Der gik kun få måneder fra, at Nets varslede en app til det mobile Dankort, til at betaversionen i sidste uge blev lanceret til iOS.
Tiden er ikke mindst blevet brugt på at indsamle brugerinput - på alle de faconer, som udviklerne kunne komme på, fortæller Caleb Wilson, der er creative director i det digitale bureau In2Media.
»Jeg tror, vi har kastet alle de typer test, vi kunne finde på, efter den.«
UX-designere har kørt formelle fokusgrupper med potentielle brugere. Og testet specifikke processer i appen med enkeltpersoner. Men de klassiske test har ikke kunne stå alene, fortæller Caleb Wilson
»Når vi sidder her på kontoret og har en fokusgruppe, så ser de det på en bestemt måde. De ved godt, de sidder til en test,« forklarer han.
Derfor har Caleb Wilson adskillige gange været på gaden med sin telefon og vist tilfældige mennesker forskellige designløsninger til betalingsappen, der fungerer som en digital wallet for dit dankort. Dankort-appen er lige nu kun lanceret til iOS, men ifølge Nets vil en Android-version blive lanceret i en af de kommende uger. Begge versioner bruger BLE til at kommunikere med en udvidelse til terminaludstyret. Udstyret er indtil videre installeret på 10.000 terminaler i cirka 1.300 butikker.Android-version på vej
En kæmpe forskel
At stoppe folk på gaden og i toget og bede dem kommentere på et app-design giver et input, der er svært at få ved de formelle test, forklarer Caleb Wilson.
»Vi får feedback på et designvalg og på den generelle idé, men jeg kan også se mit design i et nyt lys, når de swiper frem og tilbage,« siger han og fortsætter:
»Jeg kunne for eksempel selv se, at udenfor skal kontrasten mellem farver være høj på grund af sollyset. Så hvis vi engang gerne vil have, at du kan bruge det på Northside-festivalen, skal du ikke stå at skygge med hånden for at se, hvad der står på skærmen.«
Den iterative proces, hvor udviklerne har været ude og spørge brugerne og derefter ændret i designet, har været meget givende, understreger Caleb Wilson.
»Bare det at kunne se, hvordan det ser ud, når app’en bliver brugt, gør en kæmpe forskel.«
Du ved godt, du står i Føtex
Resultatet af den iterative proces er en app, hvor der funktionelt er skåret helt ind til benet. Og hvor kun den absolut nødvendige data præsenteres for brugeren.
»Normalt tænker man, at man skal liste den information, der er tilgængeligt i den situation. Det vil sige klokkeslæt, butik og så videre. Al den data har vi. Men det, man hurtigt finder ud af, er, at det er fuldstændig lige meget,« konkluderer Caleb Wilson.
Kunder, der betaler med app’en i Føtex, har ikke brug for at få at vide, at de står i Føtex, bemærker han.
»Det kan være, den information giver mening bagefter i en liste over transaktioner. Men i betalingssituationen har du kun brug for vide, hvad du betaler med, og hvad du betaler. Det er kun det, du skal godkende.«
Ingen skal se designet
Caleb Wilson medgiver, at der mangler funktioner i det spartanske design, som skal tilføjes på sigt. Som f.eks. mulighed for at bruge fingeraftrykslæser frem for en pinkode.
Og ikke mindst muligheden for at betale med telefonen uden først at åbne app’en.
Men Dankort-app’en er netop udgivet, før den er færdig - et træk, der forekommer atypisk for en finansgigant som Nets. Hos In2Media har man bakket fuldt op om beslutningen.
»Vi har været meget enige i, at det er den vej, man skal gå - netop for at lave proces og ikke udvikle et produkt,« siger Caleb Wilson.
Til formålet har Nets etableret et såkaldt idea lab, hvor brugere - herunder dem, der fik tidlig adgang - kan give input til app-designerne, diskutere funktioner og ‘rate’ ideerne.
Efter planen skal brugere til sommer kunne betale uden at åbne appen.
Og paradoksalt betyder det, at brugerne aldrig skal beskæftige sig med designet, siger Jeppe Juul-Andersen, der er chef for Dankortet hos Nets.
»Med al ære og respekt for det lækre design så går vi ideelt set efter, at ingen skal se det.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.