To uger forsinket: Nu kan Smittestop-app registrere lyntest-svar

7 kommentarer.  Hop til debatten
To uger forsinket: Nu kan Smittestop-app registrere lyntest-svar
Illustration: Falck.
Prøvesvar fra de private udbydere af lyntest indberettes nu til den fælles mikrobiologidatabase. Det betyder, at borgere med positive testsvar fra private kviktestleverandører kan melde sig smittet via Smittestop-appen.
17. februar 2021 kl. 10:42
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tidligere har det ikke været muligt for borgerne med et positivt svar på en kviktest fra en skurvogn på en parkeringsplads at melde sig smittet i den omdiskuterede Smittestop-app. Problemet skulle ifølge Sundheds - og Ældreministeriet have været fikset ved udgangen af januar måned, men det er altså først her fra midten af februar, at svarene fra de private testudbydere bliver registreret i den fælles mikrobiologidatabase (MiBA).

Det oplyses på Smittestops hjemmeside.

Der kom for alvor fokus på muligheden for at registrere de positive svar fra kviktest, efter at de blev indsat som et afgørende våben i kampen mod corona-smitten op mod jul sidste år.

Den gang var det ikke muligt at registrere lyntestsvarene, hvilket førte til, at kviktest-indsatsen de facto var afkoblet fra den smitteopsporing, der foregik via Smittestop-appen, der ellers er blevet hentet af flere end 2,1 millioner danskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har været vigtigt at sikre, at kun folk, der rent faktisk er smittet med coronavirus, kan melde sig smittet på appen, der er udviklet i samarbejde mellem Sundheds- og Ældreministeriet, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Digitaliseringsstyrelsen og endelig leverandøren Netcompany.

Det understreges i meddelelsen, at prøvesvarene fra de private leverandører løbende vil tikke ind i appen, i takt med at testvirksomhederne bliver koblet op på systemet og begynder at overføre data til MiBA.

Men allerede nu er de første svar fra nogle udbydere tilgængelige. Data fra udbyderne vil blive overført mindre så hyppigt, hvilket betyder, at man som borger kan risikere på trods af en positiv lyntest ikke at kunne melde sig smittet i appen, før data er overført.

Først derefter kan smitteopsporingen via appen reelt set begynde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Data fra de første udbydere er tilgængeligt i appen fra i dag
- Følgende testleverandørers data er tilgængeligt i app på nuværende tidspunkt:
- Aleris-Hamlet Hospitaler A/S
- Falck A/S
- CareLink A/S
- Virustest.Nu ApS
- Waterfront Doctors Corporate ApS
- SOS International

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
18. februar 2021 kl. 11:34

Jeg mindes at det er 15 minutter man skal være i nærheden af en smittet for at blive registreret.

Jeg tænker lidt om de test-køer måske kan afstedkomme nogen interessante konsekvenser - for alt andet lige forventer jeg at der er flere positive i og omkring et test-center end andre steder. Det kan selvfølgelig også være at man stadig står for langt fra hinanden.. men da jeg var inde og blive testet ved Falck stod folk og ventede udenfor på en parkeringsplads og det var da ikke nødvendigvis alle der holdte hele to meters afstand..

6
18. februar 2021 kl. 11:03

Smittestopappen registrerer hvem man har været i nærheden af de sidste 14 dage og som også har smittestopappen. Dataene oplagres lokalt på mobilen. Kan man ikke få oplyst hvor mange det drejer sig om? Det vil jo give et fingerpeg om, hvor stor ens "boble" er.

5
17. februar 2021 kl. 21:09

Ja, men spørgsmålet er, hvor stor skaden er i praksis. Der er jo i forvejen alt for få, som får advarsler via det system.

Tilliden til appen er, som du selv er inde på, i forvejen meget lav. Hvis alle og enhver kan melde sig smittede (ved et uheld eller for sjov) uden verificering skulle vi da først høre tillidsnedbrydende historier om at den gamle tante havde sendt hele familien i isolation ved et uheld, eller at den unge teenager var sur på familien og havde udløst en isolering for at "straffe" de andre.

4
17. februar 2021 kl. 16:02

Fordi der er en frygt for at nogen kunne finde på at melde sig smittet “for sjov”

Ja, men spørgsmålet er, hvor stor skaden er i praksis. Der er jo i forvejen alt for få, som får advarsler via det system.

Se det så i forhold til forsinkelsen på 2 måneder, og at folk som testes i udlandet stadig ikke kan melde sig smittet. Plus forsinkelsen i systemet, som der tales om i artiklen.

Man kunne jo have sat en kontormedarbejder til at lave en stikprøvekontrol af 100 personer efter 14 dage. Hvis flere end 5 havde "lavet sjov", så lav en mediekampagne om at det altså er strafbart, fx.

3
17. februar 2021 kl. 13:29

Fordi der er en frygt for at nogen kunne finde på at melde sig smittet “for sjov”. Ret ufedt vil de fleste nok mene, men desværre ikke urealistisk. Derfor skal man lige forbi MIBA inden man kan melde sig positiv.

2
17. februar 2021 kl. 13:18

Der står "Det har været vigtigt, at sikre, at kun folk der rent faktisk er smittet med coronavirus kan melde sig smittet på app’en"</p>
<p>Men hvorfor? Man angiver jo sit CPU-nummer, hvilket forhindrer at en enkelt person kan "floode" systemet med en masse falske positiver.

Mja. En enkelt er næppe noget problem, men hvis 1000 eller 10000 personer gør det kunne det gå hen at give en uhensigtsmæssig belasting af test-kapaciteten. Selvom det ikke giver den store mening når myndighederne nu vil ha folk til at lade sig teste to gang ugentligt, så vil en stor del alligevel blive testet.

/Henning

1
17. februar 2021 kl. 11:24

Hvorfor kan man ikke bare selv angive, at man er smittet?

Der står "Det har været vigtigt, at sikre, at kun folk der rent faktisk er smittet med coronavirus kan melde sig smittet på app’en"

Men hvorfor? Man angiver jo sit CPU-nummer, hvilket forhindrer at en enkelt person kan "floode" systemet med en masse falske positiver.

Og hvad er worst case, hvis et par enkelte borgere ved en fejl skulle angive en falsk positiv? Worst case er vel bare, at et par flere personer får en notifikation og lader sig teste.