegang skulle gerne munde ud i noget, som forbrugerne har brug for.

At Friday Labs skulle være mere interesserede i at få penge fra crowdfunding end at udvikle deres produkt må stå for din egen regning.

Jeg synes det er spændende at forstå og beskrive, hvordan iværksættere arbejder. Derfor skriver jeg både historier om fiaskoer og succeser, og hvis du mener, at jeg har oversolgt noget, så vil jeg gerne høre nogle argumenter for det. Det er min ambition at skrive nogle historier, som man kan inspireres og lære af, og hvis du ikke mener, at det er tilfældet, så er jeg meget interesseret i at høre hvorfor.

Mht. varemærket Sesame så er det ikke korrekt, at de har skiftet navn, fordi amerikanerne registrerede varemærket først.

Det bliver lidt teknisk, og derfor er jeg ikke gået i detaljer med det i artiklen.

Danske Sesame Labs har registreret 'Sesame' varemærket internationalt den 14. januar 2015. (Søg på serienummer 86547688 på det amerikanske varemærke-kontors hjemmeside: http://tmsearch.uspto.gov/bin/gate.exe?f=tess&state=4809:2g3q94.1.1)

Amerikanske Candy House har så registreret 'Sesame' varemærket den 4. februar 2015 (serienummer: 86524538). Det er rigtigt, at hvis man kigger på 'filing date', så kom amerikanerne først (her er danskerne først registreret den 26. februar).

Grunden til at Sesame / Friday Labs alligevel kom først er, at de har registreret varemærket internationalt den 14. januar ('priority date') og det betyder, at varemærket er gældende i alle medlemslande af "Paris Convention for the Protection of Industrial Property" (heriblandt Danmark og USA) fra den dato, selvom den lokale 'filing date' skulle være senere.

Så når Friday Labs forklarer, at de alligevel har skiftet navn, så hænger det snarere sammen med, at amerikanske Sesame på trods af varemærket alligevel har fået navnet til at hænge sammen med deres smartlås i folks bevidsthed på grund af den store interesse for deres crowdfunding-kampagne. Og det kan være svært at gøre indsigelse mod lige meget hvor god en advokat, man har.

Bedste hilsner, Elías, V2

7
31. marts 2015 kl. 12:06

Grunden til at Sesame / Friday Labs alligevel kom først er, at de har registreret varemærket internationalt den 14. januar ('priority date') og det betyder, at varemærket er gældende i alle medlemslande af
"Paris Convention for the Protection of Industrial Property" (heriblandt Danmark og USA) fra den dato, selvom den lokale 'filing date' skulle være senere.

Hvis du læser flere af kommentarerne til din tidligere tråd om Sesame locks ville du opdage at problemet ikke er den indbyrdes kamp mellem de to nystartede virksomheder, men at der i forvejen er over 100 registreringer indeholdende "sesame" i de samme NICE-klasser (9 og 42) som der nu søges i. F.eks. har låsekoncernen ASSA-ABLOY, som ejer danske RUKO haft registreret varemærket "Digital Sesame" siden 2009.

2
30. marts 2015 kl. 23:02

Den her bjørn man skal have solgt før den er skudt. Selv om jeg ikke kan forstå man skal bruge en crowdfunding til produkter der allerede findes mange af.

Hvad er grunden til at V2 agere mikrofonholder for nogen, som mere synes interesseret i pengen fra crowdfunding, end i at udvikle et produkt.

Og Elías Christian Lundström du ved da godt fra den gamle tråd at det ikke er alt det vrøvl om uheld med samme navn, det er på grund af at varemærket er registret. Hvorfor gengiver du så igen alt det salgsgas der kommer fra den kant ?

http://www.version2.dk/artikel/startup-land-vanvittigt-uheld-rammer-danskudviklet-smartlaas-89437#comment-301969

Synes du har mange artikler om iværksætter, som du prøver at sælge som succes, mens det fra os på side linjen mere ligner fiaskoer.

http://www.version2.dk/artikel/derfor-arbejder-airtame-ivaerksaettere-op-til-100-timer-om-ugen-105973#comment-303186

Er det fordi de er nøgne, og ikke har solgt skinnet. Mens brønden er brændt

1
30. marts 2015 kl. 21:49

Elías, hvorfor bliver du ved med at kalde det "danske Sesame Labs" i dine artikler? Som jeg allerede gjorde opmærksom på i kommentarerne til din tidligere artikel om samme firma, så er Sesame Labs [nu Friday Labs] ikke et dansk firma, men engelsk.

Ifølge deres varemærkeansøgning her: http://onlineweb.dkpto.dk/pvsonline/Varemaerke?action=104&sagID=VA%202015%2000102Så er Sesame Labs et engelsk firma, hjemhørende i Sawbridgeworth tæt ved London Stansted Airport:

<strong>Ansøger 1</strong>
Firma: Sesame Labs Limited
CVR :
attention :
Adresse: First Floor, 30 London Road, Sawbridgeworth
Adresse: CM21 9JS Hertfordshire
Land: GB
Telefon:
Telefax:
E-mail:

Samme virksomhedsadresse fremgår også af dette britiske virsomhedsregister: http://www.endole.co.uk/company/09220981/sesame-labs-limited

Deres Indigogo side som du selv linker til i artiklen angiver også deres lokation som "London, United Kingdom".