Udvikler advarer: Gå ikke i Oracles Java 11-fælde

27. september 2018 kl. 10:275
Udvikler advarer: Gå ikke i Oracles Java 11-fælde
Illustration: Bigstock.
Brug ikke Oracles distribution, medmindre du er parat til at betale licenspenge, siger java.time's bagmand, Stephen Colebourne. Brug OpenJDK i stedet, lyder opfordringen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Java 11 er netop udgivet, og i den forbindelse har Oracle ændret licensvilkårene for firmaets distribution.

Den britiske udvikler Stephen Colebourne, der tidligere har deltaget i udviklingen af Java, kalder de nye betingelser for en ‘fælde.’

»Java 11 er blevet udgivet. Det er en stor udgivelse, fordi den har langsigtet support (LTS). Men Oracle har også sat det op til at være en fælde, enten bevidst eller ved et uheld,« skriver han i et blogindlæg.

»I 23 år har udviklere hentet JDK (Java-distributionen) fra Oracle og brugt det gratis. Skriv 'JDK' i en søgemaskine, og det øverste link vil pege på en Oracle Java SE download-side. Men den søgning og det link er nu en fælde.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes at Oracles JDK, som websøgningen fører til, nu ikke er gratis at anvende.

Stephen Colebourne opsummerer de centrale dele af ​​Oracles nye vilkår som følger:

»Du må ikke bruge programmerne til databehandling eller forretningsmæssige, produktionsmæssige eller interne forretningsformål bortset fra udvikling, test, prototyper og demonstration af dit program.«

Fælden, som Stephen Colebourne ser det, består i følgende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Download Oracles JDK, fordi det er det, du altid har gjort, og det er, hvad websøgningen fortæller dig. Brug det i produktion, fordi du ikke var klar over, at licensen blev ændret. Få et ubehageligt telefonopkald fra Oracles licensafdeling, der kræver en masse penge.«

Med andre ord kan Oracle stole på Java-udviklernes inerti for at få dem til at downloade den 'forkerte', kommercielle udgave af Java, mener Stephen Colebourne.

»Medmindre du læser licens-tekstens advarsler meget omhyggeligt, vil du ikke engang indse, at du er forpligtet til at betale Oracle for Java. Er denne fælde skadelig adfærd hos Oracle? Læserne kan danne deres egne meninger. Jeg mener, at Oracle investerer store beløb i udviklingen af ​​Java, så det er rimeligt at udbyde en kommerciel plan til rådighed for dem, der ønsker det. Og firmaet stiller et gratis alternativ til rådighed i form af OpenJDK.«

Løsningen er enkel, mener han: Brug et OpenJDK-build, som er de udgaver af Java, der udgives under open source-licensen GPL med Classpath-undtagelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige nu er Oracles egen OpenJDK den eneste tilgængelige på markedet. Men flere vil snart komme til, nævner Stephen Colebourne og peger på AdoptOpenJDK, som er lige på trapperne.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
11. oktober 2018 kl. 19:44

Du skriver de koster 700 kr - og det er også ca. den rigtige pris. Men... de sælger dem kun i pakker af 100, da de ikke gider jagte småpenge.

De går efter virksomheder der henter dem, og følger dem via RIRs whois. Er man stor nok til at have et entry der, så risikerer man et kald og et brev.

4
11. oktober 2018 kl. 08:16

Det er ikke overraskende. Oracle har lavet en del gode produkter i mange år, men den måde de tjener penge på dem har ødelagt det. Det generelle råd er at holde sig væk fra dem og deres ligesindede. Urimelige og uigennemskuelige licensbetingelser er grund nr. 1 jeg hører til, at virksomheder ønsker at gå open source. De vil gerne betale - det har de gjort i årevis. De vil bare ikke tages bagi.

3
27. september 2018 kl. 16:02

Jeg har brugt openjdk i flere år. Det virker godt og er lettere at instalere end Oracle versionen. De har pakket den ned på alle de måder jeg har haft brug for (tar, deb, docker, rpm, zip)

2
27. september 2018 kl. 15:19

Synes jeg har hørt Oracle gøre noget lignende tidligere.

Der er udviklere, der får billig Oracle database licens med support og alles. De bemærke så ikke at det betyder at når de udvikler et produkt, så skal køberen betale $$$ i DB licenser.

VirtualBox, som er gratis ( OpenSource endda ), men hvis man installere Windows i den og kommer til at trykke på download extra package knappen, hvilket giver Windows drivere, så er der pludselig en tillægslicens. Så det koster lige 700 kr. ( Hvilket ikke som sådan er ublu, men stadig lidt skjult )

På mit tidligere arbejde troede vi at vi havde Commercial licenser til MySQL indtil vi bad om support. Det viste sig, at der hvor vi have købt licenserne, havde man kommet til at tage licensen fra den forkerte kasse. Eller vi var en forkert type af virksomhed i forhold til de MySQL licenser der lå i den kasse. Vi skulle have licenser der var købt anderledes. Vi blev holdt skadefri. Det hvor vi købte de licenser gjorde ikke. Vi fik stadig ikke nogen support selvom nogen var kommet til at betale ret meget. Det viste sig at Percona kunne yde support også. Så vi betalte lige for den samme support 2 gange.

Og så var der Darwin, som både er og ikke er Java. Google vist til at betale penge per Android enhed solgt, fordi de forære Darwin gratis på den. Men nu ved vi da at header filer er patenterbare opfindelser.

1
27. september 2018 kl. 11:30

Jeg tror det er en supply chain angreb, hackerne har kompromittet Oracle og indført teksten og vi efterfølgende får en pop-up funktion til at vise at man skal betale X bitcoins hvis ikke funktionaliteten skal stoppe.