Ugens karriereskifte: EU's konkurrence-advokat går til Apple

Tidligere bekæmpede han Microsofts dominans i Europa for EU. Nu flytter Per Hellstrøm til Californien som lobbyist for Apple.

Normalt beskæftiger Version2 sig ikke meget med jobudnævnelser men Per Hellstrøms et års bevilgede orlov hos Apple springer i øjnene. De, der husker ti år tilbage, vil genkende svenske Per Hellstrøm som en bidsk advokat for EU Kommissionen i højtprofilerede monopolsager mod Microsoft.

Ifølge Wall Street Journal skriver Hellstrøm nu på sin Linkedin-profil, at han skal tilbringe den nærmeste fremtid hos Apple i Californien som senior director for competition and government affairs.

Skiftet kommer i en tid, hvor Apple allerede er på kommissionens radar. Dels i en sag fra 2012 hvor Apple indgik forlig med kommissionen, der ikke brød sig om det amerikanske selskabs prissætning af e-bøger. Senest har opslidende patentsager mellem blandt andre Samsung og Apple medført skarpe bemærkninger fra EUs konkurrencekommissær Joaquin Almunia, der har sagt, at virksomheder (der ikke overholder ophavsrettigheder og patenter) risikerer at mærke den fulde styrke af Europas konkurrencelovgivning.

Endelig byder næste år på et spændende forløb med EU-valg og en ny kommission.

Neelie Kroes gik i sin tid efter Microsoft og selskabets Internet Explorer, da hun fra 2004 var konkurrencekommissær. Hendes afløser i 2010, Joaquin Alumunia, har brugt en stor del af sin tid til at gå Googles dominerende position inden for søgning. Som ren spekulation bemærker Wall Street Journal, at den der overtager Aluminas portefølje (hvis ikke han forlænges med en ny periode i år) måske føler trang til at finde sin egen amerikanske teknologigigant at kaste sig over.

Kommissionen oplyser, at den forsøger at sikre sig mod karriere-skifte af den slags Per Hellstrøm nu forfølger. Dels lukker døren som oftest bag ryggen på en medarbejder der “skifter side”, som talsmand for kommissionen Antoni Gravili formulerer det. Der er altså ikke tale om en svingdør, lader han forstå. Og dog.

I Hellstrøms tilfælde er der dog endnu en interessant detalje, idet han har bedt om døren i det mindste kan blive holdt på klem. Således har han ansøgt og fået et års ulønnet orlov til at arbejde for Apple og kan derefter vende tilbage til kommissionen på visse betingelser.

Dels må han ikke involvere sig i nogle af de sager, han har arbejdet med i kommissions afdeling for konkurrence og monopol-overvågning. Endelig må han ikke lobbyere i kommissionen på områder, der kan medføre interessekonflikt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere