Udviklere tager dansk website som gidsel: Giv os vores penge

20. september 2013 kl. 09:3422
En strid om løn har ført til et gidseldrama om den danskudviklede side Storyplanet.com. To udviklere har taget siden offline, og der er ingen løsning i sigte.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et stort webprojekt med dansk baggrund er - lige nu - kørt helt i grøften. To freelance-udviklere har nemlig trukket stikket på websiden Storyplanet.com i protest over, hvad de mener er manglende løn.

Det skriver websidens danske direktør, Bjarke Myrthu, i en nyhedsmail til brugerne af Storyplanet.com.

»Som du nok har opdaget, er Storyplanet.com lige nu nede. Forklaringen er, at vores servere og kode er blevet taget som gidsler af to freelance-udviklere, som har arbejdet for os tidligere. De påstår, at vi skylder dem en stor sum penge, og de vil ikke genrejse Storyplanet.com, med mindre vi betaler dem,« skriver iværksætteren Bjarke Myrthu.

Ifølge hans besked til brugerne drejer striden sig om arbejde, der aldrig blev leveret, og som Storyplanet.com derfor ikke vil betale for. Og slet ikke under den slags trusler og afpresning. Der er derfor ikke udsigt til en hurtig løsning på konflikten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er ingen konstruktiv dialog med disse mennesker, der holder vores kode som gidsel, så vi kan ikke sige, hvornår denne vanvittige situation vil blive løst,« skriver Bjarke Myrthu.

Storyplanet.com er et værktøj til fotografer, journalister og andre, som ønsker at skabe interaktive fortællinger på en nem måde. En stor beta-test var i gang op til den endelige lancering, med brugere som Time Magazine, Berlingske og mange andre. De kan nu alle have mistet deres indhold, hvis ikke det lykkes at genskabe data eller nå til en aftale med gidseltagerne.

Et besøg på Storyplanet.com dirigerer derfor i øjeblikket brugerne over til firmaets blog, som ikke er påvirket af de to udvikleres gidsel-aktion.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
22. september 2013 kl. 22:29

Det vil da være interessant at vide hvem disse udviklere er. Især hvis man skulle hyre dem til fremtidigt arbejde, så er det rart at vide hvor initiativrige de er.

20
22. september 2013 kl. 14:51

Uanset hvem der har ret, så er det en ekstrem dum handling at tage sitet som "gidsel"

Med den handling har de allerede udvist en uetisk opførsel der hvis det bliver tydeligt hvem de er, at her er et par udviklere du ikke kan stole på.

Jeg havde hellere sagt farvel til pengene end lavet dette nummer, men selvfølgelig hellere forhandlet og i sidste ende ført en retssag.

Med denne handling er der en risiko for at de har skudt sig selv i foden.

Trist, men jeg håber det bliver løst til alles tilfredshed.

17
21. september 2013 kl. 16:00

Hej alle. Jeg blev interviewet af V2 i går så det burde komme noget mere Info snart. Men jeg kan jo lige starte her:

  1. Når det her overhovedet kan lad sig gør skyldes det at vores App er hostet på Heroku, og da kontoen i sin tid skulle laves gav vores CTO bare vores firmakreditkort Info til udviklerne som så oprettede kontoen. Da vi opsagde samarbejdet ændrede vi koden på kontoen, men fordi de stod som opretter/ejer kunne de ændre koden tilbage. Af samme årsag kan vi ikke umiddelbart installere en backup selvom vi har den.

  2. Der kommer muligvis en retsag, og ja som med enhver sag hvor der er to parter kan det jo være at de får ret, altså at de rent faktisk har penge tilgode hos os. Det er op til bevisførelse osv, og vi mener naturligvis at vi har en god sag. Vi har ikke været proaktive i forhold til at anlægge sag, da vi som lille firma gerne ville undgå de omkostninger det har, men måske det var en fejl.

  3. Har vi dummet os? Ja super, super meget, og som direktør er det 100% mit ansvar. Jeg engagerede de forkerte mennesker, og fik ikke taget de rigtige valg på de rigtige tidspunkter. Ingen undskyldninger, andet end at det er menneskeligt at fejle. Som iværksætter lærer man mange ting, og nogle gange på den hårde måde. Selvom vi teknisk har fejlet har Storyplanet dog været en stor succes på mange andre områder, hvilket selvfølgelig gør det ekstra ærgerligt.

21
22. september 2013 kl. 20:03

Som infrastruktur mand så PINER sådanne nogle historier mig, for manglende omtanke der har været i spil. Og som jeg da desværre også på første hånd selv har set mere end en gang. Og min mening er ikke til at tage fejl af.

i sin tid skulle laves gav vores CTO bare vores firmakreditkort Info til udviklerne som så oprettede kontoen

Jeg er nød til at spørger. Hvad var loftet for hvad der kunne hæves på dette kort? Var det livslinjen til firmaet eller?

Når det her overhovedet kan lad sig gør skyldes det at vores App er hostet på Heroku

I må da kunne kontakte Heroku og få overført kontoen. Lige gyldigt om jeres udviklere eller ej har oprettet den i deres navn.

Af samme årsag kan vi ikke umiddelbart installere en backup selvom vi har den.

Hvis i har en backup som ligger hos Heroku(hvilket jeg formoder). Så er det [b]ikke[/b] en backup. Og hvis i havde en rigtig backup ville i vel kun have nedetid på hvad det ville tage at skaffe en ny konto og implementere backuppen.

Har vi dummet os? Ja super, super meget, og som direktør er det 100% mit ansvar.

Det fanme iorden at du tager det til brystet.

Og de får da slet ikke nogle penge, hvis firmaet ikke kan tjene penge på deres hjemmeside.

Hvis firmaet har lidt økonomisk tab, så skal de udviklere der har taget siden ned da bare bøde. Da det jo er et bevidst valg hvor af de har kendt konsekvensen.

Begge parter skal lege fair i sandkassen. Overstående er ikke fair play. Og så er det lige meget om udviklerne har penge i klemme. Så må man gå sin kontrakt igennem og kontakte sin advokat i stedet for at få et hissy fit.

18
21. september 2013 kl. 17:12

da kontoen i sin tid skulle laves gav vores CTO bare vores firmakreditkort Info til udviklerne

Så skulle det da være nemt nok for dem at få deres penge? :-)

19
21. september 2013 kl. 17:50

Heh.. Har lukket kortet (noget ka vi da finde ud af)

16
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den lør, 09/21/2013 - 08:52

Der er ikke meget information i artiklen, og man bliver heller ikke meget klogere af at se ovenstående twitter samtale.

Det kunne være rart med lidt mere baggrundsinfo før vi finder høtyvene og faklerne frem (og finder ud af hvem det er vi ikke holder med).

Og det med at kontoen blev flyttet på en smart måde - der tror jeg da at rigtig mange kunne nyde rigtig godt af at vide hvordan det skete, og hvad man kan gøre for at forhindre at det sker for en selv.

15
20. september 2013 kl. 19:09

Jeg synes nu det er barnligt at tage en hjemmeside som gidsel. Tage det ved en domstol.

Og de får da slet ikke nogle penge, hvis firmaet ikke kan tjene penge på deres hjemmeside.

14
20. september 2013 kl. 18:11

https://twitter.com/myrthu ->

@KdBorch @fiwa Yes, det er det til dels. De har dog været lidt mere snu (de fik flyttet hele vores konto på en smart måde)

@fiwa @kdborch Vi har vores database og andre ting på AS3 og den har vi styr på. Det er selve app'en der er problemet


"Det er selve app'en der er problemet" Er det den, de ikke har betalt for :-)

Nå men når den her historie en gang er over, og alle de rigtige ting er kommet frem og fortalt. Så kunne der komme en god artikel ud af forklare hvad der er sket. Så man drage nogen erfaringer og lære hvad man skal, og ikke skal, i den NYE digitale verden hvor alt ligger i skyen.

Men det ser ikke ud til at CEO er amatør, men det var Stein Bagger jo heller ikke, uden at sammenligne.

http://www.worldpressphoto.org/bjarke-myrthu

Deres side er også helt ned nu.

13
20. september 2013 kl. 16:24

Jeg undrer mig en del over hvad Storyplanet.com mon tror de opnår med denne historie? De fremstiller sig selv som rene amatører.

Det ligner lige dele PR og IT mæssig fiasko.

9
20. september 2013 kl. 13:29

Hvis "gidseltager" lytter med her kan de jo svare og tale deres sag, hvis det var noget ulovligt, ville sagen vel være på vej til politi og myndighed.

Ifølge deres twitter account(https://twitter.com/storyplanet/status/380724081504829440) bruger de heroku. Og igen i følge twitter er der tale om en "flyttet konto", ie de har aldrig haft fuldt ejerskab over deres servere, og har nu mistet det formelle ejerskab.

Heroku er svjv en komplet platform og ikke bare en hosting udbyder, og for at det giver mening skal man selvfølgeligt bruge deres git server, test miljø osv, ie der har sikkert aldrig været et lokalt test miljø.

heroku hosting er en rationel og fornuftige bestlutning indtil man glemmer at nærlæse sine kontrakter. Og ender med at have en kontrakt igennem 3je part, det er igen en gammel traver for webrancen, hvor det tidligere har været store problemer med at hosting firmaer beholdt det juridiske ejerskab når de købte domæner på kunders vejne. I det her tilfælde har heroku kontrakten sikkert stået i de konsulenter man har en tvist meds navn.

8
20. september 2013 kl. 13:19

Måske har de to udviklere retten på deres side? Det kan vi jo ikke vide noget om, når vi ikke kender aftalen mellem dem og firmaet de udvikler for. Vi har jo kun nogle udtalelser fra en "direktør". Måske er sagen den, at direktørens firma ikke betaler deres regninger fordi de ingen penge har eller fordi firmaet ikke kan finde ud af det. Det er set før.

Udviklerne har taget både kode og servere som gidsler - noget tyder på, at firmaet ikke har styr på det projekt.

Henrik Pedersen har allerede dømt udviklerne ude: Deres navne skal offentliggøres og de skal gøres fredløse. Tjuhej hvor det kører på det spinklest mulige grundlag. Lidt kildekritik efterlyses.

10
20. september 2013 kl. 13:41

Måske er sagen den, at direktørens firma ikke betaler deres regninger fordi de ingen penge har eller fordi firmaet ikke kan finde ud af det. Det er set før.

Hvis udviklerne har lavet systemet, og kontrakten misligeholdes af kunden, så tilhører source koden vel udviklerne? Ophavsretten tilfalder kunden, hvis der er tale om et ansættelses forhold.

Men igen, det kan vi jo ikke vide noget som helst om ud fra artiklen.

6
20. september 2013 kl. 11:22

Hmm det var da godt nok en noget ensidig historie. Har i prøvet at få de to udviklere i tale?

/ Carsten

3
20. september 2013 kl. 10:42

"De kan nu alle have mistet deres indhold, hvis ikke det lykkes at genskabe data eller nå til en aftale med gidseltagerne."

Må må så håbe at firma har styr på deres backup, eller ligger dette også ved de 2 "gidseltager" ?

Sagen er nok mere speget, når det er kommet til dette. De 2 "gidseltager" kan jo risikere et erstatningskrav som koster dem hus og hjem. Hvem ejer indhold, og siden, og hvis de kan holde koden som gisel, så er det nok dem som har skreven den, og har de fået pengene for det ? Hvis "gidseltager" lytter med her kan de jo svare og tale deres sag, hvis det var noget ulovligt, ville sagen vel være på vej til politi og myndighed. Det kan jo også være at firma ikke har betalt, og de 2 udvikler har set det som deres eneste måde at få penge for deres arbejde, og ikke blive snydt

7
20. september 2013 kl. 12:40

De 2 "gidseltager" kan jo risikere et erstatningskrav som koster dem hus og hjem.

Den risiko er man nok villig til at löbe hvis "hus og hjem" ikke er placeret på en dansk adresse!?

Ved outsourcing er der en hvis grad af MAD indbygget i designet: Sälger ved at de ikke vinder en sag i Danmark, "Danmark" ved, (d.v.s. burde i hvert fald vide) at de ikke vinder en sag i udlandet heller.

Derfor har man mange del-leverancer og hyppig fakturering samt gode interfaces og et modulärt system.

4
20. september 2013 kl. 10:56

Du har sådan set ret Søren - men jeg vil nu også give Cristian ret - hvad hundrede laver et par freelanceudviklere på et produktionssite? Men har lidt på fornemmeren at historien ligger et pænt stykke midt mellem dit scenarie og det skildrede.

5
20. september 2013 kl. 11:19

hvad hundrede laver et par freelanceudviklere på et produktionssite?

Husk på, at jo mindre et firma er, jo større er ssndsynligheden for, at ansvar deles i et team - også for deployment og lignende. Så snart virksomheder vokser, så kommer "governance" ind i billedet og så kan det i sig selv forhindre disse ting

(jeg kommer eksempelvis aldrig nogensinde i nærheden af vores produktionsmiljø hos den kunde jeg er ved pt, men det er også en pænt stor virksomhed).

Det eneste jeg tænker på i denne sag er, at virksomheden tilsyneladende aldrig har tænkt tanken "hva pokker gør vi, hvis hackere overtager vores website?"

Det er sgu da ikke godt nok. Det kan naturligvis ikke retfærdiggøre hvad udviklerne har gjort - men at virksmheden i deres konkrete situation ikke kan gøre noget som helst er dælme ris til egen røv.

2
20. september 2013 kl. 10:02

Ikke at udviklerne ikke er nogle skvadderhoveder, som forhåbentligt får offentligtgjort deres navne så de aldrig får job igen.. Fordi det skal ske!

Men samtidigt så bærer man altså også selv skylden hvis man ikke sørger for ordentligt backup. Hvis man ikke selv har en betroet part der kan stå for det, så bør man sørge for at ens hosting virksomhed kan ordne det for en.

Det er ikke første gang jeg selv har hørt om disse episoder, og det sker desværre oftere end man tror.

EDIT: Som svar til Christian, så er jeg ret sikker på at de ikke selv har kildekoden, men udelukkende har den liggende i deres produktionsmiljø.

1
20. september 2013 kl. 09:53

Hvorfor har to freelancere direkte adgang til produktions serveren til at starte med?

Og er der blot tale om at de har ændret kodeordet eller hvordan bliver dette firma holdt ude af deres egne servere??