Udvikler: Her er sandheden om københavnsk Facebook-flop til 7 mio.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Københavns Facebook-kopi til syv millioner kroner endte med at blive et flop, fordi hjemmesiden ikke havde noget klart formål.
7. januar 2011 kl. 11:12
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Her kommer et forslag til en ny hjemmeside:

Lad os udvikle en webportal med navnet kbh.dk, der fungerer som et socialt medie for Københavns Kommune - en slags Facebook til københavnere.

Her kan storbyboerne mødes virtuelt og diskutere alt det, der nu vedkommer dem. Indie-bands, snerydning, børnehaver, smarte barer i Kødbyen - you name it.

I 2011 kan det måske virke som en dårlig idé, for hvorfor skulle københavnerne ikke bare bruge Facebook?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og mere interessant: Hvorfor bruge syv millioner offentlige kroner på portalen, når netop Facebook eksisterer?

Det er ikke desto mindre, hvad Københavns Kommune har gjort, og kbh.dk endte da også med at lide en stille død i 2009 - dræbt af mangel på et klart formål for brugerne og ikke mindst Facebooks voldsomme succes.

Men tingene så anderledes ud i 2006, hvor idéen til kbh.dk blev undfanget i Københavns Kommune.

Det fortæller én af de udviklere, Rasmus Luckow-Nielsen, der i 2008 arbejdede på kbh.dk for webbureauet Signal Digital. Han er i dag administrerende direktør i Drupal-huset Reload A/S.

»Dengang var Facebook kun noget, nørderne brugte. Man kunne se, at der skete en hel masse omkring sociale medier på nettet, og visionen var derfor at tilbyde en form for legerum på nettet, hvor man kunne dyrke dét at være københavner. Idéen var sådan set god nok dengang (i 2006, red.),« fortæller Rasmus Luckow-Nielsen.

Manglede et formål

Problemet var, at hjemmesiden savnede et klart mål. Det kom aldrig til at fremstå helt klart, hvad københavnerne egentlig skulle bruge kbh.dk til.

»Der var ingen killer-features, som fik folk til forstå, hvorfor de skulle bruge hjemmesiden. Jeg havde også selv svært ved at se det,« siger Rasmus Luckow-Nielsen.

Kbh.dk blev lanceret i en beta-version i juni 2008, efter at Rasmus Luckow-Nielsen og en anden udvikler havde knoklet i tre måneder for at få hjemmesiden klar til affyring.

Men hjemmesiden var ikke moden til lancering - heller ikke med beta-stemplet på sig - og selvom de to udviklere forbedrede hjemmesiden i løbet af andet halvår af 2008, var løbet kørt.

Facebook var godt på vej til at blive flere hundrede millioner menneskers foretrukne sociale medie, og Københavns Kommune kunne ikke længere se pointen med kbh.dk.

»Facebook eksploderede jo lige omkring det tidspunkt, hvor vi skulle lancere kbh.dk (i midten af 2008, red.),« fortæller Rasmus Luckow-Nielsen.

Syv millioner ikke kun til udvikling

Reload-direktøren fik aldrig indsigt i budgetterne bag projektet.

Men han afviser, at der er brugt syv millioner kroner på udvikling alene. Projektet blev blandt andet også markedsført rundt omkring i byen og havde tilknyttet en fast projektgruppe.

Rasmus Luckow-Nielsen skønner derimod at, at udviklingsbudgettet endte på omkring 1,5 millioner kroner.

Samlet vurderer han, at projektet var en god idé, som manglede et klart mål og endte med at blive slået på målstregen af et andet socialt medie.

»Grundtanken var god, og det var tænkt som et open source-projekt, som også blev kodet i et open source-system, PHP-frameworket Symfony. Men der manglede dét, der kunne have gjort det til en succes fra starten, og så endte vi med at blive overhalet inden om af Facebook,« siger Rasmus Luckow-Nielsen.

Ifølge avisen Urban var det ambitionen at få 125.000 brugere i løbet af to år, men i foråret 2009 var brugertallet kun nået op på 1.800.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
7. januar 2011 kl. 11:44

Efter min mening en mærkelig artikel jeg kan ikke finde ud af om det er storhed der står for forfald, uvidendehed eller blot en arrogant holdning. Måske har målet været at tappet det offentlige?

13
7. januar 2011 kl. 20:01

@Frank Vilhelmsen & Morten W. Jørgensen: Som I skriver må jeg gå ud fra at I - modsat Rasmus Lückow-Nielsen og Københavns kommune - i 2006 forudså at Facebook ville blive til det, det var blevet til to år senere. Udnyttede I den viden og i givet fald til hvad?

14
7. januar 2011 kl. 21:22

@Ebbe Kristensen

Udnyttede I den viden og i givet fald til hvad?

Nej. Den viden havde jeg så sandelig ikke og det er heller ikke det jeg kommenterer. Rasmus er i artiklen citeret for at have sagt:

Der var ingen killer-features, som fik folk til forstå, hvorfor de skulle bruge hjemmesiden. Jeg havde også selv svært ved at se det,

Det falder mig for brystet ,for Rasmus vidste tilsyneladende at der manglede mål og enten:

  • Ikke informerede Københavns kommune eller
  • Fortalte dem og nu siger "Hvad sagde jeg?"

Det er det jeg synes er problematisk og usympatisk.

I øvrigt bor jeg ikke i København og bruger ikke Facebook, så hvad Københavns kommune duplikerer eller bruger deres penge på er mig underordenet. Det er Rasmus's udtalelser jeg studser over.

Det kan selvfølgelig være han er fejlciteret.

15
8. januar 2011 kl. 00:04

Ideen om online communities starter ikke med facebook og stopper heller ikke med facebook, AOK der i ligner meget det som kbh.dk havde som målsætning gik f.eks. live før dot.com boblen og har idag stadigvæk de brugertal som det var forudsat at kbh.dk kunne opnå markedet var og er der.

At alt der bare ligner et online community idag skal have facebook, eller twitter lignende påklistet er problematisk og at henvise til facebook apps som altilernative til et veldrevet/modereret online comunity er ligeså tåbeligt specielt når man tænker på hvor få af de eksisterende der faktisk er lukket ned pga facebook.

Problemet her er at man ikke har haft sin business case i orden og at der ikke var en efterspørgsel efter en komunal portal/community, problemet er ikke nødvendigvis at facebook overtager de funktiner kbh.dk.

Samtidigt er det etisk problematisk at en komune bruger 7 mio kr på et projekt der stort set ingen værdi har i relation til komunes formål.

1
7. januar 2011 kl. 11:41

Artiklen giver oplysninger om kbh.dk som burde have været i den oprindelige artikel.