Udvikler: Open source kan sætte fut i hensygnende enterprise-Java

Oracle burde have udsendt Java EE for lang tid siden, lyder det fra dansk udvikler. Men beslutningen kan give et energiløft til en ellers træt platform.

Det er lidt sent, Oracle kommer med udmeldingen. Det skulle de nok have gjort for mange år siden, samtidig med at Javas basisudgave blev open source.

»Men det er positivt.«

Sådan lyder vurderingen fra Christian Damsgaard, som er freelance-udvikler og mangeårigt bestyrelsesmedlem i brugerklubben Javagruppen.

Sagen handler om Oracles nylige overvejelser om at sætte Javas enterprise-miljø løs som open source. Miljøet er også kendt som JEE, Java Enterprise Edition.

Læs også: Oracle i open source-skilsmisse med Java EE

»JEE-platformen har jo været hensygnende. Jeg synes ikke, det har virket, som om Oracle har interesseret sig for den. Jeg tror, at organisationer som Eclipse og Apache vil kunne løfte det her. Oracles ønske er jo, at der skal komme mere agilitet ind i processen.«

Og her er der plads til forbedringer, mener Christian Damsgaard.

»Oracle har været lang tid om at komme med de seneste versioner – den forrige var meget længe undervejs. Det virker, som om Oracle i en periode på et år ikke rigtigt har interesseret sig for platformen.«

Bedre muligheder for open source-projekter

Christian Damsgaard påpeger, at styreformen for JEE, gennem en række grupper med deltagelse fra industriens sværvægtere, ikke vil ændre sig.

»Det handler mere om at gøre det nemmere for open source-projekter at arbejde med applikationsservere. Det synes jeg er rigtigt positivt.«

At skulle skabe en applikationsserver og få det officielle stempel fra Oracle har krævet, at der skal skrives under på svært forståelige licensbetingelser. Open source vil også give nemmere adgang til det såkaldte TCK-kit (Technology Compatibility Kit, eller kode til kompatibilitetstest, på dansk).

»Det vil gøre livet nemmere for mange små open source-applikationsservere, som f.eks. Undertow.«

Christian Damsgaard mener ikke, at Java EE vil få en stedmoderlig behandling af Oracle, da firmaet har meget store investeringer i teknologien.

»Jeg tror, de vil deltage aktivt og skubbe på fremadrettet.«

For store virksomheder, der typisk af aftagere af JEE, kan open source give håndfaste fordele.

»Det kan puste nyt liv i JEE. Det har levet en lidt usynlig tilværelse under Oracle, og der har været mere sjov i Spring-lejren og andre steder. Ved at bruge en open source-model bliver det nemmere for nye ideer at blomstre op. Med open source oplever man tit, at du får noget ved at give noget. Det får de store firmaer også glæde af, da det giver ny energi til udviklingen af platformen. Det vil ikke være markant forskelligt fra situationen i dag, men et positivt skridt fremad.«

Konservativ standard

Den manglende fremdrift i udviklingen af platformen har blandt andet ført til stiftelsen af foreningen Java EE Guardians som en reaktion på, at Oracle har negligeret JEE-verdenen.

»Det har også givet plads til nye spillere som Spring, der kan noget andet.«

Selvom det populære JEE-alternativ efter Christian Damsgaards mening efterhånden også er blevet noget oppustet.

»JEE-standarden er meget konservativ, og derfor går udviklingen af platformen langsomt.«

Men det kan også betragtes som en fordel, da man har færre elementer i platformen, som så er bedre overvejet.

En facilitet, som Christian Damsgaard synes giver mening fremadrettet, er profiler, hvor man kan skabe en server, der bygger på en delmængde af JEE, som eksempelvis kan rettes mod mikrotjenester.

»Det er ting, man får mulighed for. Det er rigtigt positivt.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere