Udvikler rasende på Facebook: Fik slettet side uden forklaring

En Facebook-side med 338.050 ’følgere’ var helt central for et populært, gratis browserplugin. Men så slettet af Facebook uden begrundelse, og nu raser udvikleren bag over forløbet.

Mange års hårdt arbejde forsvandt med et slag for Matt Kruse, da Facebook-siden for hans gratis produkt Socialfixer pludseligt blev gjort inaktiv og derefter slettet helt.

Det skete ifølge den automatiske besked, han fik, fordi Facebooks regler var blevet overtrådt. En overtrædelse er typisk, at man sender spam ud, men det er aldrig sket, skriver udvikleren i et blogindlæg, hvor han beskriver forløbet.

Social Fixer er et browser-plugin, som ændrer Facebook-brugergrænsefladen og tilfører nye funktioner. Det var derfor naturligt at bruge en Facebook-side til at skabe et brugerforum for softwaren, og 338.050 personer havde ’liket’ siden, mens 1,47 millioner fulgte hans nyhedsbrev på Facebook.

Nu er alt det væk, og derfor advarer Matt Kruse nu mod at satse på Facebook til seriøst brug og investere mange timer i den platform.

»For mig at se er det mildt sagt risikabelt at satse på Facebook, når de kan fjerne alt uden en advarsel, uden en grund, og uden mulighed for at give meningsfyldt feedback. Er det smart at basere din forretning på en platform, der er så usikker og uforudsigelig?« spørger han retorisk i blogindlægget og nævner, at hans eksempel ikke er enestående.

Da han aldrig har fået en nærmere begrundelse fra Facebook, må han gætte på, hvad der er sket. En mulighed er, at nogen har anmeldt siden, og at Facebook så bare sletter den uden nærmere undersøgelse. Der kan også være sket en fejl, hvor hans side blev forvekslet med en gruppe af samme navn, som faktisk sender spam ud. Eller også er Facebook utilfreds med, at hans plugin ændrer på Facebook-funktionaliteten og af den grund valgte at fjerne siden.

Det er sket med andre, lignende plugins, skriver Matt Kruse.

Udover at Facebook-siden for hans plugin blev fjernet, blev alle med administratorrettigheder til siden også blokeret helt på Facebook i 12 timer, hvilket blandt andet ramte hans kone og alle de frivillige, der hjælper med support.

»Advarsel: Du arbejder på Facebooks nåde,« skriver han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kim Dyrby

Det er selvfølgelig aldrig rart når den slags episoder sker. Men for mit vedkommende er jeg nu meget glad for den her nyhed.

Jeg har tit sagt til mig selv, at det ikke så smart at droppe helt hjemmesiderne, og satse så meget på Facebook. Det med at være så afhængige af andre, kan nemt ende galt. Og præcis ved denne nyhed kom der et godt bevis om præcis hvorfor.

 • 12
 • 1
Simon Mikkelsen

Det er ikke kun Facebook, men også enhver anden platform der styres af et firma. Jeg har selv mistet ikke ubetydelige reklameindtægter fra Google Adwords, der efter mange år på min side pludseligt ikke syntes om den. Heller ikke her var det muligt at få noget som helst konkret at vide.

Som hobby kan Facebook være fin nok, og som en del af en samlet forretning kan det være fint nok, men man skal aldrig satse for meget på én udbyder.

 • 7
 • 0
Jens Bech Madsen

Jeg synes det er lidt underligt at man bliver sur over at en gratis service ikke længere stilles til rådighed. Hvis han havde betalt en provider for at stille hosting til rådighed, så ville han have en rigtig aftale med opsigelsesperioder og alt muligt andet godt.

Nogle gange får man hvad man betaler for...

 • 4
 • 12
Benni Bennetsen

Nu giver det jo meget mening lige i dette tilfælde, hvor pluginet kun henvender sig til facebook brugere.. I snakker om at samle æg i kurve, men han solgte ikke æg, men tilbød et facebook plugin. Så hvis Fb har set sig sur på ham, så er det pænt ligegyldigt, hvor han har en gruppe, så går de blot efter plugin.. Det sagt passer det jo heller ikke, de fleste finder den jo i browserens extention store alligevel.

 • 3
 • 0
Lars Hansen

Hvis du har noget at klage over, kan du råbe lige så tosset du vil, dine nye feudale herskere hører kun efter hvis det bliver en presseskandale.

Ja, kunne Version2 ikke grave lidt mere i det, og bede om en statement fra Facebook?

Jeg gætter på svaret bliver, at man ikke vil snakke med 3. part omkring enkelte brugere eller lignende. Så man kan dække sine beslutninger ind under en eller anden form for selvpåtaget pseudo tavshedspligt.

Med alt den hype der er omkring sociale medier og de få store aktører der er (Facebook, Twitter, LinkedIn) så virker det ellers ret relevant at få afdækket hvorfor andre forretninger bliver tvangsfjernet fra markedet uden begrundelse.

 • 4
 • 0
Michael T. Jensen

Hvorfor det? Hvis man kan tjene nok penge på det, så giver det da fin mening.

Hvis man baserer sin indtjening på fb, skal man nok være opmærksom på at have en backup-plan i baglommen. Altså ikke den slags backup-plan, hvor man gemmer sin data, men en backup-plan, hvor man kan få sin indtjening fra et andet sted, såfremt fb ændrer ens vilkår uden varsel.

Så på sin vis har du ret: Hvis man kan tjene penge på det er det da ok - det bliver kun et problem, hvis man har brug for pengene til at leve for eller noget tilsvarende trivielt... :-)

 • 4
 • 1
Tine Andersen

Til gavn for brugerne af en anden site så skal man ikke regne med ros (jo fra brugerne). Jeg lavede engang en hjælpeside med simpel HTML-kode + eksempler. Af forskellige grunde tog jeg den ned og stor var min overraskelse da sitens egen hjælp næsten ord for ord brugte mine formuleringer..!

Det gjorde jeg dog ikke så meget ud af (Udover at råbe og skrige jeg var ret sur!), hvor mange måder kan man forklare HTML på?

At hænge sig op på andres site det gør jeg ikke mere: Af skade bliver man klog! Indholdet lå på min egen site, det er jeg nok så meget kontrolfreak til, min side= mit indhold!

Men surt! Der er dog intet der forhindrer gutten i at lægge sit indhold ud på sin egen side- og få nogen af de 300 000+ brugere til at linke. (I) Hvis det er så godt, og han kan stadig blogge/kommentere mv.

Mvh Tine- der ok- selv lærte noget ved at være firkantpædagogisk. ;-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere