Udviklings- og Forenklingsstyrelsen ansætter i hundredevis, men problemerne med ejendomsvurderingerne fortsætter

31. marts 2021 kl. 03:4526
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen ansætter i hundredevis, men problemerne med ejendomsvurderingerne fortsætter
Illustration: Henning Mølsted.
En massiv tilgang af nye medarbejdere og flere hundrede millioner ekstra lønkroner har ikke ændret ved, at det ”nye” ejendomsvurderingssystem fortsat er blandt de giftigste projekter i den statslige projektportefølje. Styrelsen selv har ingen kommentarer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det vælter mildest talt ind med nye medarbejdere hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen. Ja, faktisk kan man tale om, at der ansættes i hobetal.

Den seneste årsberetning fra styrelsen fastslår således, at antallet af årsværk sidste år steg fra 1055 til 1401, hvilket numerisk svarer til en forøgelse på 346 af slagsen.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
7. april 2021 kl. 09:29

fra PHK begynder altid at spille for mit indre øre, når noget så horriblet som dette bliver rapporteret:</p>
<p>"IT-Havarikommision NU"

Men det her er jo ikke et IT problem. Det er basalt lovsjusk, der leder ens tanker hen på artiklen om mangel på IT kyndige i Bankernes bestyrelser.

Problemet er, at politikerne og toppen af embedsværket ikke forstår IT. Prøv f.eks. at læse nogle af de fantasterier, som KL fik et konsulent firma til at lave til sig:

http://kommunernes-teknologispring.dk/

Det vidner jo om en fundamental mangel på forståelse af IT.

At bruge en IT-Haverikommision til, at se på dette vil jo defacto være at sparke det til hjørne. Det her problem er dybere og mere fundamentalt og kræver et værktøj af en helt anden kaliber og med et meget videre mandat.

Ting som Statens IT råd er jo også et plaster på et benbrud. Mit eget personlige take er, at vi nok ikke kommer uden om at vi er nødt til at have et IT ministerie.

// Jesper

24
5. april 2021 kl. 11:23

fra PHK begynder altid at spille for mit indre øre, når noget så horriblet som dette bliver rapporteret:

"IT-Havarikommision NU"

23
4. april 2021 kl. 18:53

Eller man kan gøre som svenskerne, nemlig beskatte gevinsten ved salg.

Ud fra hvad jeg lige kunne google mig til, behandles det som kapital indkomst, og tab kan fratrækkes i senere kapital indkomst. Det lyder som en simpel regl, kan evt. kombineres med en årlig 'aconto' beskatning som beregnes ud fra grund og bebygnings areal, og som i princippet står på en personlig konto hos skat, og som bruges til at betale kapital vindindings skat ved salg. Skatten skal så justeres således at meget få skal have penge tilbage i skat ved salg.

21
3. april 2021 kl. 18:26

selve opgaven med at lave modellen ligger vist hos Netcompany, og deres ansatte skal jo også tælles med.

20
2. april 2021 kl. 21:15

Er modellerne/algortimerne som ligger til grundlag for beregningerne af ejendomsvurderingerne offentlige ?

19
1. april 2021 kl. 13:25

Bare lige for at undgå misforståelser og gigantiske overdrivelser :-) De knap 2000 mennesker, som altså foreløbigt er 1500 mennesker er i hele Udviklings og Forenklingsstyrelsen. ICE (det med vurderingerne) er kun en lille del af det. Og en del af pengene til ICE er i øvrigt gået til digitaliseringer af data, som mange vil få glæde af fremover.

Der er store problemer - så det er slet ikke nødvendigt at overdrive. Der er IKKE 2000 mennesker, der sidder og forsøger at lave en statistisk model For ejendomspriser :-) Der er heller ikke 20.

18
1. april 2021 kl. 11:14

Det forlyder, at Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger netop er blevet færdigt!

17
1. april 2021 kl. 10:05
  1. Vedtag en så finkornet og omfangsrig skattelovgivning som muligt.

  2. ?????

  3. PROFIT

16
1. april 2021 kl. 09:55

I Sovjetunionen, som mange af vore politikere er formet af, havde man også en planlægningsstyrelse som skulle bestemme prisen for varer i afsavn af et frit marked.

Det måtte man til sidst opgive, og i stedet bruge markedspriser fra de ikke-kommunistiske lande.

15
1. april 2021 kl. 00:23

Eller nogle få direkte observerbare kende parametre som Nis skriver. Fx antal M2, bebyggelsesprocent, kommune. Det regnes aldrig om til en pris på ejendom men direkte om til den skat som skal betales.

Eller man kan gøre som svenskerne, nemlig beskatte gevinsten ved salg.

Tag nu Camilla Plums sommerhus i Tisvildeleje, som hun arvede og betalte en beskeden ejendomsskat af - det har hun nu solgt for 25 millioner, en betragtelig skattefri gevinst:

https://nyheder.tv2.dk/penge/2021-03-30-lille-fiskerhus-er-blevet-solgt-for-25-millioner-kroner

Så hvor er rationalet mellem at lave et salg, hvor der hentes en skattefri gevinst på næsten 25 millioner kroner, sammenlignet med folk der køber et hus, hvor stort set det hele er belånt, men hvor man mener de "ejer" huset, og derfor løbende skal betale en giftig skat.

Som så er jeg ligeglad med CP, men systemet er håbløst.

14
31. marts 2021 kl. 20:22

Problemet ligger i man prøver at lave et system der skal beregne markedsprisen hvilket er umuligt. Men det egentlige problem der skal løses er meget simplere, nemlig opkrævning af en skat. Ingen siger det skal matche markedspris eksakt. Man kunne fx vælge bare at beskatte efter antal M2 med en sats valgt af den pågældende kommune (og et med udligning ml kommuner). Eller nogle få direkte observerbare kende parametre som Nis skriver. Fx antal M2, bebyggelsesprocent, kommune. Det regnes aldrig om til en pris på ejendom men direkte om til den skat som skal betales.

13
31. marts 2021 kl. 18:44

"Polymial" skal være "polynomial" og

Man endda lave en kommunal faktor, som de lokale kan fastsætte og summere over disse.

skal læses:

Man <strong>kan</strong> endda lave en kommunal faktor, som de lokale <strong>politikere</strong> kan fastsætte og <strong>så</strong> summere over disse.

12
31. marts 2021 kl. 17:42

Retssikkerhed betyder, at borgerne kan regne med regler og konsekvenser. Det er allerede fraveget ved at vedtage en lov om +- 20 % tolerance. Det betyder at nabohuset kan vurderes 50% dyrere uden at man har lovhjemmel til at få en klage behandlet seriøst og baseret på reelle argumenter. Så man har allerede besluttet at afskaffe retssikkerheden. Dette er også understreget af de mange forhøjelser, der trods lov om at fastfryse vurderingerne fra 2011/2012 alligevel er opvurderet på meningsløs vis i utallige sager. Så det ville være billigere og lige så håbløst at bruge terningekast frem for at pådutte borgerne en illusorisk opfattelse af seriøsitet.

Der er et tilsvarende eksempel fra det sociale område, hvor der begås fejl i 46% af afgørelserne. Her er man så tæt på udfaldet af plat/krone, at det vil være lige så ringe - men også meget billigere.

11
31. marts 2021 kl. 16:55

Man skulle tro, at en "simpel" polymial-funktion over et sæt variable med passende faktorisering, summeret over samtlige ejendomme lig med det ønskede provenu - ville være tricket.

Så kan politikerne skændes om faktorer og provenu - indtil vi lukker dem ud igen.

Man endda lave en kommunal faktor, som de lokale kan fastsætte og summere over disse.

Hvor svært kan det være?

10
31. marts 2021 kl. 15:32

Og politikerne vil komme med disse regler......

9
31. marts 2021 kl. 15:09

Det virker uladsiggørligt at nå frem til en retvisende vurdering af en ejendom (endnu mere at adskille værdien af grund og bygning).

Selv hvis ejendommen er handlet for nylig, kan der være omstændigheder ved handlen som trækker beløbet skævt. Og uden en nylig handel kan man kun falde tilbage på statistik over de parametre, som findes registreret.

Husk også, at det skal kunne forsvares retssikkerhedsmæssigt. Det nytter fx ikke noget, at føde alle data ind i et neuralt netværk, som giver et svar uden begrundelser.

Et alternativ: skriv en beregningsformel direkte ind i skatteloven, og lad være med at hævde at det svarer til den reelle værdi.

Det bliver nok ikke særligt fair, men det bliver transparant, hvordan man når frem til beløbet. Og dermed mulighed for god retssikkerhed.

8
31. marts 2021 kl. 14:58

Godt forslag - hvis det senere viser sig at systemet må opgives ville Hindenburg måske passe bedre - men så er det jo for sent at give det et navn ...

7
31. marts 2021 kl. 13:13

Nu er netop ejendomsskatterne i princippet ret simple: Du betaler X promille af din ejendoms værdi og yderligere Y promille af grundens værdi.

Problemet er så at vurdere hvad ejendom og grund er værd. Især bliver det vanskeligt, når man ønsker et centralt automatisk system, istedet for at basere sig på kommunerne og lokale folk til fysisk, at kikke på ihvertfald et udsnit af ejendomme.

6
31. marts 2021 kl. 11:24

IT projekter i Stats-regi løber konstant løbsk. Milliarder og atter milliarder smidt gavmildt rundt. Gnaveben til en stor del af konsulentbranchen, som ofte rådgiver udfra egne interesser. Man fatter det ikke. SIMPLIFICERING af bureaukratiet, regler, lovkrav m.m. kunne spare danskerne for astronomiske beløb .... og ærgerligt nok vil en del embedsmænd og sikkert også politikere skulle finde sig et arbejde der indvirkede positivt på handelsbalancen med udlandet - fremfor at flytte papirbunker fra kontor til kontor. Det må være muligt at gøre reglerne så simple at det så også er muligt at lave automatisering af det meste. vi bryster os af frihed her i Danevang ... men hvilken frihed har vi egentlig. Har vi en, eller skal danskerne til at kræve ændringer .... samfundsstrukturelle ændringer, der gør noget for at enhver danskers liv bliver bedre. Hvem vil med ... ?

5
31. marts 2021 kl. 11:17

Hvis man tænkte sig om og ser på at man vil bruge knap 2.000 mennesker og mere en milliard for at vurdere og inddrive en lille del af skatteindtægterne

Det kunne i hvert fald være rimeligt at sammenligne med det system, som det skulle afløse. Hvor mange årsværk kostede det? og hvor mange penge?

Så var der vist noget snak om at det nye system skulle være mere retfærdigt. Dem som tror på at det bliver sådan, kan nok lave en klub og samles i et kolonihavehus.

4
31. marts 2021 kl. 09:35

Maks. to lande har noget sådant. I mere end 8 år har man siddet med den viden og alligevel fremturer man med at hælde den ene milliard eftere den anden ud på et håbløst tåbeligt projekt. Det er ikke rettighed omhu med skatteborgernes surt tjente penge. Der er alene brugt over en halv milliard til konsulenter og nu bruges en halv milliard til nye ansatte og lige lidt sker der. citat: To eksperter, professor på IT-Universitetet Søren Lauesen og ekstern lektor Erik Frøkjær på Københavns Universitet, kalder beløbet »ufatteligt« og »en skandale«.

Søren Lauesen hæfter sig ved, at man for de samme penge kunne lønne over 500 årsværk. Imens forsømmes en masse mennekser ud over mennekserettigheds grænser:

  1. To eksperter, professor på IT-Universitetet Søren Lauesen og ekstern lektor Erik Frøkjær på Københavns Universitet, kalder beløbet »ufatteligt« og »en skandale«.

Søren Lauesen hæfter sig ved, at man for de samme penge kunne lønne over 500 årsværk. 2) Alle der dør inden det nye nogensinde bliver færdigt afskæres for at få omgjort de urimelige skatter der i mellemtiden er pålagt ud fra dybt fejlagtige vurderinger 2011. ca 375.000 ventes berørt. 3) Og da lovgiverne har givet sig selv en uhørt margin på +- 20% betyder det at der mange der vil opleve, at huset er op til 50% højere vurderet end naboens. Det er slet ikke acceptabelt. 29 procent af vurderingerne er nemlig upræcise ifølge skatteminister Morten Bødskov (S). 4) http://optimalpub.dk/page2.html om "Ejendomsvurderinger fup og svindel"

3
31. marts 2021 kl. 09:09

Hvis man tænkte sig om og ser på at man vil bruge knap 2.000 mennesker og mere en milliard for at vurdere og inddrive en lille del af skatteindtægterne - kunne der så ikke være et rationale i enten at droppe ejendomsværdiskat - eller gøre det enklere (og billigere) med en kvadratmeterafgift. Det er måske ikke rimeligt i forhold til den politiske jantelov, men jeg synes heller ikke det er rimeligt at spilde penge på pseudoarbejde og bureaukrati for at gøre det dyrere for mange af os ...

2
31. marts 2021 kl. 08:31
1
31. marts 2021 kl. 08:30

Hvis det ikke allerede har noget navn, kunne man måske kalde det “Brandenburg” pga. visse fællestræk med en vis tysk lufthavn.