Ugens it-profil efterlyser flere teknik-blogs

Version2-læser Loke Dupont arbejder med video encoding og DRM i Xstream, elsker Poul-Henning Kamps blog - og så gerne flere teknologiorienterede blogs på Version2.

[>>media:12600_media_small |Loke Dupont, Head of Services i Xstream]

Hvad arbejder du med i det daglige?

Jeg arbejder med online video distribution, mere specifikt Web-TV og filmudlejning online. Jeg er ansat i Xstream A/S som Head of Services, hvilket betyder jeg er ansvarlig for vores video encoding og DRM (rettighedsbeskyttelse). Derudover har jeg udviklet de fleste af vores Microsoft Silverlight-baserede playere.

Xstream har været med til at lave blandt andet nutv.dk, som er SBS' online videoportal, hvor man for nylig sendte Big Brother 24 timer i døgnet og comoyo.no, som er Telenors nye online content portal i Norge. På begge disse projekter har jeg udviklet Silverlight playeren og implementeret DRM teknologien PlayReady til at styre rettigheder for indhold.

Hvordan benytter du Version2?

Jeg bruger Version2 til at få overblik over danske og til en vis grad udenlandske it-nyheder. Derudover plejer jeg at læse et par af de blogs der er på sitet, heriblandt Poul-Henning Kamps, hvor der som regel altid er en livlig debat. De nyheder, jeg hæfter mig mest ved, er nok dem relateret til it-politik eller dem, der rammer mit fagområde.

Hvilke it-udfordringer sidder du med i hverdagen?

Den primære udfordring, jeg sidder med, vil være mobilplatforme. Alle vil gerne være tilgængelig på dem, men generelt kræver indholdsudbyderne beskyttelse af deres indhold på disse platforme også, og det kan være ret tricky og ret dyrt. Oven i dette kommer så fragmenterede platforme med flere forskellige OS-versioner og hardware. Heldigvis er Adaptiv Streaming efterhånden ret udbredt, hvor streamen kan tilpasse sig til både den tilgængelige båndbredde og skærmopløsning, men DRM er stadig ret kompliceret.

En anden udfordring i øjeblikket er Connected TV/Smart TV. Connected TV er jo nogle interessante enheder til afslappet filmvisning, da det er indbygget i TV'et og derfor ikke kræver en ekstra boks. Her er udfordringen lidt ligesom i mobilmarkedet, at der er en række forskellige
producenter med mere eller mindre hver deres system og featuresæt, og det gør det heller ikke nemmere, at dette ydermere er opdelt i årgangen på TV'et.

Hvilken blog er din favorit på Version?

Det må helt klart være Poul-Henning Kamps. Diskussioner på den blog er i særklasse på sitet, om ikke andet så på grund af diskussionerne i debatten til den. Derudover har Peter Tofts blog haft en interessant serie om forskellige personer der arbejder med Open Source på hver sin
måde, den var ret interessant.

Hvad kunne du tænke dig at læse mere om på Version2?

Naturligvis kunne det jo være interessant med lidt mere om videoteknologi, men det dækkes rimelig godt af branchesites. Så egentlig tror jeg, at jeg ville foretrække flere tekniske blogs og så ellers fortsætte med omtrent den nyhedsdækning, der er nu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Pascal d'Hermilly

Velkommen som blogger på version 2 :-) Hvor er i på vej hen teknisk nu hvor microsoft i praksis har opgivet silverlight og dets udbredelse platformmæssigt er så ringe? Ser du nogen iøvrigt nogen trends omkring DRM. Er det noget der er på vej frem eller tilbage? Jeg går ud fra at XStreams force er know-how og infrastruktur. Ville en player i html5 give lige så mange seere som Silverlight og ser du et skift her? Mvh Pascal

 • 1
 • 2
#2 Loke Dupont

@Pascal Jeg er nu ikke blevet blogger, men tak alligevel :)

Udbredelsen af Silverlight er stor nok til de fleste tjenester, ja, det kunne have været smukt med Linux også, men i mange tilfælde er Windows og OS X tilstrækkeligt.

DRM er som jeg ser det nok et nødvendigt onde stadig. Udfordringen her er jo nok at gøre det så lidt intrusive så muligt så at brugerne ikke støder ind i begrænsninger, men at ejerne af content stadig føler sig sikre på at deres indhold er nogenlunde sikkert.

Ja, det er helt klart nogle af vores forcer, jeg tror umiddelbart at en HTML5 player vil være omtrent lige så bredt understøttet i dag, som en Silverlight ditto. HTML5 har dog en række uheldige begrænsinger: - Dårlig fuldskærm support inkl. en begrænsning i at kunne triggere den fra JS (som er et must hvis man ønsker en player med custom controls) - Manglende support for adaptive streaming - Manglende DRM support DRM er naturligvis kun et problem for betalt indhold, men de to andre er et problem for alle typer af indhold. Det sagt, så har vi dog leveret HTML5 playere, men det er primært for at få understøttelse på mobile enheder hvor Flash er nogo.

 • 1
 • 0
#3 Casper Bang

Udbredelsen af Silverlight er stor nok til de fleste tjenester, ja, det kunne have været smukt med Linux også, men i mange tilfælde er Windows og OS X tilstrækkeligt.

Det er nu en smule selvmodsigende, at efterlyse samt lovprise tekniske *nix blogs og så samtidig deklerere at samme målgruppe er uvæsentlig.

Nuvel, RIA krigen er slut og Flash, JavaFX samt Silverligt er sendt på pension - så fremtiden ser heldigvis mere homogen ud. Og så kan man glæde sig over at NetFlix kommer til DK til efteråret, så de nuværende gumpetunge løsninger herhjemme får lidt modspil både mht. teknik, indhold og pris - for dét er bestemt tiltrængt!

 • 0
 • 0
#5 Kasper Hovgaard

DRM er efter sigende ingen hindring i "piratformatet" Matroska, og MKVs lille headerstørrelse skulle reelt gøre formatet streamingvenligt ift. almindeligt H.264/AVC indhold i HD.

Så hvorfor er et containerformat, som har været på markedet i snart 10 år, og som understøtter alle de features, som medieleverandører til onlinemarkedet savner ift. de gængse nuværende formater (f.eks. indeksering, ekstra lyd og undertekstspor) fortsat så ringe understøttet?

 • Manglende efterspørgsel efter disse features på det amerikanske marked, som traditionelt dikterer udviklingen?
 • Almindelig dovenskab (dvs. accept af "de forhåndenværende søm" (Adobe Flash), iTunes og Silverlight)?
 • Rettigheds-sammensurium? Dvs. en generel frygt for, at nye (bedre) løsninger vil komplicere de nuværende distributionsordninger (HD streaming, rettigheder til undertekster osv.) ?

Se evt.: http://sourceforge.net/projects/unv/files/LCS1113_Paper.pdf/download

... Og et tillægsspørgsmål: Hvad tror du er Adobe's reelle argument for ikke at understøtte WebM alligevel, selv om de ellers tidligere har lovet understøttelse af VP8 og WebM?

 • 0
 • 0
#7 Peter Makholm Blogger

Nej ikke hvis man har udgangspunktet at det ene udelukker det andet, det har jeg så bare ikke. :)

Det har jeg så heller ikke. For Vorherre er vi alle slutbrugere. Jeg tror bare at andelen af unix-interesserede er højere i gruppen af IT-vidensarbejdere end i mængden af slutbrugere generelt. Altså: P(unix-interesseret | slutbruger) < P(unix-interesseret | IT-vidensarbejder). Rent faktisk tror jeg at der er stor forskel på de to sandsynligheder.

Yderligere er det så en forretningsbeslutning hvor stor sandsynlighed man vil accepterer for at udelukke en potentiel kunde.

 • 0
 • 0
#8 Loke Dupont

Så hvorfor er et containerformat, som har været på markedet i snart 10 år, og som understøtter alle de features, som medieleverandører til onlinemarkedet savner ift. de gængse nuværende formater (f.eks. indeksering, ekstra lyd og undertekstspor) fortsat så ringe understøttet?

Jeg er ikke helt med på hvad du mener med indeksering. Men fx Microsofts Smooth Streaming understøtter ekstra lyd og undertekstspor og dette har jeg også implementeret i playere til forskellige tjenester. Lige på dette område tror jeg ikke der er de store rettighedskvaler dog og forklaringen på manglende generel understøttelse er nok delvist at mange standardløsningner er udviklet til amerikanske forhold og delvist at det nuværende mange steder bliver accepteret som "godt nok", så altså en blanding af dine argumenter 1. og 2.

Hvad tror du er Adobe's reelle argument for ikke at understøtte WebM alligevel, selv om de ellers tidligere har lovet understøttelse af VP8 og WebM?

Manglende udbredelse, det giver ikke mening for dem at bruge tid på at supportere noget der er så marginalt benyttet. Samtidig har de jo fjernet fokus lidt fra Flash og ønsker nok derfor heller ikke yderligere en vedligeholdelsesbyrde.

 • 0
 • 0
#10 Casper Bang

Yderligere er det så en forretningsbeslutning hvor stor sandsynlighed man vil accepterer for at udelukke en potentiel kunde.

I dette tilfælde, ja. Men lukkede de-facto standarder kan være farlige at blive gjort afhængig af, og det må være den IT-kyndiges ansvar at overbevise forretningen om ulemperne... først var det ActiveX's eliminering af alt andet end Windows, så var det IE6 misbrug af standarderne der gjorde ligeså og sidste men ikke mindst Silverlight der kræver plugin.

Apple har jo før vist, at de ikke har noget problem med at begrænse diverse plugins og relaterende teknologier, så måske skulle man udnytte de dertil indrettede streaming formater der ikke er afh. af diverse proproitære runtime containere (Flash, Silverlight og Java).

NemID er et meget godt eksempel på hvad der sker når forretningen (i dette eksempel staten) tror de er dækket ind og hvor virkeligheden når at løbe fra løsningen (smartphones, tablets etc.). Hvorfor afskære sig fra muligheder fordi man kun er i stand til at tænke markedsværdi her-og-nu?

 • 2
 • 1
#12 Casper Bang

Gerne. Hvilke streamingformater kan jeg køre direkte i browseren der understøtter adaptive streaming og potentielt også DRM, og hvor fullscreen visning er en mulighed inkl subtitles?

Nu blander du så også 5 ting sammen i én pærevælling; nemlig afspiller (WMP, VLC, Winamp etc.), container (MP4, WebM, Matroska etc.), codec (h264, VP8, VC1 etc.) - samt ikke mindst browser og streaming protokol.

MPEG DASH gruppen er har publiceret ISO/IEC 23009-1 standarden som Apple, Microsoft, VLC mf. er ved at implementere og som bl.a. NetFlix er på vej over på. Hvad er der galt med dén standard?

 • 0
 • 0
#13 Loke Dupont

Nu blander du så også 5 ting sammen i én pærevælling; nemlig afspiller (WMP, VLC, Winamp etc.), container (MP4, WebM, Matroska etc.), codec (h264, VP8, VC1) - samt ikke mindst en browser og streaming protokol.

I know. Men når du siger man kan gøre det uden plugins, så vil jeg da gerne høre hvordan du regner med at det skal virke så. Du regner vel ikke seriøst med at brugerne skal downloade en fil som de så skal afspille, vel?

MPEG DASH gruppen er har publiceret ISO/IEC 23009-1 standarden som Apple, Microsoft, VLC mf. er ved at implementere og som bl.a. NetFlix er på vej over på. Hvad er der galt med dén spec?

Der er er bestemt intet galt med MPEG-DASH, andet end måske at den er for bred. Vi har længe benyttet både Smooth Streaming og HLS som den bygger på. Det ændrer dog stadig ikke på at vi skal bruge en player til at afspille disse streams, og det skal jo så gerne være integreret med browseren, så brugerne ikke skal sidde og copy-paste urler frem og tilbage :)

 • 0
 • 0
#14 Casper Bang

Der er er bestemt intet galt med MPEG-DASH, andet end måske at den er for bred. Vi har længe benyttet både Smooth Streaming og HLS som den bygger på. Det ændrer dog stadig ikke på at vi skal bruge en player til at afspille disse streams, og det skal jo så gerne være integreret med browseren, så brugerne ikke skal sidde og copy-paste urler frem og tilbage :)

Nææ det ville være dumt, det er jo dét vi har en "Content-Type" header til. :)

Der vil næppe gå ret lang tid før browsere som Chrome tilbyder native afspilning, men som udgangspunkt skal browseren vel bare uddelegere opgaven til OS'et, ligesom sker med visse andre ting (Java appletter, PDF filer osv.). Istedet for at lave en specifik Android applikation til formålet, kan i blot udveksle en sessionsnøgle, sætte de rette headers og lade et Android Intent filter klare det viddere forløb (launche en standard afspiller) - så skal brugeren ikke engang tænke på at installere noget plugin, blot klikke på et link.

 • 0
 • 0
#15 Kasper Hovgaard

Jeg fik i skyndingen fat i et forkert ord. Der skulle have stået: Kapitel/segment understøttelse og ikke indeksering. Matroska har i mindst fem år understøttet dette via indlejrede EBML eller XML-data. Den nye MPEG DASH standard ser ud til at være bundet op på MPEGs og Flash's egne containere (MP4, MOV, 3GP).

Jeg har dog ikke teknisk indsigt nok til at gennemskue, hvilke komplikationer dette vil give ift. andre fil- og videoformater... Men med MPEG-LA historikken fra 2010 in mente kunne det godt ligne endnu et forsøg på at hegemonisere markedet til de licensbelagte standarder og samtidig begrænse brugen af den fortsat kvalitetsmæssigt set optimale Matroska-container.

En af de mest hypede ting ifm. lanceringen af HTML5 video var jo faktisk netop automatisk segmentinddeling vha. canvas-funktionen.

 • 0
 • 0
#16 Loke Dupont
 • 0
 • 0
#17 Loke Dupont

Matroska har i mindst fem år understøttet dette via indlejrede EBML eller XML-data. Den nye MPEG DASH standard ser ud til at være bundet op på MPEGs og Flash's egne containere (MP4, MOV, 3GP).

Smooth Streaming som understøtter indlejrede textstreams også, som man normalt ville bruge til undertekster, heri kunne man dog også gemme alt muligt andet data. Jeg er ikke helt sikkert på om MPEG-DASH også har dette element med, men det ville virke sandsynligt for at få subtitle understøttelse.

MPEG-DASH bruger btw enten fragmented MP4 eller MPEG2-TS filer til sine video/audiosegmenter. MP4 er så igen mere eller mindre identisk med MOV og 3GP og nedarver fra ISO base media file format. De flash specifikke videoformater er flv og f4v (som er næsten MP4).

kunne det godt ligne endnu et forsøg på at hegemonisere markedet til de licensbelagte standarder og samtidig begrænse brugen af den fortsat kvalitetsmæssigt set optimale Matroska-container.

MPEG-DASH er i princippet formatagnostisk, så egentlig ville man nok fint kunne have sine segmenter i mkv, brugen af MP4 og TS skal nok mere ses som et forsøg på at genbruge eksisterende implmenteringer.

 • 1
 • 0
#18 Casper Bang

Ja, bortset fra at browserne så vil downloade filen før de overlader den til streaming applikationen. Der går lidt af det sjove af så :)

Derfor bruger WMF også en lille bootstrap/forwarding fil, der fortæller afspilleren om protokol, URI mv.

Forudsat naturligvis at brugeren har en applikation der kan afspille pågældende streamingformat.

Det er jo netop her, hvor standarder spiller ind og hvorfor de er så vigtige. :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere